• Business

    Το Megalo στοίχημα του Νίκου Πεφάνη

    Νίκος Πεφάνης.

    Νίκος Πεφάνης.


    Από την ήμερα που ο Νίκος Πεφάνης  κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου του Mega Channel έβαλε ένα στοίχημα. Να εξυγιάνει τα οικονομικά του καναλιού σε μια δραματική εποχή για την χώρα  και να προωθήσει την αύξηση μετοχικού κεφάλαιου της εταιρίας. Όλους αυτούς τους μήνες αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες άλλα τελικά πριν από λίγες ημέρες η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς  άναψε το “πράσινο φως” για την πολυαναμενόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος ανοίγοντας το δρόμο για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης και ρευστότητας του καναλιού.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Μεγάλου Καναλιού, που ανέλαβε τα ηνία τον περασμένο Ιούλιο προερχόμενος από το ΔΟΛ -κατείχε τη θέση του CFO-, θεωρείται από την αγορά ένας έμπειρος μάνατζερ που καλείται τώρα να προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις για την εξυγίανση της επιχείρησης. Άριστος ισορροπιστής και γνώστης της αγοράς είναι σαφές ότι η θέση του μόνο εύκολη δεν είναι. Όμως έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη των βασικών μετοχών της εταιρίας δηλαδή των Οικογενειών Βαρδινογιάννη , Μπόμπολα και Ψυχάρη.

    pefanis nikos

    Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 

    Μεθοδικός και γρήγορος στις αποφάσεις του ο κ. Πεφάνης ήξερε ότι δεν είχε χρόνο για χάσιμο. Το 2015 η διαφημιστική αγορά κατέρρευσε (εξαιτίας και των Capital Controls) οπότε έπρεπε να λάβει ταχύτατες αποφάσεις. Ως άριστος και διορατικός παίκτης (του αρέσει ο αθλητισμός και ειδικά το Volleyball) γνωρίζει ότι ότι έπρεπε να διασφαλίσει όσα περισσότερα μπορούσε εντός του καναλιού. Άλλωστε οι αναδιαρθρώσεις  στον χώρο του τύπου όλα αυτά τα χρόνια ήταν μεγάλες.  Εφημερίδες και κανάλια έχουν κλείσει εξαιτίας των υπέρογκων δανείων του παρελθόντος και της κακοδιαχείρισης.

    Μετά από 6 μήνες που βρίσκεται στην δύσκολη θέση του επικεφαλής της Τηλέτυπος , μείωση κόστους λειτουργίας και παραγωγής προγραμμάτων έχουν ήδη υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και τώρα πλέον οι μέτοχοι καλούνται να χρηματοδοτήσουν  την αύξηση κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 15,1 εκατ. ευρώ. Όπως λένε οι πληροφορίες η αύξηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλές εβδομάδες όμως υπήρξαν καθυστερήσεις από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Παράλληλα όμως σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία αναδιάρθρωσης ομολογιακού δανείου ύψους 88,2 εκατ. ευρώ του καναλιού.

    Την ίδια ώρα τα βλέμματα των μετόχων της Τηλέτυπος  είναι στραμμένα στις αποφάσεις της κυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών και των συχνοτήτων που θα δοθούν. Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι οι άδειες θα είναι τελικά τέσσερις. Τις επόμενες ώρες θα κατατεθεί στη Βουλή η νέα νομοθετική τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης.

    Πως θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου

    Σήμερα 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η αποκοπή του δικαιώματος και η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, ύψους 15,1 εκατ. ευρώ, η οποία πραγματοποιείται υπέρ των παλιών μετόχων σε αναλογία 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 2 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές, σε τιμή διάθεσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης θα διαρκέσει από την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 έως και την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης των 100.793.000 δικαιωμάτων προτίμησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα διαρκέσει από την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 έως και την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016.

    Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές της Τηλέτυπος διαπραγματεύονται στην κατηγορία επιτήρησης από τον Απρίλιο του 2011 λόγω της σχέσης ζημιών προς ίδια κεφάλαια στο τέλος του 2010, ενώ έκτοτε η εταιρία δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει.

    Σύμφωνα με την επαναδημοσίευση του ισολογισμού Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2015 η Τηλέτυπος εμφάνισε διευρυμένες ζημιές ύψους 31,3 εκατ. ευρώ από 27,081 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό δημοσιευμένο αποτέλεσμα, ενώ τα ληξιπρόθεσμα δάνεια του καναλιού αγγίζουν τα 116 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ