ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πώς το ’χε πεί ο Απόστολος Βακάκης; “Εταιρεία που δεν δίνει μέρισμα είναι σαν την κότα που δεν κάνει αυγά. Οπότε, στην περίπτωση αυτή, βάζεις την κοτούλα στον φούρνο με πατατούλες και το απολαμβάνεις κιόλας…”
Αναμφίβολα, για τους 80.800 μετόχους του ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 δεν υφίστανται τέτοιου είδους διλλήματα.
Κάθε άλλο μάλιστα. Αφού η δική τους «κότα», τους προσφέρει αυγά σωρηδόν… Με τη μορφή βεβαίως των παχυλών, χρηματικών διανομών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφετινή θα είναι μια χρονιά-σταθμός για τις μερισματικές παροχές του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα της χώρας.
Και τούτο γιατί, οι χρηματικές διανομές θα αποτελέσουν ένα νέο, ιστορικό ρεκόρ, στην 25χρονη παρουσία του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο της Αθήνας.
Η Διοίκηση της εταιρείας ,με επικεφαλής τον Μιχάλη Τσαμάζ, αποφάσισε να προτείνει στην επικείμενη, τακτική γενική συνέλευση της 9ης Ιουνίου, τη διανομή μερισμάτων συνολικού ύψους 312,9 εκατ. ευρώ.
Η καταβολή των οποίων αναμένεται να γίνει τον προσεχή Ιούλιο. Όταν και για κάθε μία μετοχή θα δοθεί 0,68 ευρώ, ή 0,646 ευρώ μετά από την παρακράτηση του φόρου που είναι 5%. Και βαρύνει κατ’ εξοχήν τους ιδιώτες Έλληνες επενδυτές, καθώς για τους έχοντες φορολογική έδρα στο εξωτερικό και για τα Αμοιβαία κεφάλαια ,έχουν θεσπιστεί εξαιρέσεις.
Όμως, τα καλά νέα για τους μετόχους του ΟΤΕ δεν σταματούν εδώ. Διότι ακολουθεί και συνέχεια. Η οποία αφορά την πώληση της συμμετοχής ( 54%) στην Telekom Romania, έναντι 268 εκατ. ευρώ.
Η (τυπική) ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς, οπότε κι ένα τμήμα από τα καθαρά έσοδα της πώλησης του «ασημικού» θα πάνε προς διάθεση στους μετόχους του ΟΤΕ.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι η εξτρά χρηματική διανομή θα είναι στα επίπεδα των 180 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή 0,40 ευρώ ανά μετοχή, ή 0,38 ευρώ καθαρό και μετά από φόρους.
Με τις δύο αυτές κινήσεις ο ΟΤΕ θα μοιράσει εφέτος σε μερίσματα το ποσό ρεκόρ των 492,9 εκατ. ευρώ. Κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη μέχρι τώρα χρηματιστηριακή ιστορία του.
Η αμέσως καλύτερη επίδοση που αφορά τις χρηματικές διανομές ήταν τα 367,6 εκατ. ευρώ.
\Ποσό που είχε δοθεί στους μετόχους το έτος 2009, αλλά και το 2008. Με τα τότε χορηγηθέντα μερίσματα να ήταν 0,75 ευρώ ανά μετοχή. Ενώ στην τρέχουσα χρονιά, η διπλή μερισματική παροχή θα φτάσει στο 1,08 ευρώ ή 1,026 ευρώ καθαρό ανά μετοχή.
Θα είναι δηλαδή κατά… 44% πιο ψηλά.
Αν και πρακτικά, τα υπό διανομή μερίσματα μπορεί να είναι και κατά τι αυξημένα, αφού σε αυτά δεν έχουν μερίδιο συμμετοχής οι ίδιες μετοχές.
Η πολιτική Τσαμάζ για γενναίες αμοιβές στους μετόχους
Πώς όμως ο ΟΤΕ έφτασε σ’ αυτό το μερισματικό θαύμα; Το ξεκίνημα έγινε στις αρχές του 2018, όταν η Διοίκηση Τσαμάζ αποφάσισε να ακολουθήσει μια νέα πολιτική, γενναίων αμοιβών προς τους μετόχους.
Με δύο συνδυαστικές κινήσεις. Από τη μια πλευρά διανομή μερισμάτων και από την άλλη ένα στιβαρό πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο την ακύρωσή τους.
Γεγονός που αυξάνει τις χρηματικές παροχές προς τις υπάρχουσες μετοχές, καθώς αυτές γίνονται αριθμητικά λιγότερες.
Με την ακύρωση, επίσης, των μετοχών που επαναγοράζονται, αυξάνονται αναλογικά και τα ποσοστά όσων διακρατούν τις μετοχικές τους θέσεις.
Κεντρικός άξονας της πολιτικής αμοιβών για τους μετόχους είναι οι ανθεκτικές οικονομικές επιδόσεις του ΟΤΕ, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τις ελεύθερες ταμειακές του ροές. Οι οποίες απεικονίζουν τα μετρητά που δημιουργεί μια επιχείρηση, μετά από την αφαίρεση των λειτουργικών και κεφαλαιακών δαπανών.
Στην περίπτωση του ΟΤΕ το σύνολο των ελευθέρων ταμειακών ροών ( στα 480 εκατ. εκατ. ευρώ υπολογίζονται για το 2021) προορίζονται για τους μετόχους. Με το 65% εξ αυτών να κατευθύνεται σε παροχή μερίσματος και το υπόλοιπο 35% να καλύπτει την επαναγορά μετοχών.
Στο 1,25 δισ. οι διανομές μέσα στην πενταετία
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σε χρονικό διάστημα 5ετίας (δηλαδή από το 2017 έως και το 2021) ο ΟΤΕ θα φτάσει να έχει κάνει χρηματικές διανομές συνολικού ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 1,17 δις έχουν δοθεί στο πλαίσιο της νέας πολιτικής αμοιβών προς τους μετόχους.
Στο ίδιο αυτό πλαίσιο έχουν διατεθεί από το 2018, άλλα 340,1 εκατ. ευρώ για την επαναγορά και ακύρωση 29,9 εκατ. μετοχών, που αντιστοιχούν στο 6,1% του συνόλου…
Πάντα με βάση τον 5ετή χρονικό ορίζοντα, το ανά μετοχή μικτό μέρισμα του ΟΤΕ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,67 ευρώ ή 2,461 ευρώ μετά από τους παρακρατηθέντες φόρους.
Τι σημαίνουν όλα αυτά, πρακτικά, για έναν μέτοχο; Αν την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου του 2017 είχε αποκτήσει μία μετοχή του ΟΤΕ θα έπρεπε να καταβάλλει 8,47 ευρώ.
Η τιμή της μετοχής βρίσκεται τώρα στα 12,74 ευρώ, καταγράφοντας υπεραξία 50,4%.
Ο ίδιος μέτοχος όμως έχει εισπράξει μέχρι τώρα καθαρό μέρισμα, 1,435 ευρώ. Δηλαδή 16,94% επί του αρχικού κεφαλαίου που χρησιμοποιήθηκε για την αγορά της μετοχής. Σαν να πήρε με άλλα λόγια ένα σταθερό, ετήσιο και καθαρό επιτόκιο 4,24%…
Αν ληφθούν υπόψη και τα εφετινά μερίσματα τότε ο μέτοχος αυτός θα φτάσει να εισπράξει 2,461 ευρώ. Ήτοι 29,1% του αρχικού επενδυτικού κεφαλαίου. Που με τη σειρά του ισοδυναμεί με μια ετήσια σταθερή απόδοση 5,82%… Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη από την άνοδο της μετοχής. Η οποία φαίνεται να αποκτά χαρακτηριστικά ομολόγου, με ιδιαίτερα ελκυστικό προφίλ…
Μερισματική απόδοση, όση και οι καταθέσεις σε 17 χρόνια
Άλλωστε με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής στα 12,74 ευρώ, μόνο η καθαρή χρηματική διανομή που θα γίνει τον προσεχή Ιούλιο (0,646 ευρώ) αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 5,07%.
Την οποία για να την καρπωθεί κάποιος τραπεζικός καταθέτης θα πρέπει να περιμένει να παρέλθουν…17 χρόνια.
Αν θεωρηθεί ότι το καλύτερο επιτόκιο που μπορεί να πετύχει σήμερα μια προθεσμιακή κατάθεση 100.000 ευρώ είναι το 0,3% ετησίως.
Είναι βεβαίως ηλίου φαεινότερο, ότι η μετρήσιμη μερισματική απόδοση του ΟΤΕ είναι σε άμεση συνάρτηση και με την πορεία της μετοχής. Αυξομειούμενη ανάλογα.
Σε κάθε περίπτωση και όπως είναι εμφανές, οτι η μετοχή αποτελεί επενδυτική επιλογή για τα μακροπρόθεσμα θεσμικά χαρτοφυλάκια, που δίνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μερίσματα. Ειδικά όταν αυτά συνδυάζονται και με τις ποθούμενες υπεραξίες.
Η Γερμανική Deutsche Telecom που σήμερα ελέγχει τον ΟΤΕ, μετά και από τις τελευταίες ακυρώσεις μετοχών, έχει φτάσει να κατέχει το 47,9%. Ποσοστό που αποτιμάται στα 2,8 δισ. καθώς η χρηματιστηριακή αξία ολόκληρου του τηλεπικοινωνιακού ομίλου είναι τώρα στα 5,86 δισ. ευρώ.
Η Deutsche Telecom έχει όμως κόστος κτήσης στα επίπεδα των…4,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάπου 20,4 ευρώ ανά μετοχή, που ξεκίνησε να αγοράζει πριν από 13 χρόνια. Αποκτώντας αρχικά (τον Μάιο του 2008 ) το 20% του ΟΤΕ από την MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου τότε. Στη συνέχεια και μέχρι τις αρχές του 2018 αγόρασε τμηματικά ποσοστό 23% από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς επίσης κι ένα πρόσθετο 2% μέσα από την αγορά. Φτάνοντας στο 45% το οποίο και διευρύνθηκε, λόγω της διαγραφής των ιδίων μετοχών. Βάζοντας πλώρη για το 50%…
Μαζί και με τα εφετινά μερίσματα, η Deutsche Telecom θα έχει εισπράξει από τον ΟΤΕ περί τα 710 εκατ. ευρώ. Τής λείπει ακόμη 1 δισ. για να ισοφαρίσει το κόστος της μεγάλης επένδυσης.
Διαβάστε επίσης:
Μιχάλης Τσαμάζ: Οι επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη του ΟΤΕ
O ΟΤΕ «άναψε» πρώτος το 5G – Σε ποιες πόλεις είναι διαθέσιμο εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»