ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεκινάει τη λειτουργία του το UN SDSN ESG, το πρώτο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα σε θέματα ESG και Βιώσιμης Ανάπτυξης, από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την PwC Ελλάδας.
Το πρόγραμμα φέρνει κοντά την επιστημονική και εκπαιδευτική εμπειρία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την επιχειρηματική πρακτική και τεχνογνωσία της PwC, της κορυφαίας εταιρείας συμβούλων στην Ελλάδα σε θέματα ESG και την επιστημονική εξειδίκευση του Sustainable Development Solutions Network (SDSN), του μεγαλύτερου παγκόσμιου δικτύου Πανεπιστημίων σχετικά με Λύσεις για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΓΓ. του ΟΗΕ.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, συνολικής διάρκειας 36 ωρών που για πρώτη φορά παρέχει στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό κατάρτισης σε θέματα ESG και βιώσιμης ανάπτυξης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν πλήρως τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) και να ενσωματώσουν με επιτυχία τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια (ESG) στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα διδάσκεται από καθηγητές διεθνούς φήμης, ερευνητές και επαγγελματίες από την αγορά και την PwC και απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων, εργαζόμενους στα πρώτα βήματα της καριέρας τους και σε όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις για το ESG. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της PwC Ελλάδας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου και προσβλέπει στη συνεχή ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.
Όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Σακίπης, ESG Leader της PwC: «Για εμάς στην PwC το ESG και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν βασικό πυλώνα της παγκόσμιας στρατηγικής μας, “The New Equation” και όχημα για την έμπρακτη συνεισφορά μας στη μετάβαση σε ένα σύγχρονο οικονομικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που προωθεί την κοινωνική ευημερία. Στόχος μας μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι να συμβάλλουμε στην κατανόηση του μοντέλου της βιώσιμης ανάπτυξης και της σημασίας του για το περιβάλλον, την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Ως η ηγέτιδα εταιρεία στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και συνεργάτης επιλογής των εταιρειών για τη στρατηγική και τον ESG μετασχηματισμό τους αξιοποιούμε την τεχνογνωσία και την πολυετή μας εμπειρία για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους, να διαμορφώσουν ένα βιώσιμο, συμπεριληπτικό μέλλον. Αποσκοπούμε στην δημιουργία μιας διευρυμένης δεξαμενής επαγγελματιών που θα θέσουν τις βάσεις για μια σταθερή, μακροπρόθεσμη πορεία ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς».
Από την πλευράς της η καθ. Φοίβη Κουντούρη, η οποία ηγείται του προγράμματος τόνισε: «Για την ίδια την επιβίωσή μας, χρειαζόμαστε έναν γενναίο κοινωνικο-οικονομικό μετασχηματισμό που θα μας οδηγήσει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης. Τουλάχιστον στην Ευρώπη, το ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι αυστηρά προς αυτήν την κατεύθυνση. Η τεχνολογική πρόοδος μας παρέχει τις λύσεις για τη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι εταιρείες θα πρέπει να ενσωματώσουν άμεσα ESG and SDG criteria στη λειτουργία τους, στην παραγωγή τους, στον τρόπο που επιλέγουν τις επενδύσεις τους, καθώς και να αναδιαμορφωθούν τα business plan τους. Μέσα από το πρόγραμμα UN SDSN ESG, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την PwC Ελλάδας, δίνουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια σε στελέχη επιχειρήσεων για να μπορέσουν να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν αυτά τα κριτήρια, καθώς και να ποσοτικοποιήσουν τις επιπτώσεις της εφαρμογής τους. Οι επιχειρήσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα αυτή στα στελέχη τους θα είναι εκείνες που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση και την αύξηση της κερδοφορίας τους στο νέο θεσμικό πλαίσιο».
Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικοοικονομικής & Περιβαλλοντικής Αειφορίας (ReSEES) του ΟΠΑ, ακολουθεί δια ζώσης μοντέλο διδασκαλίας ενώ οι διαλέξεις διεξάγονται σε διαδραστικό πλαίσιο, με τη χρήση σύγχρονων μελετών περίπτωσης (case studies).
Ο πρώτος κύκλος προγράμματος θα ξεκινήσει στις 23 Ιανουαρίου 2023 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από 23 Νοεμβρίου.
Δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
Διαβάστε επίσης
PwC Ελλάδας: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σωκράτης Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας
- Υπουργικό Συμβούλίο: Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Η ατζέντα της Δευτέρας
- Ζελένσκι: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «εφικτή»
- Μελόνι: Τα σημεία εκκίνησής μας είναι διαφορετικά, πρέπει να συναντηθούμε στα μισά του δρόμου