ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί να είναι αλήθεια ότι η τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά ακινήτων -και δη τον τουριστικό / ξενοδοχειακό τομέα- μετά από χρόνια τέλματος να δημιουργεί ελπίδες για μια Αθήνα που αλλάζει, αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν αλλάζουν. Πράγματα που έχουν τη βάση τους στο κέντρο -πιο κέντρο δεν γίνεται- της πρωτεύουσας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πώληση του ιστορικού ξενοδοχείου Esperia Palace, επί της οδού Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, στο κέντρο της Αθήνας που προχωρά προς αξιοποίηση. Για τη μίσθωσή του ο ΕΦΚΑ, στον οποίο ανήκει, έχει προκηρύξει διαγωνισμό με τους ενδιαφερόμενους να έχουν προθεσμία να καταθέσουν τις προσφορές τους έως τις 7 Νοεμβρίου. Το ζητούμενο από τον εκμισθωτή είναι η ανακαίνιση του ξενοδοχείου με δαπάνη του μισθωτή ώστε να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο 5 αστέρων.
Όπως σημειώνεται, οι εργασίες θα εκτελεστούν από τον ανάδοχο «με δικές του δαπάνες ελαχίστου ύψους 10.500.000,00 ευρώ, χωρίς το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με κανένα τρόπο με το καταβαλλόμενο μίσθωμα».
Προβλέπεται επίσης πως ο ΕΦΚΑ θα εισπράττει μηνιαίο μίσθωμα τουλάχιστον 54.210 ευρώ καθώς και «ανεξάρτητο ποσοστιαίο μίσθωμα επί του κύκλου εργασιών», το οποίο ορίζεται ως 1,2% επί του συνόλου του κύκλου εργασιών, αν και εφόσον ο ετήσιος κύκλος εργασιών του νέου ξενοδοχείου είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 6.000.000 ευρώ. Αν ο κύκλος εργασιών πλέον των πάσης φύσεως εσόδων εκμετάλλευσης για ένα οικονομικό έτος υπολείπεται των 6.000.000 ευρώ, «δεν καταβάλλεται ανεξάρτητο ποσοστιαίο μίσθωμα επί του κύκλου εργασιών για το έτος αυτό»
Αυτά είναι τα σχέδια για την αξιοποίηση του κτηρίου του Esperia Palace (Εσπέρια), όπου μέχρι το 2010 στεγαζόταν ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων και 176 δωματίων διαφόρων μεγεθών. Ενός κτηρίου συνολικής συνολικής επιφάνειας 12.235,52 τμ, με 2 υπόγεια, ισόγειο, ημιώροφο, 9 ορόφους και δώμα, που κατασκευάστηκε το έτος 1961 και λειτούργησε εξαρχής ως ξενοδοχείο.
Μέχρι εδώ καλά. Όμως, όπως γράφει σήμερα στη στήλη του ο Wiseman, η αξιοποίηση του ιστορικού ξενοδοχείου δεν φαίνεται να είναι μια απλή υπόθεση. Και αυτό γιατί όπως πληροφορείται η στήλη, η προοπτική αξιοποίησης του Esperia έχει πυροδοτήσει διάφορες κόντρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Η παραχώρηση της εκμετάλλευσης του ξενοδοχείου θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι, ωστόσο οι κυβερνητικές καραμπόλες το έχουν μπλοκάρει…
Τις κυβερνητικές κόντρες φέρεται να πυροδότησε το επιχειρηματικό ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη να αποκτήσει τη μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου.
Κι εδώ οι κυβερνητικοί έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: Σε εκείνους που σπρώχνουν την υποψηφιότητα Ιβάν και σε εκείνους/ες που βγάζουν «φλύκταινες» στο άκουσμά του.
Το ποιο μέτωπο θα επικρατήσει θα φανεί στις επόμενες εβδομάδες γιατί ο χρόνος τελειώνει. Εκτός κι αν κηρύξουν άγονο τον διαγωνισμό…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε τιμές… χρεοκοπίας με «κούρεμα» 87,1% τα ομόλογα των Folli Follie
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Folli Follie ψάχνει εντεταλμένο σύμβουλο; Και ποιος είναι διατεθειμένος να πάει;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση