Ένα deal που ήρθε να… ταράξει τα νερά του κλάδου πληροφορικής και τεχνολογίας επιβεβαιώθηκε χθες, καθώς το Olympia Group του Πάνου Γερμανού θα εξαγοράσει το 53,73% της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Entersoft.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Olympia θα εξαγοράσει 16.119.831 μετοχές, έναντι 8 ευρώ εκάστη, με ένα τίμημα που θα ανέλθει στα 129 εκατ. ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι για το 100%, θα πρέπει να δαπανηθεί ένα ποσό πέριξ των 240 εκατ. ευρώ, δηλαδή 18,9 φορές το EBITDA του 2023, που ανήλθε στα 12,7 εκατ. ευρώ. Ή 27,3 φορές τα κέρδη προ φόρων που ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ευρώ το 2023.

1

Το εν λόγω τίμημα κρίνεται από την αγορά ως ιδιαίτερα απαιτητικό, δικαιολογούμενο μόνο από τις προσδοκίες για σημαντική ανάπτυξη της Entersoft τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα σε αυτό το deal η Olympia δεν είναι μόνη της, αφού όπως αναφέρεται στη ανακοίνωση υπάρχει και ξένος διεθνής επενδυτής, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι το Imker Capital μια επενδυτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, η οποία μάλιστα συνδέεται με το CVC.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση ενώ στόχος των νέων μετόχων είναι να προχωρήσουν στην απόκτηση και του υπόλοιπου 46% της Entersoft, με παράγοντες της αγοράς να κρίνουν ότι δύσκολα κάποιος μέτοχος θα κρατήσει τα χαρτιά του στα 8 ευρώ.

Γεγονός που θα εξασφαλίσει στους νέους μετόχους το 90% και θα τους δώσει τη δυνατότητα να βγάλουν την εταιρεία από το Χρηματιστήριο.

Τα βασικά πακέτα μετοχών

Το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, ανήκει στους Χαράλαμπο Αβράτογλου, Χαράλαμπο Δημητρακόπουλο, Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο, Παναγιώτη Δημητρακόπουλο, Ανδρέα-Παναγιώτη Κανσουζίδη, Φραγκίσκο-Παναγιώτη Κανσουζίδη, Αντώνιο Κοτζαμανίδη, Μελίνα-Σάρα Κοτζαμανίδη, Νικόλαο Κοτζαμανίδη, Σταύρο Μένεγο, Παγώνα Νικολοπούλου, Παντελή Νικολόπουλο και Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου. Οι οποίοι και θα μοιραστούν περίπου 129 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα σύμφωνα με υπολογισμούς, ο πρόεδρος κ. Παντελής Νικολόπουλος, ο οποίος κατείχε το 19,63%, δηλαδή 5.889.000 μετοχές, θα λάβει ένα ποσό άνω των 47 εκατ. ευρώ και ο CEO της Entersoft κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης, ο οποίος είχε το 9,6% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, που αντιστοιχεί σε 2.880.000 μετοχές, θα λάβει μέσα από αυτό το deal 23 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την ανακοίνωση του deal η μετοχή της Entersoft εκτοξεύτηκε κατά 6,4% στα 8 ευρώ (άνοιξε στα 7,52 ευρώ), τιμή που αποτελεί, εκτός από την τιμή αγοράς από το Olympia, και ιστορικά υψηλά για την εισηγμένη, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 240 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το ύψος του τιμήματος φαίνεται να ανεβάζει το πήχη αποτίμησης και των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου πληροφορικής στο ΧΑ, γεγονός που πιστοποιείται και από την χθεσινή τους πορεία.

Είναι εύλογο ότι τέτοια αλλαγή μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της SoftOne, αν και προς το παρόν η διοίκηση της Entersoft διαψεύδει οποιαδήποτε περίπτωση συγχώνευσης των δύο εταιρειών.

Πώς αλλάζει το τοπίο στον κλάδο πληροφορικής

Olympia Group και Imker Capital έχουν «συνεργαστεί» ξανά στο παρελθόν για την περίπτωση της SoftOne, εταιρεία που επίσης αποτελεί ισχυρός παίκτης στον κλάδο της πληροφορικής και λογισμικού στην Ελλάδα.

Η εξαγορά της Entersoft θα αλλάξει εντελώς στο τοπίο, αφού πλέον το Olympia θα ελέγχει τις δύο από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες στο business software και θα σχηματιστεί πλέον ένα…κοινό μέτωπο που θα βρεθεί απέναντι από την Epsilon Net του Γιάννη Μίχου.

Η Entersoft συνεχίζει να μεγαλώνει με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς σύμφωνα με τη χρήση του 2023, κατέγραψε αύξηση τζίρου κατά 28%, στα 37,8 εκατ. ευρώ, το EBITDA διαμορφώθηκε στα 12,7 εκατ. ευρώ με αύξηση 33%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ευρώ.

Το Olympia Group στην ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι η Entersoft έχει παρουσιάσει αλματώδη ανάπτυξη διαθέτοντας ένα ποιοτικά διευρυμένο πελατολόγιο και δίκτυο συνεργατών, καθώς και εξαιρετικές τεχνολογικές λύσεις λογισμικού που απαντούν στην ανάγκη των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Ψηφιακός μετασχηματισμός, Ταμείο Ανάκαμψης, κυβερνοασφάλεια και τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν το νέο… trend στην αγορά, γεγονός που φαίνεται από τους ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης των εταιρειών πληροφορικής. Και ωθεί μεγάλους ομίλους και funds να επενδύουν σε αυτόν τον κλάδο, προσδοκώντας μεγάλα κέρδη.

Η SoftOne, η πρώτη εταιρεία πληροφορικής του Πάνου Γερμανού, προσδοκά τζίρο 50 εκατ. ευρώ για το 2023, ενώ εκτιμούν ότι η παραχθείσα αξία του οικοσυστήματος του ομίλου θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ το 2023 και τα 200 εκατ. ευρώ το 2026.

Οι εξαγορές όχημα για την ανάπτυξη

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Entersoft και SoftOne έχουν επιδοθεί σε κρεσέντο εξαγορών μέσα στο έτος, σε χαμηλά τιμήματα, που όμως δίνουν μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Στα τέλη του 2023, η SoftOne προχώρησε στην εξαγορά του 100% της Sunsoft έναντι 6 εκατ. ευρώ, εταιρείας που εξειδικεύεται στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων για επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας.

Επίσης αρχές του 2024 εξαγόρασε πλειοψηφικό πακέτο της Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα.

Η Entersoft από την άλλη έχει προχωρήσει στην εξαγορά του 62% της startup λογισμικού διαχείρισης προσλήψεων SmartCV, έναντι 528.000 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο υπέγραψε Ιδιωτικό Συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% των μετοχών της SW RetailSoft, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% της Infopower HR Solutions έναντι 900.000 ευρώ. Επίσης στις αρχές του έτους εξαγόρασε το 100% της εταιρείας λογισμικού CGSoft έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Στρατηγική συνεργασία μεταξύ DynaRep και Kinay Agency στον χώρο της ναυτιλίας

Μαλαματίνα: Νέο λογότυπο για μία Νέα Εποχή – Νέες επενδύσεις 2,5-3 εκατ. ευρώ

Nvidia: Ξεπέρασε και την Aramco σε κεφαλαιοποίηση – Στην 3η θέση μετά τις Apple και Microsoft