ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έργα σε τέσσερα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ προγραμματίζει να πραγματοποιήσει η γαλλική εταιρεία TOTAL, μέσα στο επόμενο διάστημα, προωθώντας παράλληλα τις διαδικασίες για τη δημιουργία πέντε νέων γεωτρήσεων. Οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή δε φαίνεται να πτοούν τη γαλλική πλευρά, που συνεχίζει ανενόχλητη το επιχειρηματικό της σχέδιο.
Οι επόμενες κινήσεις της TOTAL
Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει χωρίς αναταράξεις, όπως μετέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τις επαφές που έκανε στη Γαλλία. Τα επόμενα έργα θα λάβουν χώρα μέσα στη διετία 2019-2020. Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες ημέρες, η εταιρεία TOTAL θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις, σχετικά με την έναρξη ερευνών στα τεμάχια 2, 3 και 9. Ταυτόχρονα, έρευνες αναμένεται να γίνουν και στο τεμάχιο 7. Οι ανακοινώσεις αυτές για τα νέα έργα είναι εξαιρετικά σημαντικές για την κυπριακή πλευρά, καθώς έτσι επιθυμεί να δώσει και μια ηχηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.
Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL, Ελίας Κασσίς. Στη συνάντησή τους, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών συνομίλησαν σχετικά με τα μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας, σε ό,τι αφορά στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφορικά με τις στοχεύσεις για γεωτρήσεις, αλλά και με την έρευνα σε νέα τεμάχια της περιοχής.
Οι τουρκικές παραβιάσεις στο επίκεντρο των συζητήσεων
Ακολούθησε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στη συζήτηση των οποίων πρωταγωνίστησαν οι παράνομες τουρκικές επιχειρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησαν σχετικά με συγκεκριμένους τρόπους και μεθόδους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς επίλυση των διαφορών, πάντοτε στο πλαίσιο της «συλλογικής αντίδρασης στο πλαίσιο της Ε.Ε, στο πνεύμα και των σχετικών προνοιών της Συνθήκης της Λισαβόνας, των σχετικών αναφορών στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018, αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της κοινής θέσης της Ε.Ε, μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας – Ε.Ε».
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε επίσης η εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, που βρίσκονται ήδη σε πολύ καλό σημείο. Η ενίσχυση αυτή, όπως τονίστηκε, πρέπει να γίνει τόσο εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Υπογραμμίστηκε, μάλιστα ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Τέλος, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Η ενοχλημένη απάντηση της Τουρκίας
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνάντηση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών με τους Γάλλους εκπροσώπους της συνεργασίας στην κυπριακή ΑΟΖ προκάλεσε αναστάτωση στην τουρκική πλευρά, η οποία παρουσιάστηκε ενοχλημένη. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από πλευράς Γαλλίας, σχετικά με τις ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό ΥΠΕΞ άφησε αιχμές κατά της Γαλλίας, υποστηρίζοντας ότι όσα κατηγορεί την Τουρκία για παρέμβαση σε περιοχή εθνικής κυριαρχίας άλλου κράτους ισχύουν και για την ίδια τη Γαλλία, ενώ διευκρίνισε ότι η ίδια έχει καταστήσει σαφή τη θέση και την πολιτική της απέναντι στο θέμα από το 2004.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή