Μόνο παχυλά κερδισμένους αφήνει πίσω της η Epsilon Net, που μετά από την επιτυχία της δημόσιας πρότασης, δρομολογεί την έξοδό της από το χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και σε συνθήκες σκληρής δοκιμασίας για τις αγορές, με τις τεχνολογικές εταιρείες να δέχονται τα ισχυρά πυρά των πωλητών.

Για τους μετόχους μειοψηφίας της Epsilon Net, η υποβολή της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης λειτούργησε σαν…χρυσό αλεξίπτωτο, αφού τους έδωσε την ευκαιρία εξόδου με εξαιρετικά σημαντικές υπεραξίες.

Έως και την περασμένη Παρασκευή, 2 Αυγούστου, όταν και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της δημόσιας πρότασης, είχε συγκεντρωθεί το 95,63% των μετοχών της εταιρείας. Ενώ μετά και από τις χθεσινές αγορές στην ίδια τιμή των 12 ευρώ ανά μετοχή, το ποσοστό συγκέντρωσης ανεβαίνει πλέον στο 97,18%.

Σε αντίθεση με την σταθερή αξία της τεχνολογικής Epsilon Net, η συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής έκαναν «βουτιά» με τις απώλειες να ξεκινούν από το 6,71% και να φτάνουν μέχρι το 10,94%.

Από την άλλη πλευρά ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στο -6,27%. Καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα σε 41 ευρωπαϊκά χρηματιστήρια…

Γεγονός που καταδεικνύει με τον πλέον παραστατικό τρόπο το πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική αγορά απέναντι στη διεθνοποιημένη αναταραχή. Καθώς δεν φαίνεται να διαθέτει κάποιες σοβαρές, επενδυτικές ‘’γραμμές άμυνας’’ και πανεύκολα γίνεται άθυρμα των αρνητικών συγκυριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τρείς πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου οι σωρευτικές απώλειες του Γενικού Δείκτη φτάνουν στο 9,03%. Μεταφραζόμενες σε… κονιορτοποίηση 8,7 δισ. ευρώ από την χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών.

«Ζεστό» χρήμα 222,8 εκατ. ευρώ στους μετόχους

Όλα αυτά βέβαια περνούν αβρόχοις ποσί για τους επενδυτές της Epsilon Net, αφού μέχρι τώρα έχουν προσφέρει 18.567.002 μετοχές (το 34,26% της εταιρείας) και έχουν εισπράξει 222,8 εκατ. ευρώ. Το «όχημα» μέσω του οποίου  υλοποιήθηκε  η δημόσια πρόταση είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού Ginger Digital, ελεγχόμενη από αμερικανικό Private Equity Fahd της General Atlantic. Έχοντας ως…συμπαραστάτες τον ιδρυτή και βασικό μέτοχο της τεχνολογικής εταιρείας Γιάννη Μίχο ( που κατέχει ποσοστό 55,42%) αλλά και την Εθνική τράπεζα η οποία έχει τώρα το 7,5%.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη έκβαση της δημόσιας πρότασης διαδραμάτισε η Euroxx χρηματιστηριακή και ο Αντιπρόεδρος Αριστοτέλης Νινιός. Καθώς με συντονισμένες  και πολύπλευρες ενέργειες πέτυχαν να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό», έτσι ώστε η αποδοχή των επενδυτών να ξεπεράσει το απαιτούμενο όριο του 90%.

Η Epsilon Net μπήκε στην Εναλλακτική Αγορά του χρηματιστηρίου στις 21 Φεβρουαρίου του 2008, με αποτίμηση στα 16,76 εκατ. ευρώ.

 Στις 15 Ιουλίου του 2020 έκανε το μεγάλο βήμα και έπειτα από μια αύξηση κεφαλαίου ύψους 5,338 εκατ. ευρώ, η εταιρεία έκανε πρεμιέρα στην Κύρια Αγορά. Με τη χρηματιστηριακή της αξία να ξεκινά από τα 32,16 εκατ. ευρώ και είναι πλέον με… οδηγό τη δημόσια πρόταση στα 650,4 εκατ. ευρώ.

Οι νέες μετοχές είχαν διατεθεί τότε στα 2,4 ευρώ η μία, αλλά λόγου του μεταγενέστερου split ( με τη μία μετοχή να «σπάει» σε 4) η προσαρμοσμένη τιμή ήταν στα 0,60 ευρώ. Με συνέπεια ένας σταθερός μέτοχος που μπήκε στην ΑΜΚ και έδωσε τώρα τα «χαρτιά» στα 12 ευρώ της δημόσιας πρότασης να καταγράφει απόδοση…1.900%. Χωρίς να υπολογίζονται και τα διανεμηθέντα μερίσματα των 0,182 ευρώ ανά μετοχή.

Στα τέσσερα χρόνια παραμονής στην Κύρια Αγορά του χρηματιστηρίου, οι αποδόσεις που έχουν κατοχυρώσει οι επενδυτές ποικίλουν, ανάλογα με το πότε αγόρασαν και το συνακόλουθο κόστος κτήσης. Για όσους έδωσαν τα «χαρτιά» στη δημόσια πρόταση, όλοι εξασφάλισαν υπεραξίες. Με την Epsilon Net να είναι η μοναδική εταιρεία που επιλέγει να βγει από το χρηματιστήριο, χωρίς να έχει εγκλωβισμένους επενδυτές.

Από την Barca Global μέχρι την 3Κ Investment

Το αμερικανικό fund  Barca Global που αποδέχθηκε την τελευταία στιγμή τη δημόσια πρόταση, θα λάβει 45,7 εκατ. ευρώ για τις 3.808.394 μετοχές που κατείχε (το 7,03%). Με το εκτιμώμενο κόστος κτήσης να είναι περί τα 2,4 εκατ. ευρώ, κατοχυρώνει αποδόσεις της τάξεως του…1.804%.

Μεταξύ των ελληνικών θεσμικών χαρτοφυλακίων θέσεις στην Epsilon Net είχαν και τα αμοιβαία της Investment των Γιώργου Κουφόπουλου και Τάκη Κανελλόπουλου. Εκτιμάται ότι στη δημόσια πρόταση έδωσαν μετοχές αξίας περίπου 12 εκατ. ευρώ. Με τα κόστη κτήσης να είναι για ένα τμήμα τους στα 2,6 ευρώ και για ένα άλλο στα 4,1 ευρώ. Με τις υπεραξίες να είναι και εδώ εξαιρετικά σημαντικές.

Γιος μεταλλωρύχου από τη Στρατονίκη της ορεινής Χαλκιδικής, ο οικονομολόγος Γιάννης Μίχος ,απόφοιτος της Ανώτατης Βιομηχανικής σχολής Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού στην τραπεζική χρηματοοικονομική, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Epsilon Net.

Γρήγορος στις αποφάσεις και τις επιλογές του ο Γιάννης Μίχος, είχε φροντίσει από τα 21 του χρόνια και παράλληλα με τις σπουδές του, να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, να παντρευτεί και να γίνει πατέρας.

Φροντίζει πάντα να αφιερώνει χρόνο στα δύο αγαπημένα του χόμπι. Το σκάκι και τη συγγραφή διηγημάτων…

Τα έσοδα του Γιάννη Μίχου και τα bonus σε εργαζόμενους

Έχοντας στα χέρια του το διοικητικό τιμόνι της εταιρείας, προχώρησε σε περίπου …20 εξαγορές την τελευταία τετραετία, αναβαθμίζοντας θεαματικά την κερδοφορία της και τη χρηματιστηριακή της αξία. Η οποία με την αποτίμηση που πήρε από τη δημόσια πρόταση, αντιστοιχεί σε 32,5 φορές τα περσινά καθαρά κέρδη.

Έως τώρα ο Γιάννης Μίχος έχει εισπράξει περί τα 35 εκατ. ευρώ από πωλήσεις δικών του μετοχών. Εξ αυτών τα 30,446 εκατ. ευρώ προήλθαν από την εκχώρηση του 7,5% στην Εθνική και τα υπόλοιπα από πωλήσεις που έγιναν λίγο μετά την είσοδο την είσοδο της εταιρείας στην Κύρια Αγορά. Ενώ η τρέχουσα μετοχική του θέση αποτιμάται σε 360,4 εκατ. ευρώ.

Προ διετίας και στο πλαίσιο του stock option 559  εργαζόμενοι και στελέχη της εταιρείας (εξαιρουμένου του Γιάννη Μίχου) έλαβαν 600.000 μετοχές στην προνομιακή τιμή των 0,60 ευρώ. Όσοι πήραν τα ‘’χαρτιά’’ έδωσαν συνολικά 360.000 ευρώ, κι αν τα κράτησαν μέχρι τη δημόσια πρόταση θα έχουν λάβει 7,2 εκατ. ευρώ…

Η Εθνική πήρε το πρώτο «πακέτο» στην τιμή των 7,49 ευρώ ανά μετοχή. Ενώ τώρα με την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης θα λάβει κι άλλο 7,5% φτάνοντας τη στρατηγικού χαρακτήρα συμμετοχή της στο 15%. Με το επιπλέον τίμημα να ανέρχεται σε 48,78 εκατ. ευρώ και το μέσο κόστος για το νέο σύνολο των μετοχών να είναι στα 9,745 ευρώ.

Η General Atlantic μέσω της Ginger Digital, και από τη στιγμή που θα συγκεντρωθεί το 100% των μετοχών θα φτάσει να κατέχει το 29,58%. Αναζητώντας υπεραξίες από την Epsilon Net, ως μη εισηγμένης…

Διαβάστε επίσης

Epsilon Net: Με 95,63% η Ginger Digital μετά τη δημόσια πρόταση

«Λευκός καπνός» στη δημόσια πρόταση για την Epsilon Net, με τη συγκέντρωση μετοχών να ξεπερνά το 90% – Όλο το παρασκήνιο

XA: Ποιες μετοχές παίρνουν τη θέση της Epsilon Net