Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos
Περιεχόμενα
Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Mytilineos στο Λονδίνο είναι μια επιλογή που ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σκέφτεται εδώ και καιρό.
Ο όμιλος «που αναβαθμίζει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας», όπως έγραψε στην τελευταία ανάλυσή της η Morgan Stanley μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ανακοίνωση του εταιρικού του μετασχηματισμού έχει πετύχει τα ορόσημα που στόχευε και πετυχαίνει με κάθε τρόπο τη διεθνοποίηση του.
Η προετοιμασία για το ενδεχόμενο διπλής διαπραγμάτευσης έχει γίνει μεθοδικά. Αν υπήρχε μια λίστα με προαπαιτούμενα έχουν όλα καλυφθεί. Με κεφαλαιοποίηση στα 5 δισ, με επιδόσεις, με αποτελέσματα του 2023 πάνω από τις προβλέψεις, με στρατηγική ανάπτυξης και προοπτική, με διθυραμβικές αναλύσεις από τους ξένους θεσμικούς και τιμές στόχους 30% πάνω από τη σημερινή τιμή της μετοχής, είναι φανερό πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Ο στόχος του Ευάγγελου Μυτιληναίου είναι ο όμιλος να αποκτήσει διεθνώς την αναγνώριση και την αποτίμηση που του αντιστοιχεί, να ανοίξει τα ελληνικά φτερά του σε όλο τον κόσμο. Και αναζητά τον τρόπο που θα δώσει στην εταιρεία τη μεγαλύτερη δύναμη.
Όπως έχει πει τα private equity τοποθετούνται σε επενδύσεις με αξία μεταξύ 8-12 φορές τα EBITDA και αν βρουν επένδυση με αξία 8 φορές τα EBITDA τρέχουν να επενδύσουν, όταν με EBITDA στο 1 δισ. η κεφαλαιοποίηση της Mytilineos τώρα που έχει ανέβει είναι 5 δισ.
Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, και το αν η χώρα θα τα καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές και να αναβαθμιστεί να υποστηρίξει δηλαδή το αφήγημα της ανεπτυγμένης αγοράς, και αρχίσει η εισροή νέων επενδυτών είναι ένα μεγάλο στοίχημα.
Με την ολοκλήρωση της χρήσης 2023 η Mytilineos, θα έχει πετύχει ρεκόρ κερδών EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ, θα έχει στήσει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας πολυεθνικής παρουσίας, με ένα μοντέλο ανάπτυξης με αλληλοσυμπληρούμενες δραστηριότητες και προοπτική σταθερά υψηλής κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια.
Το 2024 θα είναι η χρονιά των αποφάσεων για το μέλλον.
Το dual listing στο Λονδίνο, είναι μια επιλογή. Με Συμβούλους την Morgan Stanley και τη Citi, αναζητείται ο τρόπος που θα εξασφαλίσει την καλύτερη προοπτική για το διεθνές πια μέλλον του ομίλου.
Διεθνοποίηση
H εταιρεία έχει πετύχει το πέρασμα σε μια «νέα εποχή» σε επίπεδο κύκλου εργασιών, EBITDA και καθαρής κερδοφορίας.
Ταυτόχρονα, έχει πραγματοποιήσει μία σειρά νέων επενδύσεων, και μια σειρά εξαγορών ενώ έχει ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της στην ενέργεια.
Διεθνοποιείται στη δραστηριότητά της με τρεις τρόπους: Κάνοντας εξαγορές στο εξωτερικό, όπως την εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 1,4 GW στον Καναδά, κάνοντας εξαγωγές μετάλλων και ενέργειας και φυσικού αερίου και αναλαμβάνοντας έργα στο εξωτερικό.
Στον τομέα της ενέργειας περιλαμβάνεται η δραστηριότητα M Integrated Supply & Trading, με αντικείμενο την προμήθεια, διαχείριση και εμπορία φυσικού αερίου, καθώς και άλλων ενεργειακών προϊόντων, στοχεύοντας στην παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε όλο το φάσμα των συμμετεχόντων στην αγορά φυσικού αερίου (3ες Ενεργειακές εταιρείες, Β2Β μεγάλους εταιρικούς πελάτες, κ.λ.π.) σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η εταιρεία, πέραν της σημαντικής θέσης της στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου έχει περαιτέρω επεκταθεί τόσο στα Βαλκάνια όσο και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη αναπτύσσοντας σημαντική δραστηριότητα με στόχο να κυριαρχήσει στην προμήθεια φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, ο όμιλος εξειδικεύεται στα έργα ενεργειακής μετάβασης και ως παγκόσμια εταιρεία δίνει έμφαση στις αγορές του εξωτερικού.
Στην αγορά τις Βρετανίας, λόγω της προτεραιότητας που δίνεται στα έργα αυτά και στην ταχύτητα με την οποία προχωρούν, στη Mytilineos έχει ανατεθεί μια δεκάδα έργων.
Ειδικότερα, έχει αναλάβει και υλοποιεί μία μονάδα παραγωγής ενέργειας με αεριοστρόβιλο ανοικτού κύκλου (OCGT) και καύσιμο το φυσικό αέριο για τη Vitol, έναν Σύγχρονο Πυκνωτή για την RWE, την ανάπτυξη τριών (3) μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) για την Drax, έργα αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 367,5MW, για τον επί σειρά ετών επιχειρηματικό εταίρο Gresham House στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας και αρκετές συμφωνίες PPA.
Ωστόσο, το έργο για την ανάπτυξη ενός νέου υποθαλάσσιου υπερεθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, του Eastern Green Link 1 για το οποίο ανακηρύχθηκε προτιμητέος προμηθευτής η κοινοπραξία της Μytilineos και της GE Vernova, είναι το πρώτο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης για την εταιρεία, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα μεγάλη κατηγορία έργων ενεργειακής μετάβασης.
Το Eastern Green Link 1 είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων στη Βρετανία, το οποίο θα συνδέσει το East Lothian στη Σκωτία με την κομητεία Durham στην Αγγλία, προϋπολογισμού 2,8 δισ. ευρώ.
Στον τομέα των ΑΠΕ η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, που επεκτείνεται δυναμικά και στις 5 ηπείρους, είναι της τάξεως των ~4 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε λιγότερο ώριμα στάδια ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 6,4 GW.
Το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας πλέον ξεπερνά τα 10GW στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και η εταιρεία έχει σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα & Ιταλία, μέγιστης ισχύος έγχυσης ~ 1,3 GW.
Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 626MW, στο Εννεάμηνο του 2023 ανήλθε σε 725 GWhs. Από αυτές οι 436 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 289 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού.
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Μένουμε Ελλάδα αλλά πάμε παντού
Στη χθεσινή συνέντευξή του στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά», ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, τόνισε ότι η εταιρεία δε φεύγει από τη χώρα, ξεκαθαρίζοντας το θέμα της αλλαγής έδρας που είχε θέσει προεκλογικά.
«Είναι διαφορετικό το να αλλάξουμε χρηματιστήριο ή να κάνουμε dual listing, εισαγωγή και σε άλλο χρηματιστήριο, όπως έκανε η Coca Cola και άλλο το ό,τι φεύγουμε από τη χώρα μας», επισήμανε ο κ. Μυτιληναίος.
«Δεν πρέπει να παρεξηγείται αυτή η κίνηση και πρέπει και η πολιτεία και οι φορείς της αγοράς να είναι ευχαριστημένοι αν μπορούν οι εταιρείες με έδρα την Ελλάδα να μεγαλουργούν στον πλανήτη και να βάζουν την ελληνική σημαία όπου γίνεται. Δεν αφήνει κανείς την Ελλάδα», τόνισε και συνέχισε:
«Εμείς κάνουμε αυτό που είναι καλό, πληρώνουμε τους φόρους μας εδώ και δεν είναι καθόλου λίγοι και μένουμε εδώ στη χώρα μας. Αλλά το να ανοίξουμε τα ελληνικά φτερά μας και να στήσουμε σημαία αλλού δε σημαίνει ότι φεύγουμε από την Ελλάδα και ότι δεν αγαπάμε τον τόπο μας».
Διαβάστε επίσης:
Αποθήκευση ενέργειας: Σύντομα η δεύτερη μάχη για 300 MW – Η τρίτη ως τον Μάρτιο του 2024
Mytilineos: Ανέλαβε την κατασκευή 8 φωτοβολταϊκών για τη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή