ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρόπους για να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του 2019, την κατάργηση του νόμου Κατσέλη, αναζητά η κυβέρνησης καθώς οι δανειστές δεν κάνουν πίσω ζητώντας το άμεσο ξήλωμά του. Θεωρούν αφενός ότι δεν αποδίδει όσα θα έπρεπε και αφετέρου ότι αποτελεί «προϊόν μιας συγκυρίας κρίσεως» και πως δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου Κατσέλη και την αντικατάστασή του με έναν άλλο νόμο που θα παρέχει προστασία και αυτός, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση. Ωστόσο ο κ. Δραγασάκης δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία που θα κατατεθεί και θα ισχύει αυτός ο νέος νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες όλα θα κριθούν από το πως θα κυλήσει σε οικονομική επίπεδο νόμος στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.
Το οικονομικό επιτελείο, πάντως σε συνεργασία με τις τράπεζες, ετοιμάζει ένα υβριδικό σχέδιο – ομπρέλα για τους «κόκκινους» δανειολήπτες και με δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία. Η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στο διαχωρισμό των κακοπληρωτών με όσους πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Ο νόμος Κατσέλη έσωσε πολλούς δανειολήπτες με πραγματικό πρόβλημα, αλλά προστάτεψε και πολλούς κακοπληρωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σχέδια που βρίσκεται στι τραπέζι είναι η επιδότηση του δανείου, πάντα με εισοδηματικά κριτήρια και εφόσον οι δανειολήπτες αποδείξουν ότι και δεν μπορούν να πληρώσουν και δεν έχουν άλλη ακίνητη περιουσία.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο Γ. Σταθάκης: «Η προστασία της πρώτης κατοικίας παραµένει στρατηγικό σηµείο της πολιτικής µας. Ο νόµος Κατσέλη – Σταθάκη ολοκληρώνεται τα Χριστούγεννα του 2018. Μέχρι τότε θα υπάρξει νέα ρύθµιση που θα κινείται στο ίδιο πνεύµα, της προστασίας, δηλαδή, της πρώτης κατοικίας µε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια και τον ταυτόχρονο εξοβελισµό των στρατηγικών κακοπληρωτών».
Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2019 θα τεθεί σε εφαρμογή ο σχετικός νόμος για επιδότηση δόσεων. Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλας είπε στη Βουλή ότι ενεργοποιείται η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία προβλέπει επιδότηση της δόσης του στεγαστικού έως και το 95%, εφόσον αποδειχθεί η αδυναμία του οφειλέτη να αποπληρώσει το δάνειο μετά από δραματική επιδείνωση της οικονομικής του θέσης.