ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε… αερομαχία κορυφαίων ισραηλινών εταιρειών, κι ενδεχομένως αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε συστήματα αεράμυνας, αναμένεται να εξελιχθεί η δημιουργία του ελληνικού «Iron Dome».
Δηλαδή ενός «σιδερένιου θόλου» που θα καλύψει το Αιγαίο και θα προστατεύει τη χώρα από επιθέσεις drones ή άλλων πυραυλικών συστημάτων. Ένα πρόγραμμα το οποίο, σε πλήρη εξέλιξη, μπορεί να κοστίσει, λένε καλά γνωρίζοντες περί τα 2 με 3 δις ευρώ.
Οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Νίκου Δένδια, χθες στον Σκάι, άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία ενός αντιαεροπορικού και αντί – drone θόλου, στα πρότυπα του ισραηλινού με τον οποίο αναχαιτίστηκαν κατά 99% οι ιρανικές επιθέσεις τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.
«Εχει ήδη δρομολογηθεί, δεν δρομολογείται. Η χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορικό θόλο. Δηλαδή ένα συνολικό σύστημα κάλυψης και επίσης έναν anti-drone θόλο. Φανταστείτε το σαν μία εκκλησία, με δύο επάλληλους θόλους.», είπε ο κ. Δένδιας υπογραμμίζοντας επίσης ότι υπάρχει ήδη προβλεφθείσα δαπάνη γι’ αυτό το σκοπό. Μάλιστα έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα, γύρω στο 2030, επομένως, την επόμενη εξαετία η Ελλάδα θα έχει τον δικό της «Iron Dome».
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η συζήτηση για το μεγάλο αυτό αμυντικό project έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και κάποιες εταιρείες έχουν ήδη κάνει κρούση στην ελληνική κυβέρνηση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Ισραήλ σε θέματα πολυεπίπεδης αυτοάμυνας, έχουν καταθέσει προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση και κάνουν… lobbying προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα. Εχουν επίσης, προσεγγίσει μικρότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με τις οποίες μπορούν να συνεργαστούν σε επιμέρους τμήματα του θόλου.
Πηγές από το χώρο της αμυντικής βιομηχανίας επιβεβαίωσαν στο mononews ότι οι ισραηλινές εταιρείες που ενδιαφέρονται να φτιάξουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα πάνω από το Αιγαίο, είναι οι Israel Aerospace Industries (IAI) και η Rafael Advanced Defense Systems.
Και οι δύο έχουν εδώ και χρόνια μπει με διάφορους τρόπους στην ελληνική αγορά, αποκτώντας σχετικό προβάδισμα σε σχέση με εταιρείες άλλων χωρών. Όπως λένε οι πηγές του mononews, στη διεκδίκηση του θόλου θα μπορούσαν να μπουν αμερικανικές, γερμανικές, γαλλικές εταιρείες όπως η Thales, η Rheinmetall, η Dassault, η Lockheed Martin, η Howmet Aerospace κ.λπ.
Ωστόσο, όλα έχουν να κάνουν με το κόστος για την κατασκευή του πολυεπίπεδου θόλου ο οποίος μπορεί να αποτελείται από drones και από πυραύλους εδάφους – αέρος ή άλλα οπλικά συστήματα που μπορούν να αναχαιτίσουν κάθε επίθεση.
Τι είναι ο ισραηλινός θόλος
Για να αντιληφθεί κανείς τι μπορεί να έχει αυτός ο θόλος πάνω από Αιγαίο, ας δούμε τι είναι ο ισραηλινός Iron Dome τον οποίο έχει κατασκευάσει η Rafael Defence Systems αλλά και η IAI.
Αποτελείται από μια μονάδα ραντάρ κι ένα κέντρο ελέγχου που εντοπίζει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα drones και πυραύλους καθώς και τους στόχους τους. Αμέσως δίνουν εντολή σε μονάδες με εκτοξευτές πυραύλων οι οποίοι εκτοξεύονται και αναχαιτίζουν την επίθεση.
Το Ισραήλ διαθέτει 10 τέτοια συστήματα τα οποία είναι κινητά και μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλη περιοχή. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί βλήματα με εμβέλεια έως 70 χιλιόμετρα.
Στην περίπτωση της επίθεσης του Ιράν βεβαίως χρησιμοποιήθηκαν κι άλλα συστήματα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, όπως το Arrow.
Το κόστος της επιχείρησης, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ αγγίζει έως τα 1,35 δισ. δολάρια. Μόνο ένας πύραυλος Arrow κοστίζει 3,5 εκατ. δολάρια. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δαπανηρό είναι ένα τέτοιο σύστημα αεράμυνας.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ελλάδα κάποιοι αισθητήρες οι οποίοι μπορούν να εντοπίσουν και να αδρανοποιήσουν εχθρικά drones. Πέντε τέτοια συστήματα καλύπτουν τα παράλια της Τουρκίας, από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Rafael και ΙΑΙ θα κονταροχτυπηθούν για τον ελληνικό θόλο, ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν από αμυντική βιομηχανία τονίζουν ότι η πρώτη έχει προβάδισμα διότι δίνει φθηνότερες λύσεις.
Ότι δηλαδή έχει αναπτύξει ένα σύστημα το οποίο δεν είναι τόσο δαπανηρό όσο τα υπόλοιπα. Δεν αποκλείουν, ωστόσο, και συμμαχία των δύο εταιρειών για το project.
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για το Iron Dome πάνω από το Αιγαίο έχει φουντώσει. Όμως, ας δούμε ποιες είναι οι δύο ισραηλινές εταιρείες.
Ποια είναι η Israel Aerospace Industries
Είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στην ανάπτυξης συστημάτων αεράμυνας σε θάλασσα και ξηρά και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροδιαστημικής και αεροπορίας στο Ισραήλ. Εχει συμπεριληφθεί στις 15 καλύτερες εταιρείες ως προς την κατασκευή «έξυπνων» πολεμικών συστημάτων. Είναι κρατική εταιρεία και απασχολεί, με στοιχεία του 2021, περισσότερους από 14.000 υπαλλήλους. Μαζί με τη Rafael έχουν φτιάξει τον σιδερένιο θόλο του Ισραήλ.
Διευθύνων σύμβουλος είναι ο Μπόαζ Λεβί και το 2022 είχε έσοδα περίπου 5 δις δολάρια. Είναι αξιοσημείωτο ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 1953 από τον Σιμόν Πέρες, πρώην πρωθυπουργό της χώρας.
Η IAI έχει μεγάλο μερίδιο στην άμυνας του Ισραήλ και στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν χρησιμοποιήθηκαν δικά της συστήματα ραντάρ για συλλογή πληροφοριών για την αναχαίτιση των βαλλιστικών πυραύλων. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της: «Προσφέρουμε ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο παραγωγής εναέριας και πυραυλικής άμυνας, μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS), ρομποτικής εδάφους, κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας και πυρομαχικών. Παραδίδουμε αεροσκάφη ειδικών αποστολών, εκσυγχρονίζουμε στρατιωτικά αεροσκά
φη και ελικόπτερα και μετατρέπουμε επιβατικά αεροσκάφη σε αεροσκάφη φορτίου μέσω τροποποίησης, μετατροπής και ενσωμάτωσης συστήματος. Η τεχνογνωσία μας περιλαμβάνει συστήματα και λύσεις από δορυφόρους αναγνώρισης και ραντάρ έως όλες τις πτυχές της διοίκησης, του ελέγχου και των επικοινωνιών, των υπολογιστών και των συστημάτων στον κυβερνοχώρο, της νοημοσύνης, της επιτήρησης και των συστημάτων αναγνώρισης (C5ISR).
Η παρουσία στην Ελλάδα
Η Israel Aerospace Industries δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Μόλις πέρυσι ολοκληρώθηκε η πώληση του 90,91% της Intracom Defense στην ισραηλινή εταιρεία, μια συναλλαγή που έφτασε τα 60 εκατ. ευρώ. Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι η κίνηση αυτή έχει στρατηγικό χαρακτήρα κυρίως ως προς την προσπάθεια που κάνουν οι ισραηλινοί να έχουν παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο. Εισέρχεται επίσης σε χώρες του ΝΑΤΟ και σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια χρονική στιγμή που είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ισραηλινών όταν έκλεισε η συμφωνία με τον Σωκράτη Κόκκαλη «η Intracom Defense (IDE) είναι η κατάλληλη εταιρεία γιατί «ειδικεύεται στην παραγωγή εκτοξευτών πυραύλων, υποσυστημάτων πυραύλων, χερσαίων και θαλάσσιων τακτικών επικοινωνιών, υβριδικής γενιάς και πολλά άλλα.
Η Israel Aerospace Industries (IAI) είχε παλιότερα σύμβαση με την Intracom Defense για την προμήθεια ολοκληρωμένου Υβριδικού Συστήματος Παροχής Ενέργειας, βασισμένο στην προηγμένη τεχνολογία Hybrid Electric Power Systems (HEPS) .
Ποια είναι η Rafael
Η Rafael Advanced Defense Systems είναι μία ισραηλινή εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας. Ιδρύθηκε ως το εθνικό αμυντικό εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης για την ανάπτυξη όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας μέσω του ισραηλινού υπουργείου άμυνας. To 2002 συστάθηκε ως ανώνυμα εταιρεία.
Η Rafael αναπτύσσει και παράγει όπλα, στρατιωτικές και αμυντικές τεχνολογίες για τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις και για ξένους πελάτες.
Η εταιρεία έχει αναπτύξει και παράξει κορυφαία οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του Iron Dome (σιδερένιος θόλος), του πρώτου επιχειρησιακού συστήματος αεράμυνας που μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα πυροβολικού. Άλλα – σχετικά νέα – όπλα αποτελούν το Protector USV, το οποίο είναι το πρώτο επιχειρησιακό μη επανδρωμένο όχημα επιφάνειας (μη επανδρωμένο, αυτόνομο ναυτικό σύστημα μάχης) και το πυραυλικό σύστημα επιφάνειας-αέρος David’s Sling.
Διευθύνων σύμβουλος είναι ο Γιοάβ Χαρ – Ίβεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 8 Απριλίου κορυφαία στελέχη της εταιρείας πέρασαν την πόρτα του Πενταγώνου και συναντήθηκαν με στελέχη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας προκειμένου να τους παρουσιάσουν τις δυνατότητες του πυραύλου Α-Α Python – 5.
Η Rafael Advanced Defense Systems Ltd. αναπτύσσει πολλά πυραυλικά συστήματα, από βλήματα αέρος-αέρος, επιφανείας-αέρος και αντιαρματικά. Τα πιο γνωστά είναι τα βλήματα Python και Derby, τα συστήματα Iron Dome και David’s Sling, ο αντιαρματικός Spike και τα βλήματα αέρος-εδάφους Popeye και Spice. Κατασκευάζει επίσης το σύστημα ενεργής αυτοπροστασίας αρμάτων Trophy, που εκτός από το Ισραήλ, έχει αποκτηθεί και από ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία.
Τον Απρίλιο του 2023 η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ ύψους 400 εκατ. ευρώ για την αγορά των κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων Spike της Rafael. Είναι πύραυλοι που χρησιμοποιούνται σε 40 χώρες.
Τέλος κατασκευάζει από ατρακτίδια σκόπευσης, μέχρι μη επανδρωμένο και οπλισμένο θαλάσσιο σκάφος και όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας.
Διαβάστε επίσης:
Πανευρωπαϊκός έλεγχος σε 576 «influencers» για παραπλάνηση καταναλωτών – Στη λίστα και 20 Έλληνες
Όλο το παιχνίδι με Λάτση – Μυτιληναίο για την Helleniq Energy
Επίδομα μητρότητας – Αναδρομικά ποσά έως 3.900 ευρώ σε περίπου 5.000 μη μισθωτές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια