Πέπλος μυστηρίου καλύπτει το εν εξελίξει ιδιότυπο θρίλερ με τη ΜIG, που διαδραματίζεται ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα: Το αμιγώς χρηματιστηριακό, αλλά συνάμα και το επιχειρηματικό.

Σε μια περίοδο μάλιστα που η εταιρεία έχει μπροστά της τη ζητούμενη έγκριση από τη γενική συνέλευση, της ανταλλαγής χρέους με μετοχές της θυγατρικής Αttica Group.

1

Στο πλαίσιο υλοποίησης μιας συμφωνίας που αποτιμά την ακτοπλοϊκή στα 559 εκατ. ευρώ με χρηματιστηριακούς όρους και στα 951 εκατ. ευρώ, με όρους συνολικής αξίας.

Η αγοραστική έφοδος που πραγματοποίησε στη ΜIG ο ισχυρότερος ιδιώτης ακτοπλόος Μάριος Ηλιόπουλος ( της Seajets) συνδυάστηκε με μια εκρηκτική άνοδο της μετοχής.

Η οποία φάνηκε να εκτονώνεται μετά από την απόφαση της Tράπεζας Πειραιώς (από τη θέση του βασικού μετόχου) να προχωρήσει σε Δημόσια Πρόταση.

Ακολούθησαν τέσσερις συνεδριάσεις ηρεμίας, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι «το έργο τέλειωσε».

Όμως η αίσθηση αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς στη «φαρέτρα» του άτυπου σκηνοθέτη υπήρχαν κι άλλα «βέλη» με σκηνές αιφνιδιαστικών ανατροπών.

Εμποτισμένες με ισχυρές δόσεις αβεβαιότητας ως προς την τελική έκβασή τους.

Το μεγάλο «μπαμ» της χθεσινής συνεδρίασης έφερε τη μετοχή της MIG 30% ψηλότερα από εκείνη της Δημόσιας Πρότασης.

Η οποία οριοθετήθηκε στα 0,1668 ευρώ, αλλά πλέον βρίσκεται στα 0,217 ευρώ. Κι όλα αυτά με συναλλακτικό τζίρο 2,257 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυξήθηκε κατά 47,7 εκατ. ευρώ και έφτασε στα 203,87 εκατ. ευρώ.

Εξ ίσου εντυπωσιακή ήταν όμως και η επίδειξη δύναμης από την πλευρά των αγοραστών, αφού η ΜΙG έκλεισε με ανεκτέλεστο υπόλοιπο … 30.997.207 μετοχών, με εντολή στα 0,217 ευρώ. Οι ζητούμενες μετοχές αξίας 6,7 εκατ. ευρώ ήταν σχεδόν 2,7 φορές περισσότερες σε σχέση με το χθεσινό όγκο συναλλαγών.

Αφήνοντας μετέωρο το ενδεχόμενο για το αν και κατά πόσο οι επιθετικοί αγοραστές θα συνεχίσουν και σήμερα την ακατανόητη πλειοδοσία τους για τη MIG.

Αναμφίβολα η όλη υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στην αγορά. Χωρίς επί του παρόντος να υπάρχουν απαντήσεις για τα ακόλουθα βασικά ερωτήματα.

Πρώτον: Ποιος ή ποιοι και με μια λογική ανέβασαν στα ύψη την τιμή της μετοχής; Τα μέχρι τώρα επίσημα δεδομένα λένε ότι τα περιθώρια υπεραξιών δεν υπάρχουν.

Διότι αν δώσουν τα «χαρτιά» στην ισχύουσα Δημόσια Πρόταση θα γράψουν μεγάλες ζημιές.

Μόνη περίπτωση είναι να αναθεωρηθεί η Πρόταση σε επίπεδα άνω του 30% για να έχουν κάποια κέρδη οι χθεσινοί αγοραστές.

Αλλά αυτό μόνο ένας insider μπορεί να το γνωρίζει, αναλαμβάνοντας εκ του ασφαλούς το συνεπαγόμενο ρίσκο.

Άραγε μόνο η πλευρά Ηλιόπουλου κινεί τα νήματα

Δεύτερον: Ευσταθεί άραγε αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι στην αγορά; Ότι δηλαδή η πλευρά Ηλιόπουλου, μόνη ή με συμμάχους, είναι εκείνη που πυροδότησε το χθεσινό άλμα στη μετοχή. Τα οφέλη σε μια τέτοια περίπτωση είναι δυσνόητα.

Εκτός αν επιδιώκεται η πάση θυσία άνοδος της συμμετοχής στο 20%, που δίνει πρόσθετα « όπλα» στο ενδεχόμενο που το ζητούμενο είναι να καθυστερήσει η συμφωνία για την Attica Group.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η πλευρά Ηλιόπουλου να θέλει να μείνει επί μακρόν στη MIG.

Ποντάροντας σε μελλοντικά οφέλη, τα οποία για να προκύψουν όμως και για να δικαιολογήσουν  ψηλότερες αποτιμήσεις, θα πρέπει να συνδυαστούν με σημαντικά εταιρικά γεγονότα.

Ειδικά για μια εταιρεία που μετά την παραχώρηση του 79,38% στην Attica Group και τη συνακόλουθη διαγραφή των δανείων ύψους 443,8 εκατ. ευρώ, θα έχει δραστηριότητα μόνο στο real estate.

Και στην περίπτωση όμως αυτή χρειάζεται να ξέρει κάποιος το «μυστικό» της μελλοντικής προικοδότησης της  MIG, που ακόμη κι αν θεωρηθεί ότι υπάρχει, δεν εύκολο να βγει προς τα έξω.

Τρίτον: Ήταν άραγε και η τράπεζα Πειραιώς ανάμεσα στους χθεσινούς αγοραστές;

Φαντάζει οξύμωρο και…αντισυμβατικό με τα όσα προηγηθεί, αλλά πλέον οι άνθρωποι της αγοράς δεν αποκλείουν τίποτα. Χθές υπήρξαν φήμες προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι άμεσα η τράπεζα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν όντως προέβη σε αγορές ή όχι.

Η τελευταία ανακοίνωση της Πειραιώς βασίζεται στα δεδομένα της 10ης Φεβρουαρίου, όταν και το ποσοστό της στη MIG έφτασε στο 52,819%.

Τι μπορεί να είδαν οι χρηματιστηριακές αρχές

Τέταρτον: Σε πραγματικό χρόνο οι υπηρεσίες του χρηματιστηρίου είναι εκείνες που βλέπουν από τα συστήματά τους όλη τη ροή των αγορών και των πωλήσεων.

Είδαν άραγε χθές κάτι το ύποπτο με τις συναλλαγές της MIG; Ενημέρωσαν την εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς ή εν τέλει δεν παρατηρήθηκε κάτι το ιδιαίτερο;

Το να προκάλεσε εντύπωση το νέο ανοδικό άλμα θεωρείται απίθανο, αλλά επί του παρόντος τηρείται σιγή ιχθύος.

Πέμπτον: Είναι δυνατόν τα όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό με φόντο τη MIG να αποτελούν στρατηγική επιλογή του Μάριου Ηλιόπουλου και μόνον;

Στην αγορά, οι…περισσότεροι υποψιασμένοι το αποκλείουν. Καθώς θεωρούν ότι τέτοιου είδους κινήσεις παραπέμπουν σε «λογική» Heads Funds σχεδιασμένες από άριστους γνώστες των καταστάσεων.

Παρά ταύτα όλα αυτά είναι στο επίπεδο των εικασιών, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να διαγνώσει ούτε αν όντως υπάρχουν ισχυροί σύμμαχοι του Ηλιόπουλου, ούτε ποιοί είναι αυτοί, ούτε και τι μπορεί πραγματικά να επιδιώκουν στο βάθος των εξελισσόμενων γεγονότων.

Έκτον: Αν σε κάποιους δεν άρεσε η τιμή της Δημόσιας Πρότασης, γιατί δεν αντέδρασαν άμεσα και μορφοποίησαν χθες τη δική τους «ετυμηγορία»; Η εύκολη απάντηση είναι ότι χρειάστηκε λίγος χρόνος για να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα, οι αγοραστές.

Είναι όμως αυτό ή συνέτρεξαν και άλλοι λόγοι; Πάντως τα πρώτα…προειδοποιητικά πυρά ήταν στη συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου κάποιες λιγοστές αγορές στη MIG έγιναν οριακά πάνω από την τιμή της  Δημόσιας Πρότασης.

Τα προειδοποιητικά πυρά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Έβδομον: Τι άραγε θα πράξει και επ’ αυτού του θέματος η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Ειδικά μάλιστα όταν είναι νωπή ακόμη η υπόθεση της κερδοσκοπίας στην Attica Bank.

Όταν μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε και την αιχμηρή ειδησεογραφία στην οποία πρωτοστάτησε το mononews, οι κερδοσκόποι ώς δια μαγείας οπισθοχώρησαν.

Εάν και σήμερα η ΜΙG συνεχίσει την ακατανόητη κούρσα  ανόδου, τότε οι συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο πιεστικές για την εποπτική αρχή και την Πρόεδρό της Βασιλική Λαζαράκου.

Αν στο ξεκίνημα ενός ανοδικού κύματος για το Ελληνικού Χρηματιστήριο παρατηρούνται τέτοιες εποπτικές ανορθογραφίες, τότε τι μπορεί να συμβεί εάν υπερθερμανθεί η αγορά;

Διαβάστε επίσης

Απίστευτο: Στο +30% η MIG – Ποιοι κλείδωσαν την μετοχή

Γ. Ευστρατιάδης: Τι απάντησε για τις αγορές μετοχών πριν το ράλι και το inside information της MIG