ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενα μήνυμα στο Twitter με το οποίο ευχαριστεί τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ανέβασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Το «ευχαριστώ Γιάννη για τη ζεστή υποδοχή στην Αθήνα», αφορά στην υποδοχή που επιφύλλαξε ο διοικητής της ΤτΕ στην κ. Λαγκάρντ, το πρωί της Τρίτης, με αφορμή τη συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών που γίνεται στην Αθήνα.
To πρωί η κ. Λαγκάρντ ξεναγήθηκε από τον κ. Στουρνάρα στα ενδότερα του ιστορικού κτιρίου της ΤτΕ, όπου ο διοικητής της έδειξε έργα τέχνης. Οπως αποκλειστικά είχε παρουσιάσει το πρωί το Mononews, η κ. Λαγκάρντ στάθηκε σε έναν πίνακα έξω από το γραφείο του κ. Στουρνάρα.
Πρόκειται για έναν μεγάλο πίνακα που βρίσκεται έξω από το γραφείο του διοικητή της ΤτΕ, ο οποίος απεικονίζει μια συνεδρίαση της Διοίκησης και του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1933, δηλαδή πριν από 90 χρόνια.
Είναι η ημέρα της κατάθεσης του θεμελίου λίθου του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας, εκεί δηλαδή που βρίσκεται η κ. Λαγκάρντ και οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες σε αυτή την ιστορική συνεδρίαση που πραγματοποιείται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.
Η κ. Λαγκάρντ έκανε ερωτήσεις στον διοικητή της ΤτΕ σχετικά με τον πίνακα και όσους απεικονίζονται σε αυτόν.
Ξεχωρίζει η ιστορική φιγούρα του Κυριάκου Βαρβαρέσου, υποδιοικητή και μετέπειτα διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έως και το 1946.
Ο Βαρβαρέσος υπήρξε και υπουργός Οικονομικών κατά την πτώχευση του 1932, υπουργός της εξόριστης κυβέρνησης στη διάρκεια της Κατοχής και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το 1945, υπεύθυνος για την πλέον φιλόδοξη σταθεροποιητική προσπάθεια της μεταπολεμικής οικονομίας.
Θεωρείται ως ένας από τους θεμελιωτές των οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα και σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή.
Για την ιστορία ο ο Βαρβαρέσος ήταν παρών σε όλες τις σημαντικές διεθνείς συναντήσεις της εποχής.
Διαπραγματεύθηκε τον διακανονισμό του ελληνικού χρέους, τις εμπορικές συμφωνίες του Μεσοπολέμου και η μεταπολεμική βοήθεια. Απέκτησε τη φήμη οξυδερκούς εμπειρογνώμονα και ικανού διαπραγματευτή.
Στηρίχθηκε στη φήμη αυτή, το 1946, για να εκλεγεί στο πρώτο συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, το 1957.
Όλα αυτά εξηγούσε ο Γιάννης Στουρνάρας στην κ. Λαγκάρντ και τους παρευρισκόμενους και γι’ αυτό άλλωστε επέλεξε να γίνει η συνεδρίαση της ΕΚΤ στο κεντρικό κτίριο της ΤτΕ κι όχι στο Ζάππειο. Για να αναδείξει το χώρο, την ιστορία του και τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων τα τελευταία 100 χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Η ΤτΕ φιλοξενεί τη συνεδρίαση της ΕΚΤ – Συνάντηση Στουρνάρα με Λαγκάρντ στην Αθήνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή