Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, αυτές τις μέρες ο εκ Βενεζουέλας ορμώμενος ομογενής επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου που φέρεται να συζητά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που έχει συγκέντρωσε τα τελευταία λίγα χρόνια. 

Ο Teodoro Danilopol Duzoglu όπως αποκαλείται στην Λατινική Αμερική, ο οποίος όμως έλκει τις ρίζες του από τη Ρουμανία, φέρεται επίσης να έχει ξεκινήσει δραστηριότητες και στην Κύπρο χωρίς να αναφέρεται αν αυτές αφορούν μετεγκατάσταση του ή επενδύσεις. 

Κυρίως όμως φέρεται από διάφορες πηγές να αναζητεί χρηματοδότηση από τράπεζες. 

Όμως πηγές της αγοράς αναφέρουν πως οι ελληνικές τράπεζες αρνήθηκαν την χορήγηση δανείου ύψους 50 εκατομμυρίων που φέρεται να αιτήθηκε ο επιχειρηματίας προσφέροντας ως εξασφάλιση ακίνητα από το χαρτοφυλάκιο του. 

Οι τράπεζες

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει πλέον απευθυνθεί και σε ξένες τράπεζες ζητώντας δάνειο περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ. 

Ποσό που προσεγγίζει ή και είναι υψηλότερο από την συνολικά αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων του , αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Τόσο οι ελληνικές όσο και οι ξένες τράπεζες, και ειδικά οι διευθύνσεις συμμόρφωσης,  ακούγεται πως είχαν ερωτήματα μετά την επιβεβλημένη διαδικασία (KYC: Know your client) που απαιτείται από το ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να αποφεύγονται και να καταγγέλλονται στις αρμόδιες αρχές προσπάθειες αδιαφανών συναλλαγών.

Ορισμένοι τραπεζικοί κύκλοι λέγεται πως διαπίστωσαν εν εξέλιξη έρευνα του συγκεκριμένου επιχειρηματία από τις αμερικανικές αρχές, χώρα από την οποία έχει εισαχθεί ένα σημαντικότατο μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε στην Ελλάδα. 

Προσπάθεια του mononews.gr να επικοινωνήσει με την πλευρά του επιχειρηματία κατέστησαν άκαρπες μέχρι την δημοσίευση αυτού του ρεπορτάζ. 

Έτσι οι σχετικές πληροφορίες μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη. 

Όμως στην αγορά ολοένα και περισσότεροι θεωρούν πως οι προσπάθειες εξασφάλισης δανείου με εξασφάλιση ακίνητα αποσκοπούν στην γρήγορη ανάκτηση των κεφαλαίων που έχει επενδύσει, ανεξαρτήτως αν αυτό επιδιώκεται με ή χωρίς υπεραξία. 

Και επειδή ουδέποτε ξεκαθάρισε το πόθεν έσχες των εν λόγω συμφερόντων, οι πιο ευφάνταστοι εικάζουν πως πιθανόν να θέλει να συγκεντρώσει τάχιστα τα κεφαλαίου για κάποιο άλλο σκοπό, που δεν έχει γίνει ακόμα ευκρινής.

Αξίζει να σημειωθεί πως άλλες πηγές αναφέρουν πως νωρίτερα φέτος αιτήθηκε χρηματοδότηση ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ από την Attica Bank για την οποία προσέφερε ως εξασφάλιση κάποια από τα ακίνητα του. 

Οι στενοί του συνεργάτες

Στα έγγραφα που συνόδευαν την αίτηση λέγεται πως αναφέρονταν ως πρόσωπα εμπιστοσύνης που μπορούσαν να πιστοποιήσουν το αξιόχρεο του επιχειρηματία οι κ.κ. Γιώργος Τρεπεκλής  και Νίκος Τόλης ( που εμφανίζεται συχνά και ως επικεφαλής του επενδυτικού οχήματος του Δουζόγλου, Macofin). 

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι επιχειρήσεις συμφερόντων Δουζόγλου τοποθέτησαν σημαντικά κεφάλαια σε ελληνικά ακίνητα τα οποία δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί. 

Ο όμιλος Θ. Δουζόγλου, από το 2015 έχει προχωρήσει σε πολλές αγορές ακινήτων αθροιστικής αξίας που σύμφωνα με κτηματομεσιτικές πηγές προσεγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. 

Το 2015 απέκτησε το ξενοδοχείο Πεντελικό στο Κεφαλάρι, πλειοδοτώντας σε σχετικό πλειστηριασμό της Alpha Bank, έναντι ανάληψης υποχρεώσεων ύψους 26 εκατ. ευρώ. 

Το Μάιο του 2016 εξαγόρασε το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο, καταβάλλοντας 17 εκατ. ευρώ σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. 

Την ίδια περίοδο αγόρασε από τον ΟΤΕ το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο των 1.400 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου 15 και Ανθίμου Γαζή, απέναντι από την Παλιά Βουλή. 

Το τίμημα φημολογείται πως ανήλθε στα 17 εκατ. ευρώ. 

Το 2017 αγόρασε το ξενοδοχείο Mistral στην περιοχή της Καστέλα, έναντι 6 εκατ. ευρώ. 

Επίσης έχει αγοράσει άλλο μικρότερο ακίνητο στην συμβολή των οδών Σόλωνος και Πίνδου, ένα ακόμα στην Γρηγορίου Λαμπράκη 50, ένα άλλο στην Ερμού 700 μ2 αλλά και κατάστημα της Εθνικής στο Παγκράτι. Τέλος εξαγόρασε και ενα υπεροχο ακίνητο στην Φιλοθέη που ανήκε στην οικογένεια Τσαντίλη αντι του ποσού των 6 εκατ ευρώ.

Υψηλότατα τιμήματα όλα σε σχέση με τις εκτιμήσεις πολλών απομιμητών, πληροφορείται το mononews.gr. 

Κανένα από τα παραπάνω ακίνητα με εξαίρεση το ξενοδοχείο στη Μύκονο που λειτουργούσε ήδη, δεν αξιοποιήθηκε. 

Μάλιστα εκτενείς μελέτες που ζητήθηκαν για την αξιοποίηση κάποιου από τα ακίνητα αυτά λέγεται πως δεν πληρώθηκαν πότε…

Γιώργος Τρεπεκλής. Επιχειρηματίας και σύμβουλος της οικογένειας Δουζόγλου