ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θα συνεχιστεί και το 2021 η «χαμηλή πτήση» για τον ελληνικό τουρισμό, αν και οι προσδοκίες είναι σαφώς πιο αισιόδοξες μετά το «οδυνηρό» έτος της πανδημίας, που βύθισε κατά 78% τα τουριστικά έσοδα και κατά 77% τις αφίξεις.
Η εικόνα είναι ανάλογη για όλους τους προορισμούς παγκοσμίως και η πλήρης ανάκαμψη, να «πιάσει» δηλαδή και πάλι ο τουρισμός τα μεγέθη του 2019, τοποθετείται το 2023.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες τουρισμού δεν τρέφουν αυταπάτες και εκτιμούν ότι οι τέσσερις πρώτοι μήνες του 2021 είναι «χαμένοι», ωστόσο ελπίζουν σε μία καλύτερη σεζόν από τον Μάιο και μετά, με την προϋπόθεση ότι ο εμβολιασμός των πληθυσμών που ξεκίνησε ήδη θα ενισχύσει το αίσθημα «ασφάλειας» και θα επιτρέψει τα ταξίδια.
Το 2021 θα είναι η νέα αφετηρία για τον ελληνικό τουρισμό, όμως «θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη ισορροπία μεταξύ της επιβίωσης του κλάδου και του μακροχρόνιου σχεδιασμού. Πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, όμως πρώτα πρέπει να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις», δηλώνει στο mononews.gr ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.
Οι επιχειρηματίες τουρισμού περιμένουν πως θα συνεχιστεί και το 2021 η κάμψη στα εταιρικά ταξίδια (τα οποία έχουν βγει τελείως από το πλάνο σχεδιασμού των μεγάλων εταιρειών), όπως και στα ταξίδια κινήτρων και στον τουρισμό city break. Αντίθετα εκτιμούν ότι σταδιακά θα ανακάμψουν τα συνέδρια, όπως και ο τουρισμός κρουαζιέρας.
Το ότι οι προσδοκίες για το νέο έτος κινούνται χαμηλά επιβεβαιώνεται και από την παράταση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» και το 2021. Είναι μία κίνηση στήριξης του εσωτερικού τουρισμού της χώρας και των καταλυμάτων όλων των κατηγοριών. Το 2020 η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων δεν ξεπέρασε το 23% και τον Αύγουστο έφτασε στο 30%.
Εξάλλου τα στοιχεία για την πορεία των αφίξεων και των εσόδων είναι απογοητευτικά: Στο 9μηνο (Ιανουάριος- Σεπτέμβριος) ήρθαν στην Ελλάδα 6 εκατομμύρια τουρίστες –όταν συνολικά το 2019 οι αφίξεις ήταν 31 εκατ. άτομα- μειωμένες κατά 77% και τα έσοδα βρέθηκαν στο -78% στα 3,5 δισ. ευρώ από 18,2 δισ. ευρώ πέρυσι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 9μηνο ήρθαν 1,1 εκατ. Γερμανοί 9 (-67%), 380 χιλιάδες Γάλλοι (-72%), 830 χιλιάδες Άγγλοι (-74%), μόλις 97 χιλιάδες Αμερικανοί (-90%) και οι Ρώσοι ήταν «μετρημένοι στα δάχτυλα» στις 23 χιλιάδες (-95%).
Ανάλογα διαμορφώθηκαν και οι εισπράξεις 785 εκατ. ευρώ έφερε η Γερμανία (-70%), 310 εκατ. ευρώ η Γαλλία (-70%), 620 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα από Ην. Βασίλειο (-74%), μειωμένες κατά 93% οι εισπράξεις από ΗΠΑ (72 εκατ. ευρώ) και εξαφανίστηκαν τα έσοδα από Ρωσία με μείωση 97% στα 12 εκατ. ευρώ.
Η McKinsey «έτρεξε» σενάρια για τον χρόνο ανάκαμψης του παγκόσμιου τουρισμού και «τοποθετεί» το 2023 την επιστροφή στα επιπεδα του 2019. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο του συμβουλευτικού οίκου, που προβλέπει γρήγορο περιορισμό της πανδημίας διεθνώς και δυναμική ανάκαμψη των οικονομιών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης παγκοσμίως, το 2021 τα ταξιδιωτικά έξοδα θα ανακάμψουν στο 85% αυτών του 2019, και ότι δεν θα προσεγγίσουν το 100% πριν από το 2023. Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2021 θα προσεγγίσουν το 60% αυτών του 2019.
Η ανάκαμψη αναμένεται να είναι αργή, πολλών ταχυτήτων και σε συνάρτηση με το βαθμό εξάρτησης των προορισμών από τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Δηλαδή χώρες με εγχώριο και διασυνοριακό οδικό τουρισμό αναμένεται να ανακάμψουν ταχύτερα, ενώ όσες είναι προσβάσιμες μόνο με αεροπλάνα, αργότερα, εκτιμά η McKinsey.
Το θετικό σενάριο και οι άγνωστοι «Χ»
Οι Έλληνες επιχειρηματίες τουρισμού έχουν χαμηλώσει τον πήχη για το 2021 και για τους ίδιους ένα θετικό σενάριο είναι να «πιάσει» η Ελλάδα το 2021 το 50% των εσόδων και των αφίξεων του 2019.
Όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο αφού ο τουρισμός είναι ένα «ευαίσθητο» προϊόν και η ανάπτυξή του εξαρτάται από σειρά παραγόντων. Κανείς δεν διακινδυνεύει προβλέψεις για το 2021, καθώς:
-Είναι άγνωστο πόσες αεροπορικές εταιρείες και με ποια συχνότητα θα πραγματοποιούν πτήσεις το 2021. Η εξάρτηση του τουρισμού από την αεροπορική βιομηχανία είναι τεράστια, χωρίς πτήσεις, δεν υπάρχει δυναμική στον τουρισμό. Το ερώτημα, που σήμερα δεν μπορεί να απαντηθεί, είναι πόσες αεροπορικές θέσεις θα προσφέρουν το 2021 οι αεροπορικές εταιρείες. Εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα διαμορφωθούν στο 60% των επιπέδων προ της κρίσης.
-Είναι άγνωστο πόσοι tour operators θα υπάρχουν το 2021. Και τι είδους πακέτα θα προσφέρουν.
-Είναι άγνωστες οι επιπτώσεις της πανδημίας στα εισοδήματα των δυνάμει τουριστών και κατά πόσο αυτοί θα είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν.
Διαβάστε επίσης:
ΕΤΕ: Η Ελλάδα να απαγκιστρωθεί από τον μαζικό τουρισμό στη μετά κορονοϊό εποχή
Θεοχάρης: Το 2021, η Ελλάδα ξανασυστήνεται στην Παγκόσμια Κοινότητα
Το «θετικό σοκ» της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike