ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με χρηματοοικονομικό σύμβουλο τη Goldman Sachs, το αυστραλιανό fund της Macquarie, που εξαγόρασε προ οκταμήνου το 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι συνολικού τιμήματος 2,1 δις ευρώ (μαζί με το καθαρό χρέος των 800 εκατ. ευρώ) προβάλει τώρα ως βασικός μνηστήρας για την Τέρνα Ενεργειακή. Έχοντας μάλιστα μπει σε μια προκαταρκτική διαδικασία αναζήτησης επί μέρους διευκρινήσεων, από τον ελληνικό όμιλο με το μεγάλο χαρτοφυλάκιο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ωστόσο από πηγές που κατά τεκμήριο γνωρίζουν τα καθέκαστα, αναφέρεται ότι επενδυτικό ενδιαφέρον για την Τέρνα Ενεργειακή υπάρχει όχι μόνον από ένα, αλλά και από άλλα δύο, μεγάλα διεθνή fund. Ενώ τις τελευταίες μέρες κινητικότητα έχει καταγραφεί και από ορισμένους άλλους ξένους «παίκτες».
Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης επισημαίνουν ακόμη οτι μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια επί της αρχής συμφωνία με δυνητικά ενδιαφερόμενο, ούτε και γίνονται αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.
Παρά ταύτα, άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι η κλεψύδρα του χρόνου έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, καθώς η Morgan Stanley που ανέλαβε ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου, φαίνεται πως θα επιταχύνει τις εξελίξεις. Αν και σε τέτοιου είδους deal εξαγοράς απαιτείται ικανός χρόνος, εν τούτοις η περιρρέουσα ατμόσφαιρα κάνει αρκετούς στην αγορά να πιστεύουν πώς μέσα στο προσεχές 15θημερο θα λάβουν χώρα αποφασιστικής σημασίας διεργασίας. Που είτε θα οδηγήσουν σε ένα «πρόπλασμα» συμφωνίας με τον επικρατέστερο διεκδικητή, όπως είναι η πιθανότερη εκδοχή, είτε όχι. Θα εξαρτηθούν όλα αυτά και από τους τυχόν αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να ανακύψουν, παρατείνοντας στη περίπτωση αυτή το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.
Τουλάχιστον σε ότι αφορά τους Αυστραλούς της Macquarie, το ζητούμενο είναι να συμφωνήσουν στην αγορά ποσοστού άνω του 50% της Τέρνα Ενεργειακής. Προχωρώντας στη συνέχεια σε δημόσια πρόταση για τα υπόλοιπα ποσοστά της μειοψηφίας.
Έτσι όπως αποτυπώνονται τα μετοχικά δεδομένα στις οικονομικές καταστάσεις της περσινής χρήσης, το 37,298% της Τέρνα Ενεργειακής είναι στο χαρτοφυλάκιο του μητρικού ομίλου της ΓEK Τέρνα. Επίσης ποσοστό της τάξεως του 10,491% ελέγχεται από τον διοικητικό ηγέτη και …πιονέρο των ΑΠΕ Γιώργο Περιστέρη. Τρίτος τη τάξει μέτοχος είναι η Atlas Enterprices, εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, της οποίας το ποσοστό συμμετοχής έχει ανέβει τώρα στο 6,456% από το 6% που ήταν αρχικά.
Στο τίμημα θα κριθεί η…μητέρα των μαχών
Καταφανώς η …μητέρα των μαχών που θα κρίνει το mega deal δεν είναι άλλη από το τίμημα της εξαγοράς. Κάτι που εκ των πραγμάτων θα κριθεί από την πορεία των σύνθετων διαπραγματεύσεων και επί του παρόντος αποτελεί το ανοικτό ερώτημα του… ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Η Macquarie, που ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακής με στόχο τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός πράσινου, μεγάλου ενεργειακού κόμβου και με ευρωπαϊκή απήχηση, κρατάει φυσικά κλειστά τα χαρτιά της ως προς τίμημα. Το οποίο από όσα κατά διαστήματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ( αρχής γενομένης από το mononews.gr) οριοθετείται στην περιοχή των 22-23 ευρώ ανά μετοχή. Χωρίς βεβαίως να είναι θέσφατο, αφού η δυναμική των εξελίξεων μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.
Σε αυτές τις τιμές η αποτίμηση της Τέρνα Ενεργειακής ανεβαίνει στα 2,549-2,665 εκατ. ευρώ. Έναντι της τρέχουσας που είναι σε απόσταση αναπνοής από τα 2,1 δις ευρώ, αφού χθές η μετοχή έκλεισε πιεζόμενη, στα 17,94 ευρώ.
Με συνεχείς κινήσεις στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό ανέρχεται σε 895,3 MW. Διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 406 MW στην Ελλάδα. Ακόμη, αναπτύσσει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 2.049 MW στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στην επόμενη περίοδο και θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου των 3.000 MW μέχρι το 2025. Από εκεί κι έπειτα υπάρχει ο αναβαθμισμένος στόχος των 6,4 GW εγκαταστημένης ισχύος μέχρι το 2029, που αντικατοπτρίζει εκτιμώμενα Ebitda πάνω από 700 εκατ. ευρώ (από 162 εκατ. ευρώ το 2021) και έσοδα πάνω από 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).
Τα 23 ευρώ και η συνακόλουθη αποτίμηση των 2,665 δις ευρώ μεταφράζονται σε 16,5 φορές τα περσινά λειτουργικά κέρδη, που ενισχύθηκαν κατά 24,2%. Αν και εφέτος τα μεγέθη ενισχυθούν αντίστοιχα, τότε η αποτίμηση θα ισοδυναμεί με 13,3 φορές τα Ebitda. Κι όλα αυτά για έναν επιχειρηματικό όμιλο, του οποίου η καθαρή δανειακή θέση είναι τώρα στα 528 εκατ. ευρώ.
Στοιχεία σημαντικά για το δρομολογούμενο deal είναι ασφαλώς το περιζήτητο υπό τις παρούσες ενεργειακές συνθήκες, μεγάλο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, αλλά και το γεγονός ότι ο αγοραστής παίρνει στα χέρια του και το management. Χωρίς μάλιστα να είναι υπο πίεση η πλευρά του πωλητή, που μπορεί να διαπραγματευθεί από καλύτερη θέση.
Μένει πλέον να αποτυπωθεί και στην πράξη η συνέχεια των όσων διαμείβονται και όσων θα συντελεστούν στο προσεχές 15θημερο, για τον μνηστήρα της Τέρνα Ενεργειακής που θα αποκτήσει το πρόκριμα.
Διαβάστε επίσης:
Bloomberg: H ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αξιολογεί τις επιλογές της εν μέσω ενδιαφέροντος για την εξαγορά της
Γιώργος Περιστέρης: Αδιαμφισβήτητος ηγέτης στις ΑΠΕ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Επενδύσεις πάνω από 2,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια
Άρθρο παρέμβαση: Γιατί το επενδυτικό μέλλον είναι “πράσινο” – Γιατί οι καλές μετοχές δίνουν υψηλές αποδόσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απεργία: Στο Σύνταγμα η κεφαλή της πορείας – Απροσπέλαστο το κέντρο – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ο Pharrell Williams σχεδιάζει το ακριβότερο σκυλόσπιτο στον κόσμο για τον Louis Vuitton
- Χατζηδάκης για Προϋπολογισμό: Το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ΕΕ θα έχει η Ελλάδα το 2025
- Eletson: Βγαίνει από το καθεστώς πτώχευσης με νέο χρηματοδότη, νέο CEO και χωρίς χρέος