ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ισχυρό ενδιαφέρον παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, τα λεγόμενα ως «family offices», όπως το «LATCHO Family Office», συμφερόντων της κα. Μαριάννας Ι. Λάτση, με το οποίο εξαγόρασε το 7,6% της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Μετά την ψήφιση του νόμου από την ελληνική Βουλή πριν λίγες εβδομάδες, εκκρεμεί η έκδοση των σχετικών διευκρινιστικών εγκυκλίων για την εφαρμογή του νόμου, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι όροι λειτουργίας και φορολόγησης των «family offices».
Πληροφορίες από απόλυτα διασταυρωμένες πηγές τονίζουν πως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται έντονη κινητικότητα από εύπορες οικογένειες που επιθυμούν να προχωρήσουν στη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, προερχόμενες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Σημειώνεται πάντως, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, πως – εφόσον πληρούνται τα κριτήρια – θα μπορούσε να λάβει έγκριση στην Ελλάδα και το «family office» της κα. Λάτση, σε περίπτωση που υποβάλει σχετικό αίτημα.
Αυξάνεται η δύναμη «πυρός» για επενδύσεις
Η εταιρεία ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων της οικογένειας, τις επενδύσεις τους σε επιχειρήσεις ή τις μετοχικές συμμετοχές τους σε εταιρείες, το χαρτοφυλάκιο μετοχών, παραγώγων και άλλων επενδυτικών – χρηματιστηριακών προϊόντων έως και τα έσοδα από την εκμετάλλευση ακινήτων.
Σημειώνεται πως η ένωση δυνάμεων μιας οικογενειακής περιουσίας ενισχύει τη «δύναμη πυρός» για μελλοντικές επενδύσεις, ενώ στην κοινή εταιρεία μπορούν να ενταχθούν όλες οι δαπάνες και τα έξοδα που πραγματοποιούν, από τους οικονόμους στο σπίτι έως και τον λογιστή της εταιρείας, καθώς στόχος είχε να «οργανώσει» τα έξοδα όλης της οικογένειας.
Μια έκθεση της Fintrx and Charles Schwab υπολογίζει ότι υπάρχουν μεταξύ 3.500 και 5.000 family offices στον κόσμο και το ένα τέταρτο εξ αυτών βρίσκεται στην Ευρώπη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι χώρες, από τη Σιγκαπούρη έως την Ελβετία, στρώνουν “κόκκινο χαλί” για αυτές τις χρηματοοικονομικές εταιρείες.
Η δομή
Στα «family offices» μπορούν να συμμετέχουν μέλη της οικογένειας, καθώς και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες στις οποίες συμμετέχουν τα φυσικά πρόσωπα και μέλη της οικογένειας.
Η εταιρεία ειδικού σκοπού θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Να απασχολεί στην Ελλάδα προσωπικό τουλάχιστον πέντε ατόμων μέσα σε 12 μήνες από την ίδρυση της και
-Να πραγματοποιεί στην Ελλάδα δαπάνες λειτουργίας τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.
Η φορολογία
Επισημαίνεται πως τα «family offices» φορολογούνται με συντελεστή επί των δαπανών. Τα ακαθάριστα έσοδα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες των εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας, τα οποία εισπράττονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, προσδιορίζονται με την προσθήκη ποσοστού κέρδους στο σύνολο των πάσης φύσεως εξόδων και αποσβέσεών τους, πλην του φόρου εισοδήματος (μέθοδος κόστους πλέον περιθώριο κέρδους). Το ποσοστό κέρδους ορίζεται σε 7% και ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 24%.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι ενδοοικογενειακές συναλλαγές δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, ωστόσο οι υπόλοιπες συναλλαγές προς τρίτους φέρουν ΦΠΑ 24%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση