Μια σειρά αυστηρών μέτρων ελήφθησαν από την κυβέρνηση με στόχο τη μείωση των κρουσμάτων του covid-19, δεδομένου ότι παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα αυξητικές τάσεις.

Χρήση μασκών σε όλους τους κλειστούς χώρους, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τήρηση αποστάσεων και απαγόρευση μεγάλων εκδηλώσεων και events, είναι ορισμένα εξ αυτών.

Τι θα συμβεί όμως εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των κρουσμάτων;

Το επόμενο βήμα ενδεχομένως να είναι το τοπικό ή κλαδικό lockdown. Ο καθηγητής μικροβιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στον Αντ1 εξήγησε: «Δεν υπάρχει αντίρρηση πως καταγράφεται αυξητική τάση και στη χώρα μας, ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Ευτυχώς η ήπειρος μας είναι σε καλύτερη φάση, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυξητική τάση αλλά είναι κάτι αναμενόμενο, το περιμέναμε. Ολο αυτό δείχνει πως δεν πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο κλείσιμο των συνόρων αλλά κυρίως η κάθε χώρα θα πρέπει να παίρνει τα τοπικά μέτρα της όπως είναι η χρήση μάσκας, ο σωστός εργαστηριακός έλεγχος άσχετα αν τα σύνορα είναι ανοικτά η κλειστά» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για τα αυξανόμενα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά και για το πώς θα περιοριστεί ο κορονοϊός επεσήμανε ότι «από εδώ και πέρα θα πρέπει να έχουμε πολύ καλή εικόνα της γεωγραφικής διασποράς και της ηλιακής και θα πρέπει να λαμβάνονται τοπικά μέτρα. Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα γενικό lockdown πια, το απαιτεί η οικονομία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν τοπικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη δραστηριότητα επαγγελματική ή κοινωνική και θα πρέπει να βοηθήσουν σημαντικά να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί η εξάπλωση χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία».

Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει αυτού του είδους το lockdown επεσήμανε πως «αν δούμε πως κάποιος κοινωνικές δραστηριότητες ή επαγγελματικές δραστηριότητες επηρεάζουν τότε θα πρέπει να παρέμβουμε τοπικά και να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις που θα αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας».