Επί δεκαετίες, ο Πρόεδρος της Prada, Πατρίτσιο Μπερτέλι –υπέρμαχος της ανεξαρτησίας- μιλούσε για την ανάγκη των ιταλικών οίκων μόδας να αποκτήσουν το μέγεθος που θα τους βοηθήσει να αναμετρηθούν με τους κολοσσούς του κλάδου ειδών πολυτελείας, όπως η LVMH και η Kering, αλλά και να αποφύγουν μία επιθετική εξαγορά από αυτούς.

Και όμως, οι προσπάθειές του να ισχυροποιήσει την εταιρεία με έδρα το Μιλάνο, την οποία ελέγχει μαζί με τη σύζυγό του Μιούτσια Πράντα, μέσω ενός μπαράζ εξαγορών στα τέλη της δεκαετίας του 1990, είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία χρέους άνω του 1 δισ. ευρώ (1,13 δισ. δολάρια). Αναγκάζοντας τελικά το ζευγάρι να ζητήσει βοήθεια από τις ιταλικές τράπεζες προκειμένου να μην χάσει τον έλεγχο.

1

Η εξαγορά των 1,25 δισ. ευρώ

Πάνω από 25 χρόνια μετά, η οικογένεια — συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου γιου του ζευγαριού, Λορέντζο Μπερτέλι, που είναι ο διάδοχος του Πατρίτσιο — επιδιώκει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, προχωρώντας στην μεγαλύτερη εξαγορά της 112χρονης ιστορίας της Prada: την απόκτηση της Versace.

Η Prada απέκτησε πρόσφατα το brand που ίδρυσε την δεκαετία του 1970 ο εκλιπών σχεδιαστή Τζιάνι Βερσάτσε από την Capri Holdings για 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό ήταν σημαντικά χαμηλότερο από την αρχική τιμή πώλησης που ξεπερνούσε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πηγές του bloomberg.

Η Prada κατάφερε μάλιστα να πετύχει μία επιπλέον έκπτωση της τελευταίας στιγμής στην αρχική συμφωνηθείσα τιμή των 1,4 δισ. ευρώ, μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε η επιβολή δασμών του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η προσθήκη της Versace στη μικρή αλλά αναπτυσσόμενη παλέτα εμπορικών σημάτων της Prada μπορεί να δώσει στον ιταλικό οίκο τη δυνατότητα να επιβιώσει μόνος του στην μάχη για την προσέλκυση πελατών ενάντια στους μεγαλύτερους παγκόσμιους κολοσσούς της πολυτελείας, την ώρα που οι βασικές αγορές όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ εξασθενούν.

Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τα σχέδια διαδοχής της οικογένειας Πράντα-Μπερτέλι, η οποία κατέχει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Prada.

Η Μιούτσια, 76 ετών, και ο Πατρίτσιο, 79 ετών, ήταν αποφασισμένοι να παραδώσουν τα ηνία της εταιρείας στον Λορέντζο με τρόπο που να διασφαλίζει ότι ο οίκος μόδας μπορεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία του.

Η διασφάλιση της διαδοχής είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τις ιταλικές οικογενειακές επιχειρήσεις. Με τα χρόνια, το ένα μετά το άλλο τα brands της Ιταλίας εξαγοράζονται από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες.

Η LVMH κατέχει τις Fendi και Loro Piana και πέρυσι αγόρασε ένα μερίδιο στην εταιρεία που ελέγχει την Moncler.

Η Kering κατέχει τις Gucci, Bottega Veneta και έχει την option να αποκτήσει τον έλεγχο της Valentino. Για τις οικογένειες πίσω από αυτές τις μάρκες, αυτό σήμαινε απώλεια του ελέγχου.

Τα σχέδια διαδοχής

Ο 36χρονος Λορέντζο, πρώην οδηγός ράλι που εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση πριν από περίπου έξι χρόνια, είναι σήμερα ο επικεφαλής μάρκετινγκ και κοινωνικής ευθύνης στην Prada. Αναμένεται να αναλάβει τις αρμοδιότητες του πατέρα του τα επόμενα χρόνια.

Με την εξαγορά της Versace, η Prada αποκτά μια μάρκα με αισθητική εκ διαμέτρου αντίθετη από την δική της, διευρύνοντας την γκάμα της.

Ενώ η σχεδιάστρια Μιούτσια έχει υιοθετήσει την αμφιλεγόμενη και ριζοσπαστική «Ugly Chic» («άγαρμπα κομψή») αισθητική της στην Prada, η Versace ήταν γνωστή για τα περίτεχνα, φανταχτερά της σχέδια και το χαρακτηριστικό μοτίβο Barocco.

«Η ξεχωριστή αισθητική της Versace ταιριάζει απόλυτα στο χαρτοφυλάκιό μας, συμπληρώνοντας της δημιουργικά και πελατειακά», δήλωσε ο Λορέντζο. «Όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, η πλήρης απελευθέρωση του δυναμικού μιας μάρκας δεν απαιτεί απαραίτητα μια επανάσταση, αλλά μάλλον μια εξέλιξη μέσω μικρών και σταθερών βημάτων».

Αποτελέσματα ρεκόρ

Η εξαγορά που πραγματοποίησε η Prada έρχεται μετά από τα αποτελέσματα ρεκόρ που εμφάνισε το 2024, χάρη στην ετικέτα Miu Miu, η οποία απευθύνεται σε νεότερους καταναλωτές και τη βοήθησε να αντισταθεί στην πρόσφατη παγκόσμια ύφεση της υψηλής μόδας.

Ωστόσο, η ένταξη στην εταιρεία μιας προβληματικής ετικέτας, η οποία αν και παραμένει ένα παγκόσμιο όνομα απέχει πολύ από την ακμή που γνώρισε στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, μπορεί να είναι ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα στο σημερινό σκηνικό του κλάδου της πολυτέλειας.

«Θεωρούμε το επαναλανσάρισμα της ως μια μακρά και απαιτητική διαδικασία, η οποία μπορεί να ανακόψει ελαφρώς την ορατή και σταθερή ανάπτυξη των δύο κύριων εμπορικών σημάτων, Prada και Miu Miu», ανέφερε η Πάολα Καρμπόνι, αναλύτρια της Equita, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Η Prada, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) το 2011, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 30% από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η αναδιάρθρωση της Versace

Η εταιρεία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η αναδιάρθρωση της Versace θα πάρει χρόνο. Η απόφαση για την εξαγορά της είχε στόχο «μία μακροπρόθεσμη επιτυχία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Αντρέα Γκουέρα.

Η Prada σχεδιάζει να λειτουργήσει τη Versace ως ξεχωριστή μονάδα, όπως κάνει και με τη Miu Miu, ανέφεραν πηγές στο bloomberg.

Η Μιούτσια, ή “La Signora” όπως είναι γνωστή στην εταιρεία, δεν θα σχεδιάσει καμία συλλογή για τη Versace. Η εταιρεία προσέλαβε πρόσφατα τον Ντάριο Βιτάλε, πρώην στέλεχος της Miu Miu, ως επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος, μετά την αποχώρηση της επί χρόνια σχεδιάστριας Ντονατέλα Βερσάτσε.

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αποφασίσει για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει για να αντιστρέψει την πορεία του brand.

Η συμφωνία αποτελεί ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τις ιταλικές οικογενειακές επιχειρήσεις, καθώς ένωσε δύο από τις πιο γνωστές οικογένειες της διάσημης βιομηχανίας μόδας της χώρας, ένα γεγονός που χαιρέτισε η Ντονατέλα, η οποία παραιτήθηκε τον Μάρτιο από τη θέση της δημιουργικής διευθύντριας της Versace. Ήταν ένας ρόλος που είχε αναλάβει το 1997, όταν ο αδελφός της Τζιάνι σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του στη Φλόριντα.

«Είμαι απόλυτα ευτυχισμένη που η Versace γίνεται μέρος της οικογένειας Prada. Ο Τζιάνι και εγώ πάντα είχαμε τεράστιο θαυμασμό για τη Μιούτσια, τον Πατρίτσιο και την οικογένειά τους», έγραψε η Ντονατέλα σε ανάρτησή της στο Instagram.

Διαβάστε επίσης:

Η εκδίκηση της Hermès: Ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση την LVMH, την εταιρεία που προσπάθησε να την εξαγοράσει

Τζον Άιντολ: Ο άνθρωπος που «σκότωσε» την Versace… πριν την πουλήσει στην Prada με ζημιά 700 εκατ. δολ.

LVMH: Πλήγμα στις πωλήσεις λόγω Κίνας, ΗΠΑ και δασμών – Βουτιά της μετοχής έως 8%