• Business

    Το σχέδιο της επένδυσης 500 εκατ. του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου στο Ελληνικό


    Στο σχέδιο για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων στα νότια προάστια, στο οποίο είχε αρχικά πιστέψει και προθυμοποιήθηκε να χρηματοδοτήσει, εμμένει ο Γιώργος Προκοπίου, οριστικοποιώντας τη συμφωνία με τη Lamda Development για τη δημιουργία εκπαιδευτικού ιδρύματος στο Ελληνικό.

    Θυμίζουμε ότι ο εφοπλιστής φερόταν ως ένας από τους χρηματοδότες της «απόβασης» του Κολλεγίου Αθηνών σε οικόπεδο του πρώην αεροδρομίου, το οποίο τελικά υπαναχώρησε, «παραχωρώντας» στον ίδιο την αξιοποίηση της έκτασης που προοριζόταν για σχολικές εγκαταστάσεις. Σημειωτέον ότι η έκταση που προορίζεται για εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις αγοράστηκε από τον Γιώργο Προκοπίου έναντι 17 εκατομμυρίων ευρώ.

    Στο κάδρο η συνεργασία με κυπριακό εκπαιδευτικό ίδρυμα

    Πηγές με γνώση των σχεδίων της επένδυσης του Γιώργου Προκοπίου στο Ελληνικό επισημαίνουν στο mononews πως ο εφοπλιστής προσανατολίζεται στη δημιουργία ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου όλων των βαθμίδων, από Νηπιαγωγείο έως Λύκειο, ενώ στο κάδρο είναι η ανάπτυξη προγράμματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο αξιοποίησης των διατάξεων του νέου νόμου του υπουργείου Παιδείας περί Μη Κερδοσκοπικών, Μη Κρατικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Σκοπός είναι, μάλιστα, να παρέχεται πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, με έμφαση στη ναυτιλία και τη ναυπηγική εκπαίδευση, ενώ πιθανή είναι η συνεργασία με κυπριακό πανεπιστήμιο.

    Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη κλειδώσει η ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στο Ελληνικό, και συγκεκριμένα στο ακίνητο της πρώην Olympic Catering, μέσω της συνεργασίας της Hellenic Healthcare Group (CVC) με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

    Εκτός των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, το πλάνο της Skiti Enterpises συμφερόντων Προκοπίου, με την οποία υπεγράφη η συμφωνία, προβλέπει την ανάπτυξη οικιστικών και γραφειακών χώρων, οι οποίοι θα διατεθούν προς πώληση, δεδομένου ότι οι Dynacom και Dynagas του εφοπλιστή εδρεύουν ήδη στη Γλυφάδα.

    Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση, η έκταση που εξαγοράστηκε από τον επιχειρηματία είναι επιφάνειας 187.000 τ.μ., ενώ η συμφωνία προβλέπει την υλοποίηση έργων υποδομών στα οικόπεδα που υπολογίζεται σε περίπου 28 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης ύψους 120 εκατ. για την αγορά γης απέναντι από το Γκολφ της Γλυφάδας. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στο οικόπεδο είναι σχεδόν 86.000 τ.μ., 30.000 τ.μ. για οικιστικές αναπτύξεις, έκταση που μεταβιβάστηκε αντί 2.100 ανά τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας, 35.658 τ.μ. για αναπτύξεις χώρων γραφείων που πωλήθηκαν έναντι τιμήματος 1.150 ανά τ.μ. και 20.000 τ.μ. για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με μέσο τίμημα συναλλαγής 850 ανά τ.μ.

    Σύμφωνα με πρόσωπα κοντά στον εφοπλιστή, η περιοχή που βρίσκονται τα οικόπεδα που εξαγόρασε είναι το «καλύτερο φιλέτο» του Ελληνικού, καθώς έχει υψομετρική διαφορά από την υπόλοιπη έκταση και διαθέτει εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα και τον Υμηττό, η οποία προσφέρεται για την ανάπτυξη κατοικιών και γραφείων.

    Ο Γιώργος Προκοπίου φέρεται να βρισκόταν σε συζητήσεις με τον Οδυσσέα Αθανασίου, από την άνοιξη, ενώ η συμφωνία έγινε γνωστή στα μέσα Ιουνίου, οπότε ο εφοπλιστής αγόρασε το 2% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης σε τιμή πώλησης €7,10 ανά μετοχή, δηλαδή με premium περίπου 9% (τότε η μετοχή διαπραγματευόταν στα 6,5 ευρώ), με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η αγορά επιπλέον ποσοστού της Lamda προσεχώς.

    Διαβάστε επίσης

    Lamda Development: Mega deal μισού δισ. ευρώ Προκοπίου στο Ελληνικό

    ΑΧΙΑ για Lamda Development: Η αξία του του Ελληνικού είναι πολύ υψηλή

    Γιώργος Προκοπίου: Η εκπληκτική θαλαμηγός του, Dream, και οι επενδύσεις στα εμβληματικά κτήματα της Χίου «ΠΕΡΛΕΑΣ» και «Αντουάνικο»



    ΣΧΟΛΙΑ