• Business

    Το πετρέλαιο συγκρατεί τις απώλειες, καθώς οι προοπτικές για τη ζήτηση επιδεινώνονται

    • Bloomberg
    πετρελαιοπηγή


    Το πετρέλαιο συγκράτησε δύο ημέρες απωλειών καθώς στην επιδείνωση των προοπτικών της ζήτησης ήρθαν να προστεθούν τα σημάδια ότι θα είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ και την Κίνα να πετύχουν ακόμα και μια μερική εμπορική συμφωνία.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη σημείωσαν άνοδο, αφού υποχώρησαν κατά 3,5% στις προηγούμενες δύο συνεδρίες. Το Πεκίνο αξιώνει ακύρωση των δασμών πριν συμφωνήσει να αγοράσει μέχρι και 50 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών γεωργικών προϊόντων που ο πρόεδρος Donald Trump ισχυρίζεται ότι αποτελούν μέρος μιας αρχικής συμφωνίας, δήλωσαν άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα. Η Κίνα απειλεί επίσης να αντιδράσει εάν το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει νόμο για το Χονγκ Κονγκ.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικαλέστηκε μία ευρεία επιβράδυνση στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, καθώς μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη για το 2019 στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία την Τρίτη και επίσης μείωσε την πρόβλεψή του για το επόμενο έτος. Τα αυξημένα κόστη για τάνκερ αναγκάζουν ορισμένα ασιατικά διυλιστήρια να αποφεύγουν τις spot αγορές και να εξετάσουν περικοπές λειτουργίας, ενώ η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας δήλωσε ότι βλέπει αύξηση των γεωτρήσεων στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.

    «Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη θα διασφαλίσουν τα όποια ράλι του πετρελαίου θα έχουν περιορισμένο εύρος», δήλωσε ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής στην Oanda Asia Pacific. Τα μόνα πράγματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαρθρωτική άνοδο των τιμών σε μακροπρόθεσμη βάση είναι μία εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, η οποία είναι μάλλον απίθανη, ή να συμφωνήσει ο ΟΠΕΚ+ σε πολύ μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή, ανέφερε.

    Το West Texas Intermediate για παράδοση Νοεμβρίου ανέβαινε κατά 19 σεντς ή 0,4%, σε 53 δολάρια ανά βαρέλι στο New York Mercantile Exchange στις 7:26 π.μ. στο Λονδίνο. Είχε υποχωρήσει 1,5% την Τρίτη.

    Το πετρέλαιο Brent για διακανονισμό Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,4% στα 58,97 δολάρια ανά βαρέλι στον ICE Futures Europe με έδρα το Λονδίνο, μετά την πτώση του κατά 1% την Τρίτη. Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς διαπραγματευόταν με premium 5,88 δολαρίων έναντι του WTI για τον ίδιο μήνα.

    Το αίτημα της Κίνας για κατάργηση των υφιστάμενων δασμών υπογραμμίζει πόσο μακριά παραμένουν η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, ακόμα και μετά την επίτευξη της συμφωνίας κυρίων που ανέδειξαν οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Το νομοσχέδιο του Κογκρέσου για το Χονγκ Κονγκ θα απαιτούσε ετήσια επισκόπηση για το κατά πόσον η περιοχή είναι επαρκώς αυτόνομη από το Πεκίνο ώστε να δικαιολογήσει το ειδικό καθεστώς συναλλαγών της.

    Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας βλέπει την παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου να αυξάνεται κατά 58.000 βαρέλια ημερησίως στα 8,97 εκατομμύρια βαρέλια το Νοέμβριο για τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, πρόκειται να δημοσιοποιήσει στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου την Πέμπτη, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 3 εκατομμυρίων βαρελιών την περασμένη εβδομάδα.

    Άλλα νέα για την αγορά πετρελαίου

    Οι τιμές των τάνκερ έχουν αρχίσει να υποχωρούν για πρώτη φορά από τα τέλη του περασμένου μήνα, καθώς τα διυλιστήρια αποφεύγουν τις spot αγορές και εξετάζουν περικοπές λόγω της αύξησης του κόστους μεταφοράς.

    Οι πιέσεις από το υψηλό κόστος των μεγάλων πετρελαϊκών τάνκερ μπορεί να μετατοπιστούν στους παραγωγούς αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, καθώς τα διυλιστήρια αρχίζουν να μειώνουν τις δραστηριότητές τους.

    Οι Αμερικανοί εξαγωγείς πετρελαίου κατευθύνουν περισσότερα φορτία προς Ευρωπαίους αγοραστές καθώς αυξάνονται τα μεταφορικά έξοδα, ενδεχομένως πιέζοντας τις τιμές του αργού στη Βόρεια Θάλασσα.



    ΣΧΟΛΙΑ