ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία, η Philip Morris International (PMI), κάτω από μια ενιαία Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης, την τελευταία 10ετια ενισχύει συνεχώς το πορτφόλιο της με smoke-free προϊόντα, προκειμένου να πείσει όσους περισσότερους ενήλικες καπνιστές γίνεται, να αφήσουν πίσω τους το τσιγάρο. Ο στόχος είναι μέχρι το 2025, το 50% των καθαρών κερδών της εταιρείας να προέρχεται από αυτά τα προϊόντα (αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν στο 32,1%), με μακροπρόθεσμο στόχο η μοναδική της δραστηριότητα να είναι τα smoke free προϊόντα.
Το μεγάλο ταξίδι του μετασχηματισμού της PMI ξεκίνησε εδώ και περίπου 14 χρόνια,με όραμα ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο (smoke-free vision) και με όχημα την επιστήμη και την τεχνολογία, έχει επενδύσει περισσότερα από 10.5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη στα δυο διεθνή ερευνητικά κέντρα της εταιρείας.
Περισσότεροι από 900 επιστήμονες εργάζονται στην εταιρεία για την ανάπτυξη εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης (smoke-free products). Το πρώτο από αυτά είναι το IQOS, το οποίο κυκλοφόρησε παγκοσμίως το 2014 και το 2020 αδειοδοτήθηκε από τον FDA στην Αμερική ως «Προϊόν Διαφοροποιημένου Κινδύνου» σε σχέση με τα τσιγάρα.
Παράλληλα, η Philip Morris εξαγόρασε πρόσφατα τη σουηδική Swedish Match που κυριαρχεί στην αγορά του snus, του παραδοσιακού μασώμενου καπνού, με κύριο εμπορικό στόχο την ενίσχυση στην αγορά των ΗΠΑ. Το snus είναι το πρώτο προϊόν που αδειοδοτήθηκε από τον FDA το 2015 ως προϊόν μειωμένου κινδύνου αναγνωρίζοντας τη σύνδεσή του με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνων και άλλων ασθενειών σχετιζόμενων με το κάπνισμα, ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων επιδημιολογιών μελετών.
Ωστόσο, σημειώνεται το παράδοξο της απαγόρευσης της διάθεσής του στην Ε.Ε. παρά την αποδεδειγμένη μείωση βλάβης που επιφέρει η χρήση του βάσει των επιδημιολογικών μελετών στη Σουηδία.
Ο μετασχηματισμός της Philip Morris International και o κομβικός ρόλος της Παπαστράτος
Ο μετασχηματισμός της εταιρείας στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2016 όταν λανσαρίστηκε στην ελληνική αγορά το πρώτο, μη καιόμενο, προϊόν θέρμανσης καπνού, το IQOS.
To 2018 η εταιρεία, μετά από 87 χρόνια, σταμάτησε να παράγει τσιγάρα, και – μέσα από μια μεγάλη επένδυση- το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο είναι ένα από τα δύο εργοστάσια αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού παγκοσμίως.
Η PMI, εκτός από τις μεγάλες διεθνείς επιχειρηματικές επενδύσεις για να στηρίξει το smoke-free όραμά της, επενδύει σταθερά και σε αγορές που έχουν παραγωγική δυναμική smoke-free προϊόντων. Η Ελλάδα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το Φεβρουάριο του 2023, η εταιρεία ανακοίνωσε νέα μεγάλη επένδυση 200 εκατ. ευρώ, για το εργοστάσιο της Παπαστράτος (θυγατρική της PMI στην Ελλάδα) στον Ασπρόπυργο. Συνολικά η εταιρεία έχει επενδύσει στην Ελλάδα από το 2017 μέχρι σήμερα 700 εκατ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 1000 εργαζόμενους.
Το επόμενο διάστημα, το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο θα ενισχυθεί με 4 νέες γραμμές παραγωγής – 2 για την παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού TEREA για το IQOS ILUMA και 2 γραμμών ψηφιακής εκτύπωσης.
“Το IQOS στην Ελλάδα σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις και σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και η κομβική, γεωστρατηγική θέση της Παπαστράτος με επικεφαλής πλέον τον Χρήστο Χαρπαντίδη, Αντιπρόεδρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης. ” ανέφερε ο Tomasso di Giovani, Aντιπρόεδρος Επικοινωνίας της PMI μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη. «Στην Ελλάδα πραγματοποιούμε το 25% των πωλήσεων στα καινοτόμα προϊόντα, και είναι σημαντική χώρα για μας και δομικά και λειτουργικά λόγω της εργοστασιακής μονάδας που διαθέτουμε εκεί, αλλά και γιατί πρωτοστατεί στο όραμά μας για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο», σημείωσε ο κ.Tomasso di Giovani.
Η εταιρεία το 2021, με αφορμή τα 90 χρόνια της, ανακοίνωσε και νέα μεγάλη επένδυση για το εργοστάσιο της προκειμένου να προχωρήσει στην παραγωγή των προϊόντων νέας γενιάς για το IQOS και το Φεβρουάριο το 2023 ανακοινώθηκε και νέα επένδυση, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα και θα ενισχύει το εξαγωγικό έργο της εταιρείας, φτάνοντας σε συνολική αξία εξαγωγών 300 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, έχει επενδύσει συνολικά περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. H Ελλάδα έχει μερίδιο 25% και αποτελεί μια από τις 3 χώρες στην Ευρώπη με τα υψηλότερα μερίδια, επίσης 25% έχει η Ιταλία ενώ πρώτη είναι η Λιθουανία με το 45% των πωλήσεων της κατηγορίας. Περισσότερο από το 65% των καθαρών εσόδων της εταιρείας στην Ελλάδα προέρχεται σήμερα από τα καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα.
H εταιρεία εισφέρει ετησίως στα κρατικά ταμεία περίπου 1 δισεκ. ευρώ, μέσω Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ.
Το κάπνισμα σε αριθμούς
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον έλεγχο του καπνίσματος, κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν πρόωρο θάνατο από σχετιζόμενα με το κάπνισμα νοσήματα.
Αν και οι επιβλαβείς για την υγεία επιπτώσεις του καπνίσματος είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως εξακολουθούν να καπνίζουν, με τον συνολικό αριθμό καπνιστών να αυξάνεται συνεχώς.
Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί σαφέστατα την καλύτερη επιλογή για έναν καπνιστή. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο πιστεύουν πως οι στρατηγικές ελέγχου του καπνίσματος θα πρέπει να συμπεριλάβουν τη μείωση της βλάβης μέσω της χρήσης εναλλακτικών, δυνητικά χαμηλότερου κινδύνου προϊόντων, συμπληρωματικά στα ήδη υπάρχοντα μέτρα της πρόληψης και της διακοπής του καπνίσματος.
Η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ποσοστό καπνιστών, με το 41% των ενηλίκων να καπνίζουν. Οι καπνιστές υπολογίζονται σε 2,2 εκ. ενώ οι χρήστες εναλλακτικών καπνικών προϊόντων είναι 600.000 από αυτούς, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (πάνω από 450.000) χρησιμοποιεί IQOS.
Συνεχίζονται οι επενδύσεις και σε κλάδους εκτός νικοτίνης
Η Philip Morris International (PMI) ξεκίνησε από το 2008 την έρευνα για εναλλακτικούς τρόπους καπνίσματος, μια έρευνα που άνοιξε το δρόμο για τα θερμαινόμενα καπνικά προϊόντα, μια δυναμικά αναπτυσσόμενη σήμερα αγορά.
Πλέον η PMI έχει δεσμευτεί, με οδηγό την τεχνολογία, την επιστήμη και την καινοτομία, όχι μόνο να προσφέρει ένα μέλλον χωρίς καπνό, αλλά ένα μέλλον πέρα από τα προϊόντα της νικοτίνης.. Διαθέτοντας εξειδίκευση στις βιοεπιστήμες—ιδιαίτερα στη σύνθεση προϊόντων, τη χημεία και τη φυσική αερολυμάτων, την τεχνολογία συσκευών, την κλινική έρευνα και τα καλύτερα μοντέλα προκλινικής ασφάλειας και εισπνοής στην κατηγορία τους, ο στόχος αυτός δεν είναι μακρινός.
Η εταιρεία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να εξερευνήσει νέους χώρους και προϊόντα που δεν έχουν καμία σχέση με τον καπνό ή τη νικοτίνη—θέτοντας φιλόδοξο στόχο εσόδων 1 δισ. δολάρια από τέτοιες καινοτομίες έως το 2025.
Στο πλαίσιο αυτoύ του οράματος πραγματοποίησε μέχρι σήμερα τρεις εξαγορές: Απέκτησε τη Vectura Group Limited μια βρετανική φαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Chippenham της Αγγλίας, η οποία αναπτύσσει εισπνεόμενα φάρμακα και κατασκευάζει συσκευές εισπνοής. Η εταιρεία ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μέχρι την εξαγορά της από τη Philip Morris International τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ένα μήνα νωρίτερα τον Αύγουστο του 2021, απέκτησε την OtiTopic, μια εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων για το αναπνευστικό των ΗΠΑ με θεραπεία εισπνεόμενου ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ASA) για το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στο τελευταίο στάδιο.
Τον Ιούλιο του 2021, η PMI απέκτησε την Fertin Pharma, που αναπτύσσει και παράγει νέα φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα ευεξίας που βασίζονται σε συστήματα στοματικής και ενδοστοματικής χορήγησης. Η εταιρεία εστιάζει στην έρευνα, τη δημιουργία και την κατασκευή τσίχλας, σακουλών, υγροποιήσιμων δισκίων καθώς και διαφόρων στερεών συστημάτων από του στόματος για την παροχή ενεργών συστατικών, όπως η νικοτίνη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή