Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΕΕ θα ανακοινώσει νέα ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών στο τέλος του τρέχοντος μηνός.
Συνθήκες για να προχωρήσει το σημαντικό για τις επενδύσεις έργο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών» συνολικού προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιώματος προαίρεσης) δημιουργεί η απόρριψη από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) της προσφυγής μελετητικών εταιρειών κατά της διαδικασίας που έχει προκρίνει το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΕΕ θα ανακοινώσει νέα ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών στο τέλος του τρέχοντος μηνός.
Η ΑΕΠΠ στο σκεπτικό της απόφασης της δέχεται ότι κατά βάση πρόκειται για έργο πληροφορικής απορρίπτοντας το σκεπτικό ότι η σχεδίαση του ΤΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη της τον τοπογραφικό του χαρακτήρα. Επίσης, η Αρχή δεν διαπιστώνει πρόβλημα ανταγωνισμού από τους περιορισμούς που τίθενται όσο αφορά τις δυνατότητες συμμετοχής των εταιρειών. Καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι το ΤΕΕ δεν είναι αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση του έργου, ενώ δεν βρίσκει επαρκή τα όσα αναφέρουν στην προσφυγή τους οι προσφεύγουσες εταιρείες περί εμποδίων στο να συμμετέχουν με το σκεπτικό ότι δίνεται η δυνατότητα ο κάθε ενδιαφερόμενος να στηριχθεί σε τρίτους φορείς που έχουν την αναγκαία τεχνογνωσία.
Η εκδίκαση της προσφυγής από την ΑΕΠΠ έγινε στις 19 Φεβρουαρίου και η απόφαση για την απόρριψή της δημοσιοποιήθηκε χθες. Δεν είναι γνωστό αν οι προσφεύγουσες εταιρείες οι οποίες είχαν στήριξη από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών θα προχωρήσουν και σε νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Με το εν λόγω έργο επιδιώκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας με σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας.