Σε τέλμα έχουν οδηγηθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι διαπραγματεύσεις για την από κοινού χρηματοδότηση της ΜIG από τα funds ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων της Farallon και της Oak Hill.

Γεγονός που δίνει την αίσθηση ότι απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο το ενδεχόμενο να κλείσει το deal.

Ο ελληνικός όμιλος της Μarfin Investment Group, στην επιχειρηματική φαρέτρα του οποίου βρίσκονται θυγατρικές εταιρείες που έχουν ηγετικές θέσεις σε κρίσιμους κλάδους για την εγχώρια οικονομία, όπως είναι ο ευρύτερος τομέας των τροφίμων (με την Vivartia) και η ακτοπλοΐα (με την Attica), ζητούσε χρηματοδοτική ενίσχυση 250 με 300 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα δύο funds κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια καθαρά… φεουδαρχική νοοτροπία, σε ό,τι αφορά τα οφέλη τους από την παροχή δανείων. Και τούτο γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις τους έφταναν τα επιτοκιακά κόστη μέχρι τα εξωπραγματικά επίπεδα του 19% και 20% ετησίως… Με υπολογιζόμενες μια σειρά από ρήτρες μετατρεψιμότητας των παρεχόμενων δανειακών κεφαλαίων. Συνοδευόμενες επίσης και από ζητούμενα «βαριά» ενέχυρα, αλλά και εγγυήσεις, οι οποίες άγγιζαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και την Τράπεζα Πειραιώς ως τον ισχυρότερο μέτοχο της ΜIG με ποσοστό 31,19%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τέτοιου είδους χρηματοδοτικές εισφορές προς επιχειρήσεις, τα funds ζητούν επιτόκια που κινούνται στην περιοχή του 10% με 11%. Άλλωστε αυτή ήταν η βάση από την οποία τα δύο funds ξεκίνησαν τις συζητήσεις με την MIG. Συζητήσεις οι οποίες τυπικά συνεχίζονται, καθώς η χρονικά προθεσμία των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων εκπνέει στις 11 Νοεμβρίου. Πρακτικά όμως οι  «γέφυρες» δείχνουν να έχουν κοπεί, μετά από το υπερβολικό «ξεχείλωμα» των απαιτήσεων χρηματοδότησης. Το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα αναλάμβανε η Farallon (στον έλεγχο της οποίας έχει περιέλθει μέσω εξαγοράς δανείων με πολύ γενναίο «κούρεμα» η Euromedica) πλαισιωμένη με μικρότερη συμμετοχή, από το Oak Hill.

Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι τέτοιου είδους απαιτήσεις δείχνουν ότι τα δύο funds δεν επεδίωκαν μια θελκτική απόδοση στα παρεχόμενα κεφάλαιά τους, αλλά εκείνο που πραγματικά επιζητούσαν ήταν να μετατρέψουν την MIG σε ένα ιδιότυπο επιχειρηματικό προτεκτοράτο τους…

Ο ρόλος της Πειραιώς και η «επόμενη μέρα»

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό ούτε από τη διοίκηση ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου, ούτε και από την τράπεζα Πειραιώς, η οποία εκτός από τη μετοχική πρωτοκαθεδρία που διαθέτει, είναι συνάμα και ο ισχυρότερος πιστωτής της ΜIG.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Πειραιώς εξετάζει πλέον τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του «plan B». Να παράσχει δηλαδή εκείνη τη χρηματοδοτική στήριξη, έναντι ενός λογικού επιτοκίου με όρους αγοράς, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Μarfin Investment Group. Υποχρεώσεις που εκπνέουν στις 24 Οκτωβρίου και αφορούν την αποπληρωμή ομολογιακού δανείου 142 εκατ. ευρώ προς το fund του Fortress, όπως επίσης και άλλων 86 εκατ. ευρώ από ομολογιακό δάνειο της Πειραιώς. Κατά τα φαινόμενα βέβαια και στην περίπτωση του Fortress, μπορεί η εξόφληση να γίνει λίγες μέρες μετά, αν τυχόν αυτό απαιτηθεί από τις περιστάσεις που θα διαμορφωθούν.

Σε κάθε περίπτωση και από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το «plan B» για τη χρηματοδότηση της ΜIG από την Πειραιώς, το «στοίχημα» της «επόμενης μέρας» για τον μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο δεν είναι άλλο από αυτό της περαιτέρω ανάπτυξης και της δημιουργίας υπεραξιών για το βασικό μέτοχο.

Είναι ενδεικτικό ότι στο εφετινό πρώτο 6μηνο, οι ενοποιημένες πωλήσεις της MIG διαμορφώθηκαν στα 476,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 9,6%.

Την ίδια στιγμή τα λειτουργικά αποτελέσματα του συνόλου των θυγατρικών του ομίλου είχαν άνοδο 23%, φτάνοντας στα 41,1 εκατ. ευρώ.

Στο όλο παζλ των εξελίξεων συγκαταλέγεται και η πώληση της θυγατρικής SingularLogic σε εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου.

Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους και στη περίπτωση αυτή η MIG θα απεμπλακεί από δανειακά βάρη 55 εκατ. ευρώ, στο σύνολο των 1,45 δισ. ευρώ που έχει ο όμιλος.