ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δύο κορυφαίοι γιατροί, με εντυπωσιακές σπουδές και βιογραφικό, ο Ιωάννης Βασιλόπουλος, μαιευτήρας – χειρουργός – γυναικολόγος και η επεμβατική παιδοακτινολόγος Χρυσάνθη Χλαπουτάκη, αποκτούν ένα οικόπεδο στη Φιλοθέη. Αποφασίζουν να κτίσουν το σπίτι των ονείρων τους και να στεγάσουν την οικογένειά τους, έχουν άλλωστε και μία κόρη.
Σπουδαίοι επιστήμονες και οι δύο στον τομέα τους, αναγνωρισμένοι, με εργασία στην Ελβετία, ειδικά ο κ. Βασιλόπουλος θεωρείται «θαυματουργός» στη διερεύνηση και θεραπεία υπογόνιμων ζευγαριών, χαρίζοντας το… θαύμα της ζωής.
Πολυάσχολοι και οι δύο, αναθέτουν την οικοδομή στους επιβλέποντες μηχανικούς, Ιωάννη Μουστρούφη και Χρύσανθο Καλλίγερο, οι οποίοι έχουν εμπειρία από αντίστοιχα έργα.
Η οικοδομική άδεια βγαίνει το 2023 και οι εργασίες κατασκευής ξεκινούν. Στα τέλη Ιουλίου του 2024 οι επιβλέποντες μηχανικοί εκτιμούν ότι για να κατασκευαστεί το ακίνητο πρέπει να εγκατασταθεί ένας πυργογερανός.
Πρόκειται για τους γνωστούς μεταλλικούς πύργους που συναντά κανείς σε εκατοντάδες κατασκευαστικά έργα, ειδικά αυτά στα οποία απαιτείται εργασία από ψηλά.
Ο πύργος ύψους 30-35 μέτρων εγκαθίσταται μέσα στο οικόπεδο των γιατρών, νόμιμα, και χωρίς να καταλαμβάνει δημόσιο χώρο.
Βρίσκεται δε κοντά στην πρόσοψη του οικοπέδου στην οδό Ιωάννου Μεταξά 25 στη Φιλοθέη.
Στην άκρη του πύργου υπάρχει ένας οριζόντιος βραχίονας εργασίας, η λεγόμενη «μπούμα» για τη μεταφορά των υλικών και όλη η κατασκευή ανήκει στην εταιρεία Intercrane, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ανυψωτικών μηχανημάτων και γερανών, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες και εφοδιάζονται διάφορα έργα με ανυψωτικά μηχανήματα και γερανούς είτε με πώληση είτε με μίσθωση.
Πρόκειται για μια μεγάλη και σοβαρή εταιρεία που έχει αναλάβει έργα και σε Κύπρο, Αλβανία, Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία και έχει τοποθετήσει πυργογερανούς σε πλήθος κατασκευαστικών έργων.
Στην ιστοσελίδα της εταιρείας υπάρχουν πολλά από τα έργα που έχει αναλάβει. Μάλιστα έχει τοποθετήσει έναν πύργο αντίστοιχο με αυτόν της Φιλοθέης, στον… ιερό βράχο της Ακρόπολης, κατά τη διάρκεια των αναστηλώσεων του Ναού του Παρθενώνα!
Κι εδώ αρχίζει ο παραλογισμός
Κι ενώ οι εργασίες στην οικοδομή των γιατρών Βασιλόπουλου και Χλαπουτάκη έχουν ξεκινήσει για τα καλά και συνεχίζονται απρόσκοπτα μέχρι στιγμή, από εδώ και πέρα ξεκινά ο κυκεώνας της γραφειοκρατίας, ο παραλογισμός της δημοτικής αρχής και αποφάσεις που προκαλούν την κοινή γνώμη.
Ο δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, δέχεται… επανειλημμένες διαμαρτυρίες από γείτονες της εν λόγω οικοδομής και ο δήμαρχος με τη δημοτική αρχή αποφασίζουν να… πάρουν τα μέτρα τους.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2024 ο δήμος στέλνει στους ιδιοκτήτες και στους επιβλέποντες μηχανικούς εξώδικο και διαμαρτυρία. Επικαλούμενος ο δήμαρχος το ΦΕΚ με αριθμό 15085/593 υποστηρίζει ότι ο οικοδομικός πυργογερανός «χαρακτηρίζεται από τη νομοθεσία ως υψηλής επικινδυνότητας ανυψωτικό μηχάνημα, η χρήση του οποίου μπορεί να προκαλέσει κινδύνους για τη ζωή των ανθρώπων. Ωστόσο η εγκατάσταση και η χρήση του συγκεκριμένου πυργογερανού στο παραπάνω οικόπεδο έγιναν και γίνονται κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και των κοινά αναγνωρισμένων τεχνικών κανόνων ασφαλείας».
Διαβάζοντας, πάντως, κάποιος το ΦΕΚ διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται για παράνομα μηχανήματα, ούτε απαγορεύεται η χρήση τους σε καμιά περίπτωση. Ωστόσο, με βάση τις αποφάσεις από το 2003, η τοποθέτηση ενός τέτοιου ανυψωτικού μηχανήματος γίνεται αν έχει οδηγίες χρήσης, έχει συντηρηθεί κι έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι.
Υπάρχουν μάλιστα και υψηλά πρόστιμα έως 12.000 ευρώ σε όποιον τοποθετεί πυργογερανό που δεν πληροί τα παραπάνω κριτήρια.
Φανταζόμαστε ότι η εταιρεία που έβαλε το μηχάνημα στη Φιλοθέη, έχει λάβει τις σχετικές άδειες και πληροί τις προϋποθέσεις καθώς είναι μια εταιρεία με πολυετή πείρα σε ανάλογα έργα.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο δήμος: «Για την εγκατάσταση του ανωτέρω γερανού προφανώς την απόφαση έλαβαν και την εντολή έδωσαν οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου, ενώ προφανώς την υπόδειξη έκαναν και την επίβλεψη της εγκατάστασής του είχαν οι επιβλέποντες μηχανικοί του συγκεκριμένου έργου».
Είναι πασιφανές ότι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ιδέα από οικοδομές, δεν είναι άλλωστε το αντικείμενό τους, ανέθεσαν σε μηχανικούς το έργο και οι οποίοι έκριναν ότι πρέπει να τοποθετηθεί ο γερανός.
Όμως, ο δήμαρχος Χαράλαμπος Μπονάτσος στέλνει το εξώδικο στο οποίο ιδιοκτήτες και μηχανικοί απαντούν ότι εφαρμόζουν πλήρως τη νομοθεσία, αλλά η δημοτική αρχή, μετά από πιέσεις των γειτόνων αποφασίζει να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.
Αναθέτουν στην δικηγόρο του δήμου, Β. Σπυροπούλου, να καταθέσει αίτημα ασφαλιστικών μέτρων, η οποία δηλώνει ότι αδυνατεί να το πράξει διότι δεν έχει τις ανάλογες πολεοδομικές γνώσεις.
Ετσι, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ανατίθεται σε άλλον δικηγόρο, έναντι αμοιβής 591 ευρώ, να συντάξει και να καταθέσει τα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία πάντως δεν έχουν κατατεθεί ακόμη.
Η απόφαση με αριθμό 432/2024 είναι αναρτημένη στη Διαύγεια και μπορείτε να τη δείτε εδώ ολόκληρη.
Πολλά τα ερωτήματα
Και είναι πράγματι παράλογο να τίθεται σε κίνδυνο η συνέχιση των εργασιών μιας οικοδομή για ένα θέμα που έχει διαστρεβλωθεί από τη δημοτική αρχή η οποία χαρακτηρίζει συλλήβδην επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία όλους τους πυργογερανούς.
Αν κοιτάξει κανείς στον ορίζοντα της Αττικής θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν δεκάδες τέτοιοι γερανοί που χρησιμοποιούνται για οικοδομές, οι οποίες για να ολοκληρωθούν χρειάζονται εργασίες από μεγάλο ύψος.
Στην ανακατασκευή του παλιού Hilton υπάρχει εγκατεστημένος τέτοιος γερανός, όπως και αρκετοί στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Προφανώς και δεν πρόκειται για μια αυθαίρετη απόφαση κανενός επιχειρηματία – ιδιοκτήτη που δεν έχει άλλωστε τις γνώσεις για κάτι τέτοιο.
Όπως και το ζευγάρι των γιατρών της Φιλοθέης, οι οποίοι άκουσαν τους μηχανικούς τους και πιθανότατα πληρώνουν ένα μεγάλο ποσό για την εγκατάσταση του γερανού. Αν η οικοδομή γινόταν με άλλο τρόπο προφανώς και δεν θα ήταν τρελοί να πληρώσουν για γερανούς….
Είναι απορίας άξιον γιατί ο δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού προσλαμβάνει δικηγόρο για να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα ενώ θα μπορούσε απλώς να ζητήσει τις σχετικές άδειες και άλλα έγγραφα για τη συντήρηση και τον έλεγχο του γερανού (όπως προβλέπει ο νόμος).
Είναι επίσης προφανές ότι τόσο οι επιβλέποντες μηχανικοί, που είναι επαγγελματίες, όσο και η εταιρεία που εγκατέστησε τον γερανό δεν θα ρίσκαραν να πράξουν κάτι παράνομο, διότι και στον πελάτη τους θα εκτίθεντο και θα κινδύνευαν με υψηλότατα πρόστιμα.
Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι οι πιέσεις περιοίκων που ενοχλήθηκαν από την οικοδομή είναι αυτές που «κινητοποίησαν» τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή για να ακολουθήσει τη γραμμή των ασφαλιστικών μέτρων και των εξωδίκων.
Ωστόσο, γεννιούνται πολλά ερωτήματα:
- Αν έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες γιατί να τίθεται σε κίνδυνο η συνέχιση των εργασιών στην οικοδομή, όταν κατατεθούν τα ασφαλιστικά μέτρα και μέχρι να εκδοθεί απόφαση;
- Ο δήμος, ως οφείλει, πρέπει να προστατεύει τη ζωή των πολιτών. Αν κρίνει ότι «κάτι τρέχει» με τον γερανό γιατί δεν έκανε αυτοψία με δικούς του μηχανικούς ώστε να διαπιστώσει την επικινδυνότητα ή όχι του γερανού;
- Και ποιοι γείτονες και για ποιο λόγο ενοχλήθηκαν; Διαπίστωσαν πράγματι κινδύνους για τη ζωή τους ή μήπως υπάρχει κάτι άλλο πίσω από αυτήν την περίεργη υπόθεση;
- Φανταζόμαστε ότι κι άλλες οικοδομές, τόσο στη Φιλοθέη όσο και σε άλλους δήμους, κατασκευάστηκαν και με τη χρήση ανάλογων γερανών. Γιατί εκεί δεν υπήρξε αντίστοιχη «ευαισθησία;»
Διαβάστε επίσης:
Γιάννης Στουρνάρας σε Politico: Η ΕΚΤ να επανεξετάσει την θέση της αφού αναλάβει η κυβέρνηση Τραμπ
Εταιρεία real estate ιδρύει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Μεταβίβαση ακινήτου με απλήρωτα κοινόχρηστα: Τι αλλάζει & πώς μπορεί να προστατευθεί η πολυκατοικία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας