Οι μεγάλες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Cenergy, η έγκαιρη τοποθέτησή της στα  καλώδια υψηλής τάσης, τα μεγάλα συμβόλαια που με άνεση εξασφαλίζει και η μεγάλη προοπτική μεγέθυνσης που ανοίγεται μπροστά της, βρίσκονται πίσω από τους λόγους που η πολυεθνική Nexans συζητά μια σύμπραξη με τον τομέα καλωδίων της Cenregy, δηλαδή την “Ελληνικά Καλώδια”.

Πληροφορίες αναφέρουν , ότι και για τη  Cenergy Holdings μια συνεργασία με την Nexans θα της έδινε τη δυνατότητα να μεταμορφωθεί σε «πρωταθλητή» στην ευρωπαϊκή αγορά καλωδίων, μια αγορά με πολλαπλάσια μεγέθη των δυνατοτήτων της σημερινής Cenergy. Το θέμα το είχε αποκαλύψει το mononews.gr και η στήλη Wiseman απο την Τετάρτη τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με πηγές , η δομή της συμφωνίας προβλέπει την καταβολή μετρητών και ανάληψη χρέους από τη Nexans, αλλά και απόκτηση μετοχών της Nexans από τη Cenergy.

Η αποτίμηση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι 13 φορές τα κέρδη EBITDA του 2019 της «Ελληνικά Καλώδια» (60 εκατ.) ή 10 φορές τα φετινά κέρδη EBITDA που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 80 εκατ.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της συμφωνίας εκτιμάται πως είναι εφικτά πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Ο δανεισμός του ομίλου της «Ελληνικά Καλώδια», τον οποίο θα αναλάβει η Nexans σε περίπτωση συμφωνίας, στα τέλη της χρήσης του 2019 ήταν 222,6 εκατ.

Ετσι τα υπόλοιπα 580 εκατ., περίπου, του υπό συζήτηση οικονομικού ανταλλάγματος των 800 εκατ. αναμένεται να καταβληθούν σε μετρητά αλλά και σε μετοχές της Nexans.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό συζήτηση πακέτο μετοχών που μπορεί να λάβει η Cenergy ανέρχεται περίπου στο 15%-16% του μετοχικού κεφαλαίου της Nexans, τίτλοι η αξία των οποίων ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ περίπου, με βάση τη χθεσινή χρηματιστηριακή αξία της.

Η κεφαλαιοποίηση της γαλλικής εταιρείας την Πέμπτη το απόγευμα βρισκόταν στο επίπεδο των 2 δισ. ευρώ. Αλλα 270 εκατ. περίπου, που απομένουν μέχρι το συζητούμενο τίμημα των 750 εκατ., συζητείται να καταβληθούν σε μετρητά, σύμφωνα με πηγές.

Γιατί μπορεί η Cenergy έχοντας ολοκληρώσει επενδύσεις 300 εκατ.ευρώ από το 2002, και έχοντας μπει στα καλώδια υψηλής τάσης, αναπτύσσοντας εξειδικευμένη βιομηχανική τεχνογνωσία να έχει καταφέρει να κερδίσει τους μεγάλους του κλάδου στην Ευρώπη, αλλά ακριβώς η μεγάλη επιτυχία της, της ανοίγει τόσο μεγάλη προοπτική που  δεν μπορεί να τη σηκώσει μόνη της.

Το τεράστιο «κύμα» ανάπτυξης των ενεργειακών (δίκτυα) και τηλεπικοινωνιακών (5G) υποδομών και, βέβαια, των ΑΠΕ, απαιτούν διασυνδέσεις, και τα έργα διασυνδέσεων καλώδια.

Το τσουνάμι έργων διεθνώς στον τομέα είναι τέτοιο, που η Cenergy θα μπορέσει να ωφεληθεί πολλαπλάσια αν ήταν μεγαλύτερη.

Πρόσφατο παράδειγμα το μεγαλύτερο έργο στην Ευρώπη που ανέλαβε πριν ένα μήνα,  το συμβόλαιο  για 650 χλμ. inter-array καλωδίων και εξαρτημάτων στο αιολικό πάρκο Dogger Bank στη Βόρεια Θάλασσα που αναπτύσσεται από την κοινοπραξία SSE Renewables – Equinor. Συνολικά, στο τέλος του περασμένου Ιουνίου οι ανεκτέλεστες παραγγελίες του κλάδου καλωδίων ανέρχονταν σε 440 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το ζήτημα πάντα στο τέλος είναι οικονομικό. Ο τομέας των καλωδίων της Cenergy (Ελληνικά Καλώδια, Fulgor) αντιστοιχεί περίπου στο 60% του κύκλου εργασιών της Cenergy, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ανέρχεται σε 316 εκατ.ευρώ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τη Nexans να αποτιμάται χρηματιστηριακά στα 2,08 δισ. ευρώ.

Και καθώς η συμφωνία αφορά   ανταλλαγή μετοχών, του ελληνικού ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο του γαλλικού κολοσσού και ανάληψη δανεισμού της ελληνικής εταιρείας ώστε να ενισχυθεί και να μπορέσει να υλοποιήσει με άνεση νέα projects, οι όροι της  οικονομικής συμφωνίας είναι το μεγάλο ερωτηματικό αλλά είναι και στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Τι ανακοίνωσαν οι εταιρείες
Η Cenergy και η μητρική της, Viohalco, συμφερόντων του Ομίλου Στασινόπουλου, με ανακοινώσεις τους προς το Χρηματιστήριο, σημείωναν χθες ότι«οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο».
Αντίστοιχη επιβεβαίωση των διαπραγματεύσεων υπήρξε και από τον Όμιλο Nexans προς τις χρηματιστηριακές αρχές του Euronext – Paris όπου είναι εισηγμένος, με τον γαλλικό όμιλος να κάνει λόγο για «συζητήσεις με πιθανούς στόχους».

Ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, μια δραστηριότητα που αποτέλεσε ένα απόλυτα επιτυχές turnaround story για τον Όμιλο Viohalco τα τελευταία χρόνια.

Η CENERGY Holdings δημιουργήθηκε το 2016 έπειτα από τη διασυνοριακή συγχώνευσή δι’ απορροφήσεως των Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών και Ελληvικά Καλώδια. Έχει έδρα στο Βέλγιο και είναι εισηγμένη στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ελέγχεται σε ποσοστό 81,93% από τη μητρική Viohalco του Ομίλου Στασινόπουλου.

 Ο Όμιλος Cablel Ελληνικά Καλώδια (με το εμπορικό σήμα Cablel ) πραγματοποιεί πωλήσεις σε πάνω από 50 χώρες που το 2019 ανήλθαν σε 580 εκατ.ευρώ, περίπου το 60% του κύκλου εργασιών της Cenergy Holdings.

Διαθέτει έξι παραγωγικές μονάδες σε τρεις χώρες, μεταξύ των οποίων το εργοστάσιο της Fulgor στην Κόρινθο που παράγει υποβρύχια καλώδια, καλώδια ισχύος και ράβδους χαλκού και αλουμινίου, τις μονάδες σε Οινόφυτα, Θήβα, Λειβαδιά (της Ελλ. Καλώδια), ενώ η Icme Ecab κατασκευάζει ηλεκτρικά καλώδια και καλώδια τηλεπικοινωνιών με έδρα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.