ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τσεχικής Δημοκρατίας ταξίδεψε στο Λονδίνο με σκοπό να δει τα τεράστια αποθέματα χρυσού που φυλάσσονταν στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας, που βρίσκονται κάτω από την Threadneedle Street.
Η επίσκεψη του Ales Michl στη βρετανική πρωτεύουσα με σκοπό την επιθεώρηση του χρυσού της Τσεχικής Δημοκρατίας που φυλάσσεται εκεί, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου της κεντρικής τράπεζας να ενισχύσει σημαντικά τα αποθέματα της χώρας σε πολύτιμα μέταλλα.
Συγκεκριμένα, ο διοικητής έχει θέσει ως στόχο τη διπλασιασμό των αποθεμάτων χρυσού σε 100 μετρικούς τόνους εντός της επόμενης τριετίας, έχοντας ήδη επιτύχει τον πενταπλασιασμό τους από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2022.
«Πρέπει να μειώσουμε τη μεταβλητότητα», δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην τηλεόραση του Bloomberg ο Michl, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα. «Και γι’ αυτό, χρειαζόμαστε ένα περιουσιακό στοιχείο με μηδενική συσχέτιση με τις μετοχές, και αυτό το περιουσιακό στοιχείο είναι ο χρυσός».
Ο Τσέχος διοικητής δεν είναι ο μόνος που επιταχύνει τις αγορές ράβδων χρυσού. Ομόλογοι του από τη Βαρσοβία έως το Βελιγράδι βιάζονται να συγκεντρώσουν χρυσό ως έναν τρόπο διαφοροποίησης των επενδύσεων, στοιχηματίζοντας σε μελλοντικές αυξήσεις των τιμών. Το γεγονός αυτό καθιστά την Ανατολική Ευρώπη έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές του μετάλλου, συμβάλλοντας στην προώθηση του ράλι του χρυσού.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αποθηκεύουν τα αποθέματα τους σε χρυσό ως ασπίδα προστασίας από εξωτερικούς κλυδωνισμούς, όπως οι μελλοντικοί εμπορικοί πόλεμοι που προκαλεί η δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, οι τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αύξηση των αποθεμάτων χρυσού τους.
Εκτός από την επίσκεψη του Michl στο Λονδίνο, ο ομόλογός του στη Βαρσοβία έχει γράψει ένα κινηματογραφικό σενάριο για την ιστορία του πολωνικού χρυσού.
Οι σερβικές αρχές μετέφεραν τα αποθέματα που διατηρούσαν στο εξωτερικό στην πατρίδα τους εκτιμώντας ότι θα είναι ασφαλέστερο να βρίσκονται στο Βελιγράδι, αλλά και για να μειώσουν το κόστος αποθήκευσης.
Η αίσθηση της ασφάλειας είναι ένα ισχυρό κίνητρο σε μια περιοχή που έχει καταστραφεί από τους πολέμους της Ευρώπης κατά το παρελθόν – και που τώρα βρίσκεται δίπλα στη φονικότερη σύγκρουση της ηπείρου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το «κλειστό κλαμπ»
Η Πολωνία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και είναι ένθερμος υποστηρικτής των πολεμικών στόχων του Κιέβου, ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας, Adam Glapinski, δήλωσε ότι ο χρυσός και τα αποθέματα σκληρού νομίσματος είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της οικονομίας από καταστροφικά γεγονότα. Αύξησε τα αποθέματα ράβδων χρυσού σε περίπου 420 τόνους από τον Σεπτέμβριο, περίπου το μισό από το απόθεμα της Ινδίας ή της Ιαπωνίας.
«Μπαίνουμε στο κλειστό κλαμπ των μεγαλύτερων κατόχων χρυσού στον κόσμο», έλεγε με καμάρι ο Glapinski κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας τον στόχο του να αυξήσει το μερίδιο του χρυσού στο 20% του συνόλου των αποθεμάτων.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας παραπονέθηκε ότι δεν είχε χρόνο να εργαστεί πάνω στο προσχέδιο του σεναρίου του. Ένα βίντεο στο YouTube παραγωγής της κεντρικής τράπεζας, που αναρτήθηκε τον Φεβρουάριο, έδειχνε τον Glapinski σε ένα θησαυροφυλάκιο γεμάτο με ράβδους χρυσού, να υποστηρίζει ότι το απόθεμα «είναι ιδιοκτησία όλων των Πολωνών».
Οι Τσέχοι είναι επίσης υποψήφια μέλη του κλαμπ. Η κεντρική τράπεζα της Πράγας διαθέτει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα – σχεδόν το μισό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος – ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο σε αναλογία.
Ο Michl, του οποίου η προσπάθεια διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει αγορές αμερικανικών μετοχών, έχει δεχθεί κάποια κριτική για την αγορά χρυσού καθώς σημείωσε ρεκόρ αγορών φέτος.
Οι αξιωματούχοι της νομισματικής πολιτικής έχουν αντιδράσει επιμένοντας ότι οι μακροπρόθεσμες αγορές είναι σταδιακές, προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος της μεταβλητότητας των τιμών.
Με τους γεωπολιτικούς κινδύνους να φουντώνουν, οι αγορές χρυσού ήταν ένα καλό “στοίχημα” για τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής.
Τιμή στόχος τα 3.000 δολάρια
Η Goldman Sachs συμπεριέλαβε το μέταλλο στα κορυφαία εμπορεύματα για το 2025, λέγοντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ και να φτάσουν τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.
Για τους ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης, ο χρυσός θεωρείται ασφαλές λιμάνι, καθώς διατηρούν συχνά περίπλοκες ισορροπίες μεταξύ της Δύσης, της Ρωσίας και της Κίνας. Η ουγγρική κεντρική τράπεζα αύξησε τα αποθέματα χρυσού της σε 110 τόνους φέτος.
Η κεντρική τράπεζα της Βουδαπέστης έχει επίσης τονίσει ότι το μέταλλο είναι ασφαλές καταφύγιο. Αλλά ο χρυσός έχει ρόλο στην ιστορική ταυτότητα της χώρας.
Το Μουσείο Χρήματος, που βρίσκεται σε ένα από τα παλάτια που ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας, διαθέτει μια ατμομηχανή κατασκευασμένη από κίτρινες ράβδους. Το γλυπτό, που ονομάζεται «The Rumble», απεικονίζει το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας, το οποίο διέφυγε από τον σοβιετικό στρατό στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα τρένο φορτωμένο με αποθέματα χρυσού για να μην πέσει σε ξένα χέρια.
Στη Σερβία, όπου ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως και ο Όρμπαν, έχει σταθερή εξουσία, επέβαλε τον επαναπατρισμό των αποθεμάτων της χώρας που φυλάσσονταν εκτός αυτής, το 2021.
Φέτος, υποσχέθηκε να αγοράσει ράβδους με «κάθε πλεόνασμα χρημάτων» που απομένει στα κρατικά ταμεία «για να είμαστε ασφαλείς και σίγουροι σε δύσκολους καιρούς».
Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Σερβίας, Γιοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς, έχει επιβλέψει τον τριπλασιασμό των αποθεμάτων χρυσού σε 48 τόνους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2012.
«Ο χρυσός αποκτά αξία και σημασία σε περιόδους παγκόσμιων αναταραχών, ιδίως σε γεωπολιτικές συγκρούσεις και περιόδους υψηλού πληθωρισμού», δήλωσε η Tabakovic σε ερώτηση που δέχθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια είδαμε και τους δύο παράγοντες να παίζουν ρόλο».
Διαβάστε επίσης:
Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων: Οι χρονοκάψουλες της ιστορίας
Κριστίν Λαγκάρντ: Αγοράστε αμερικανικά προϊόντα για να αποφύγουμε τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση Palmos: Ανεβαίνει η ΝΔ, διπλάσιο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ
- Rosita Missoni: Η γυναίκα πίσω από τον εμβληματικό οίκο μόδας Missoni και η θλιβερή απώλεια του γιου της
- Βασίλης Οικονόμου στο mononews: Γιατί μειώνουμε την ταχύτητα στην πόλη, τι θα κάνουμε με το νέο ΚΟΚ και τις κάμερες
- Μελέτη GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Αύξηση κρουαζιέρας στον ΟΛΠ 68,65% και σε όλα τα λιμάνια κατά 43,1%