Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Το μεγαλύτερο deal της χρονιάς μεταξύ Mars και Kellanova – Συμφωνία μαμούθ $36 δισ.

Grant Reid CEO Mars και Steve Cahillane, CEO Kellanova

Grant Reid CEO Mars και Steve Cahillane, CEO Kellanova

Να εξαγοράσει την Kellanova έναντι σχεδόν 36 δισεκατομμυρίων δολάρια συμφώνησε η Mars, συγχωνεύοντας δύο μεγάλες εταιρείες τροφίμων. Το deal θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της χρονιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνa με ανακοινώσεις των εταιρειών, η Mars θα πληρώσει 83,50 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά για τον κατασκευαστή των τσιπ Pringles και της βάφλας Eggo.

Η τιμή αντιπροσωπεύει ένα premium 33% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Kellanova στις 2 Αυγούστου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από την αρχική αναφορά των συνομιλιών για τη συμφωνία.

Ο παρασκευαστής γλυκών ειδών σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία μέσω μετρητών και νέου χρέους.

Η χρηματοδότηση της συμφωνίας περιλαμβάνει μια διευκόλυνση δανείου-γέφυρας ύψους 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα είναι διαθέσιμη στην Mars ως αγοραστή, δήλωσε η Kellanova σε ρυθμιστικά έγγραφα τα οποία κατέθεσε.

Η μετοχή της Kellanova κέρδιζε έως και 8,7% στις συναλλαγές της Τετάρτης πριν ανοίξουν οι αγορές των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η βασική μέτοχος της Kellanova, W.K. Kellogg Foundation Trust και η Gund Family, που κατέχουν αθροιστικά το 20,7% των μετοχών της εταιρείας, έχουν δεσμευτεί να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, ανέφεραν οι δύο εταιρείες. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2025.

Η βιομηχανία συσκευασμένων τροφίμων “μάχεται” με τη μείωση του όγκου των πωλήσεων, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αποδυνάμωση της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Οι εταιρείες αναζητούν την καινοτομία και νέες αγορές για να ενισχύσουν τις πωλήσεις, καθώς οι αγοραστές αρχίζουν να πιέζουν τις αυξήσεις των τιμών.

Η Kellanova βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τους περισσότερους από τους ανταγωνιστές της, με μια σειρά από ισχυρά κέρδη από τότε που ξεκίνησε τον κλάδο των δημητριακών ως WK Kellogg Co. στα τέλη του περασμένου έτους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αύξησε το guidance της για ολόκληρο το έτος, καθώς τα νέα προϊόντα και το μάρκετινγκ ενίσχυσαν τις πωλήσεις στο β’ τρίμηνο.

Η αγορά της Kellanova θα συμβάλει στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της Mars μακριά από το κακάο, του οποίου οι τιμές έχουν αυξηθεί σε ιστορικά επίπεδα φέτος, ενώ η Kellanova θα βοηθούσε επίσης την Mars στις διεθνείς αγορές.

Μετά την ολοκλήρωση του deal, η Kellanova θα γίνει μέρος του Mars Snacking, το οποίο η εταιρεία λέει ότι σκοπεύει να διπλασιάσει σε μέγεθος την επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται τις απόψεις αναλυτών, μια συγχώνευση Mars-Kellanova δεν θα αντιμετώπιζε μεγάλες ανησυχίες από τις αρχές τήρησης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, λόγω της περιορισμένης επικάλυψης μεταξύ των προϊόντων των δύο εταιρειών.

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκαν οι προσλήψεις το β’ τρίμηνο – Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη

United Group: Η Telemach Σλοβενίας εξαγοράζει την T-2

Apple: Νέες χρεώσεις φέρνει το επερχόμενο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης