ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον Απρίλιο, εκτός απροόπτου, «κλειδώνει» το μετά – πανδημικό πακέτο, στοχευμένων και όχι οριζόντιων, οικονομικών μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις με κεντρικές επιδιώξεις την επίσπευση της ανάκαμψης και την στήριξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας προκειμένου να συγκρατηθεί η ανεργία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο θα είναι ένας ιστός μέτρων και κινήτρων που θα «φιλτράρονται» όμως με συγκεκριμένα κριτήρια όπως θα μπορούσαν να είναι π.χ. τα στατιστικά στοιχεία μιας επιχείρησης, το ιστορικό των κερδών ή των ζημιών της σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν την πανδημία.
Ταυτόχρονα – και παράλληλα – κεντρικός πυλώνας είναι η παροχή κινήτρων για την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, με κεντρικό στόχο την δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας ανταγωνιστικών εταιρειών που θα μπορούν να ελπίζουν σε αύξηση της παραγωγής και της εξωστρέφειας τους τα επόμενα χρόνια.
Πώς θα μπορούσε να λειτουργεί κάτι τέτοιο;
Προτάσεις υπάρχουν πολλές – και στο πλαίσιο της έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη – καθώς και πολλά σενάρια.
Όπως για παράδειγμα καταβολή χαμηλότερου φόρου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για επιχειρήσεις που επιλέγουν να συγχωνευθούν.
Αντιστοίχως με την ίδια λογική επιχειρήσεις που θα δεσμεύονται να αναπτύξουν μια συγκεκριμένη επένδυση με «συστατικό» εξαγορά ή συγχώνευση θα μπορούσαν να επωφελούνταν περισσότερο στην διαδικασία της χρηματοδότησης της εν λόγω επένδυσης.
Το μήνυμα που μεταφέρεται είναι σαφές, απηχώντας και το κλίμα στην πλευρά των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών που θα έχουν αυτό το μήνα κρίσιμες συνομιλίες με την κυβέρνηση.
Οι οριζόντιες λογικές σε ρυθμίσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν, αλλά θα ληφθεί κάθε μέριμνα για όσους πραγματικά – και αποδεδειγμένα – την χρειάζονται.
«Μήνας – κλειδί ο Απρίλιος»
Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί και τίποτα δεν έχει κλειδώσει επί του παρόντος. «Έχουμε ακόμη χρόνο μέχρι τον Απρίλιο» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος κοντά στην διαδικασία.
Μία διαδικασία που όπως φαίνεται θα επιμείνει ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή λογική του πακέτου και στην δυναμική που αυτό μπορεί να έχει για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, την αποτροπή νέας γενιάς επιχειρήσεων – ζόμπι αλλά και την δημιουργία συνθηκών που θα δίνουν, εύκολα και κυρίως γρήγορα μια δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις που δεν θα τα κατάφερναν με ή χωρίς πανδημία.
Γιατί όμως όλος ο σχεδιασμός, τουλάχιστον στο βασικό του σενάριο, αναδεικνύει τον Απρίλιο ως μήνα – κλειδί;
Όπως εξηγεί υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας μιλώντας στο Mononews, ο Απρίλιος θεωρείται μήνας – ορόσημο για δύο λόγους:
- Αφενός και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχει προχωρήσει επαρκώς ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, με έμφαση στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που είναι οι πιο ευάλωτες κατηγορίες, κάτι που θα ισχύει φυσικά και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Στο σημείο αυτό, που οι υγειονομικοί δείκτες θα βελτιώνονται σταδιακά αλλά με επιταχυνόμενο ρυθμό, ο σχεδιασμός προβλέπει πως θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης της επόμενης μέρας στην οικονομία, που μέχρι τότε θα παραμένει στον αναπνευστήρα των μέτρων οριζόντιας στήριξης.
- Τότε, τέλη Μαρτίου, ένα χρόνο μετά την πανδημία, θα υπάρχει σαφής εικόνα με την ανακοίνωση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την έκταση της ύφεσης το 2020. Θα υπάρχει επίσης επαρκής ροή δεδομένων για την έκταση της ζημιάς στην οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του έτους…την μεγάλη αγωνία όλων.
Νέα φιλοσοφία σε θολό τοπίο
Βέβαια, από την θεωρία στην πράξη, όπως λέει η ίδια πηγή, η απόσταση είναι μεγάλη και ως γνωστόν «ο διάβολος κρύβεται στην λεπτομέρεια» και συγκεκριμένα στην κατάλληλη ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί στο μετά πανδημικό, οικονομικό πακέτο, μεταξύ κινήτρων και διευκολύνσεων.
Κρίσιμη παράμετρος δε στον όλο σχεδιασμό είναι και το κλίμα που θα επικρατεί εκείνο το διάστημα, στην Ευρώπη.
Αφενός ως προς τα πραγματικά περιθώρια ελαστικότητας που θα προκριθούν για την διαχείριση του μετά πανδημικού χρέους αλλά και την επαναφορά των κρατών μελών στην δημοσιονομική πειθαρχία.
Αφετέρου ως προς την πορεία ανάκαμψης της ίδιας της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί το πόσο γρήγορα θα επανέλθει ο ελληνικός τουρισμός, που θα καθορίσει και την δυναμική της ανάκαμψης φέτος.
Όπως παραδέχονται υψηλόβαθμες πηγές οποιαδήποτε εκτίμηση αυτή τη στιγμή για το που θα κάτσει εν τέλει η μπίλια για το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι παρακινδυνευμένη όπως επίσης είναι νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την δυναμική της ανάκαμψης στους τελευταίους μήνες του έτους.
Ωστόσο ο σχεδιασμός προβλέπει μια επιθετική στήριξη της οικονομίας με μέτρα και παρεμβάσεις που στόχο θα έχουν αφενός την στήριξη επιχειρήσεων και κλάδων που κτυπήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.
Όχι όμως με την λογική της συντήρησης επιχειρήσεων ζόμπι ή της «καταδίκης» επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε μια θηλειά χρέους, δεκαετίας και άνω.
Ταυτόχρονα εκτιμάται πως ο Πτωχευτικός Κώδικας θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το που θα πρέπει να κατευθυνθούν οι πόροι, κρατικοί και ευρωπαϊκοί που με τη σειρά τους θα κινητοποιήσουν και επιπλέον ιδιωτικά κεφάλαια τα επόμενα χρόνια.
Η εφαρμογή του Πτωχευτικού θα ικανοποιήσει παράλληλα κύριες απαιτήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως θα φέρει πιο κοντά μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του δημοσίου.
Αυτό θα μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού για το δημόσιο αλλά και τις επιχειρήσεις στην στιγμή που θα πρέπει να κινείται με μεγάλη ταχύτητα η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Διαβάστε επίσης:
Ελέγχουν «κωδικό – κωδικό» τα μέτρα της πανδημίας
Ενεργοποιείται το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων
Σκυλακάκης: Αν πάμε με πανδημία στο γ΄ τρίμηνο θα έχουμε σοβαρό θέμα – Δεν θα έρθουν μνημόνια
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα «λαϊκά έντοκα» – Τοποθετήσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο – Κυνηγούν τις αποδόσεις οι καταθέτες
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία