ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η είσοδος στην Ελλάδα του μεγαλύτερου fund στον κόσμο του χώρου των ΑΠΕ, αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα έχει η αγορά υπεράκτιων αιολικών στην αγορά ΑΠΕ, η οποία καθώς τώρα ξεκινάει είναι ιδιαίτερα ελκυστική επενδυτικά.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και καθώς η ανεμογεννήτριες μπορούν να γίνονται όλο και ισχυρότερες και αποδοτικότερες τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένεται να επεκταθούν καλύπτοντας από το σημερινό 3% της ενεργειακής ζήτησης στην Ευρώπη, το 25% το 2050. Την τελευταία πενταετία, οι ανεμογεννήτριες έγιναν ήδη σημαντικά αποδοτικότερες, καθώς η παραγωγική τους ικανότητα αυξανόταν κατά 15% τουλάχιστον ανά έτος. Και ενώ οι μεγαλύτερες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες που έχουμε τώρα στη διάθεσή μας παράγουν 9,5 MW, η Vestas ανακοίνωσε προσφάτως τη διαθεσιμότητα ανεμογεννήτριας 15 MW, που είναι και η ισχυρότερη στον κλάδο.
Σε αυτή την εξέλιξη κρύβεται μια τεράστια ευκαιρία και για την Ελλάδα, όπου ο κλάδος των υπεράκτιων αιολικών τώρα ξεκινά, που ενδιαφέρει επενδυτές ενέργειας από όλο τον κόσμο.
Ουσιαστικά με τη συνεργασία με την Mytilineos, η CIP ένας μεγάλος ξένος επενδυτής εισέρχεται στην ελληνική αγορά ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι η CIP θα έχει το 60% της νέας κοινοπραξίας και θα είναι ο κύριος κατασκευαστής των νέων πάρκων. Στην Mytilineos η συνεργασία αυτή από την άλλη της εξασφαλίζει τον ισχυρότερο εταίρο για να πετύχει με την παρουσία σε μια πολύ σημαντική και μεγάλη αγορά που θα ξεκινήσει να δημιουργείται με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου τους επόμενους μήνες.
Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις σε υπεράκτια πάρκα είναι τέτοιου μεγέθους και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας, που είναι απαραίτητο όποια ελληνική ενεργειακή εταιρεία θελήσει να δραστηριοποιηθεί να προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με κάποια από τις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού στο χώρο.
Το πλαίσιο της συμφωνίας
Το νέο σχήμα (60% CIP και 40% Mytilineos), όπως τονίζεται στην ανακοίνωση θα πραγματοποιήσει έρευνες για τον «εντοπισμό» κατάλληλων περιοχών ανάπτυξης από κοινού αιολικών πάρκων. Ο κύριος κατασκευαστής για όλα τα έργα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας CIP – MYTILINEOS, είναι η Copenhagen Offshore Partners (COP).
Η ανακοίνωση της Mytilineos
Η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου – Protergia υπέγραψε συμφωνία με την Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), με έδρα την Δανία, εκ μέρους του επενδυτικού σχήματος «CI New Markets Fund I» για την από κοινού συνεργασία (CIP 60% / MYTILINEOS 40%)για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.
Οι δύο εταιρείες θα συνεισφέρουν εξίσου σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, προκειμένου να εντοπίσουν τις κατάλληλες εκείνες περιοχές όπου θα συν-αναπτύξουν και θα συγχρηματοδοτήσουν υπεράκτια αιολικά έργα, συνδυάζοντας πόρους και τεχνογνωσία.
Η CIP είναι μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές και στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης. Διαθέτει περίπου 15 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκτιμάται ότι μέσω του συνολικού «πράσινου» χαρτοφυλακίου της CIP,θα μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά περίπου 10 – 11 εκατ. τόνους, ενώ θα ηλεκτροδοτούνται με βιώσιμο τρόπο περίπου 5 – 6 εκατομμύρια νοικοκυριά στις χώρες που θα επενδυθούν τα εν λόγω κεφάλαια.
Ο κύριος κατασκευαστής για όλα τα έργα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας CIP – MYTILINEOS, είναι η Copenhagen Offshore Partners (COP), μία κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών έργων. Σε συνεργασία με την CIP, η COP εισφέρει τεχνογνωσία που θα ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία στον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό στην βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Η COP εργάζεται στενά με την Copenhagen Infrastructure Partners και από το 2015 ηγείται των εξελίξεων σε πολυάριθμα υπεράκτια αιολικά έργα στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Κορέα, το Βιετνάμ και αλλού.
Ο Γενικής Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου – Protergia της MYTILINEOS κ. Ντίνος Μπενρουμπή δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας: «Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών έργων και προσβλέπουμε σε μια γόνιμη συνεργασία που θα ενισχύσει τόσο την ενεργειακή στρατηγική της MYTILINEOS, όσο και την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα.»
Ο Εταίρος του CIP Michael Hannibal δήλωσε: «Η CIP είναι στην ευχάριστη θέση να ενώσει τις δυνάμεις της με τη MYTILINEOS στη νέα αγορά υπεράκτιων αιολικών έργων. Θα είναι μια αγορά δυναμική και ανυπομονούμε να εισφέρουμε την διεθνή εμπειρία μας στη συνεργασία με την MYTILINEOS για την ανάπτυξη αξιόπιστων έργων στην Ελλάδα »
Τα υπεράκτια αιολικά έργα αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2040. Για να επιτύχει η Ελλάδα τους εθνικούς της στόχους, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ένα έγκαιρο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο.
Ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου – Protergia της MYTILINEOS φιλοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά σε ένα μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών, επενδύοντας σε καθαρές μορφές ενέργειας και σε καινοτόμες εφαρμογές για ένα πιο «πράσινο» μέλλον για όλους. Στην κατεύθυνση αυτή, η Εταιρεία ανακοίνωσε την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου ηλιακών έργων ισχύος 1.48GW, καθώς και έργων αποθήκευσης ενέργειας.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ