ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Κεφάλαια συνολικού ύψους…126,55 εκατ. ευρώ «έκαψε» από τα ταμειακά της διαθέσιμα η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Στην αρχή της περσινής χρονιάς η στάθμη των μετρητών ήταν στα 206,43 εκατ. ευρώ, ενώ στα τέλη του 2021 υποχώρησε στα 79,88 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχε προκύψει η θετική επίδραση κατά περίπου 3,4 εκατ. ευρώ από το «μέτωπο» των συναλλαγματικών διαφορών.
Όπως και να ’χει η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί στοχευμένη κίνηση τη μείωση των ταμειακών της διαθεσίμων. Και τούτο γιατί συνοδεύτηκε από τον περιορισμό του συνολικού τραπεζικού δανεισμού κατά 98,4 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια να πέσει το κόστος εξυπηρέτησής για τα εναπομείναντα δανειακά βάρη των 792,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι χρηματικές διανομές (32 εκατ. ευρώ πέρσι), σε συνδυασμό με την ακύρωση ιδίων μετοχών, αλλά και τα ενεργά προγράμματα επαναγορών, λογίζονται ώς κινήσεις δημιουργίας αξίας για τους μετόχους.
Βέβαια, η ποσοτικά μεγαλύτερη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων επέφερε την…αύξηση του καθαρού δανεισμού της Τιτάν ( από τα 684, 4 στα 712,6 εκατ. ευρώ).
Τα περσινά, καθαρά κέρδη των 89,6 εκατ. ευρώ δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα με εκείνα της προηγούμενης χρονιάς, τα οποία είχαν επιβαρυνθεί από τις εφάπαξ χρεώσεις (63,9 εκατ. ευρώ) που αφορούσαν την Αίγυπτο. Μάλιστα τα κέρδη του 2021 ενσωμάτωσαν οφέλη 19,4 εκατ. από τον…λιγότερο φόρο εισοδήματος σε σχέση με το 2020. Όπως επίσης 15,4 εκατ. ευρώ από τα μειωμένα χρηματοοικονομικά έξοδα και 13,1 εκατ. ευρώ από τις μικρότερες επιπτώσεις των συναλλαγματικών διαφορών. Όλα αυτά έχουν επιδράσει κατά… 53,5% στη διαμόρφωση της περσινής κερδοφορίας.
Η Τιτάν αποφάσισε την αφορολόγητη επιστροφή κεφαλαίου 0,5 ευρώ ανά μετοχή. Με το συνολικό ύψος της χρηματικής διανομής να είναι στα επίπεδα των 38,5 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος ( περί τα 18,5 εκατ. ευρώ) θα εισπραχθεί από τους βασικούς μετόχους που είναι οι οικογένειες Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου, μαζί με το ίδρυμα Κανελλόπουλου.
Δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου θα είναι οι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της Εταιρίας ,την Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 (ημερομηνία καταγραφής – record date). Ενώ η είσπραξη του ποσού της χρηματικής διανομής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 5 Ιουλίου.
Το bonus στους μετόχους έχει δώσει στο τελευταίο τριήμερο κέρδη της τάξεως του 8% στη μετοχή, η οποία όμως σε ορίζοντα 6μηνου και 12μηνου είναι 18,9% και 10,2% αντίστοιχα, πιο κάτω.
Πόσο επιδρούν στις συναλλαγές οι αγορές ιδίων μετοχών
Το «χαρτί» πάντως έχει και την υποστήριξη που του προσφέρει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Μέσω του οποίου στο πρώτο 15θημερο του Μαρτίου έχει απορροφηθεί το…13,3% της προσφοράς στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Το περασμένο Φεβρουάριο οι αγορές ιδίων μετοχών, αντιστοιχούσαν στο 11,7% του όγκου των συναλλαγών.
Με βάση τα τρέχοντα χρηματιστηριακά δεδομένα, η αποτίμηση της Τιτάν ( οριακά πάνω από το 1 δις ευρώ) διαμορφώνεται σε 11,3 φορές τα περσινά της κέρδη. Για… ουάου επενδυτική ευκαιρία μάλλον δεν φαντάζει.
Ειδικά μάλιστα όταν γίνονται έντονα ορατές στα οικονομικά μεγέθη, οι επιπτώσεις από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και της μεγάλης αύξησης των ναύλων στις μεταφορές. Στοιχεία που επέφεραν δυσμενέστερες παρενέργειες στο δεύτερο εξάμηνο της περσινής χρονιάς, παρά το γεγονός της εν μέρει αντιστάθμισης των συνεπειών, από τις αυξήσεις στις τιμές πώλησης. Είναι ενδεικτικό ότι η Τιτάν στο πρώτο τρίμηνο του 2021 είχε καθαρά κέρδη 15,3 εκατ. εκατ. ευρώ. Στο Β’3μηνο τα κέρδη ανέβηκαν στα 42,7 εκατ. ευρώ, ενώ στο τρίτο τρίμηνο υποχώρησαν και διαμορφώθηκαν στα 23,9 εκατ. ευρώ. Για να έρθει το τέταρτο τρίμηνο, όπου παρά το ρεκόρ των πωλήσεων (451,8 εκατ. ευρώ) τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν στα μόλις 7,7 εκατ. ευρώ.
Η τσιμεντοβιομηχανία ενίσχυσε τις επενδυτικές της δαπάνες (στα 125,4 από 84,3 εκατ. ευρώ), αλλά παρά την άνοδο των πωλήσεων κατά 8,3%, η λειτουργική της κερδοφορία(Ebitda) υποχώρησε κατά 4,6% στα 272,4 εκατ. ευρώ. Με τις δραστηριότητες στην Αμερική να εκφράζουν το 57% των συγκεκριμένων οικονομικών μεγεθών.
Η πολιτική Παπαλεξόπουλου και οι αποστασιοποιήσεις
Όλα αυτά σχεδόν 3,5 χρόνια από τότε που η Τιτάν μετέφερε την καταστατική έδρα στο Βέλγιο και την άσκηση διοίκησης στην Κύπρο, όπου και γίνονται οι γενικές συνελεύσεις. Για τις κινήσεις αυτές καθοριστικό ρόλο έπαιξε η άποψη του σημερινού προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής της τσιμεντοβιομηχανίας Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Προέδρου μάλιστα και του Σ.Ε.Β , τη στιγμή που η πολιτική του για την Τιτάν δίνει την αίσθηση της κραυγαλέας αντίφασης, με το θεσμικό υπόβαθρο των βιομηχανιών που επιμένουν να διατηρούν την έδρα τους στην Ελλάδα.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι απόψεις Παπαλεξόπουλου για την αλλαγή έδρας της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας, δεν είχαν την καθολική αποδοχή στις τάξεις των βασικών μετόχων. Εκφραστών του «παλαιού χρήματος» στο τόπο, που ακόμη και σε κομβικές καταστάσεις του παρελθόντος ( όπως αυτή της πολιτικής αλλαγής του 1981) απέφυγαν να πάρουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες… Οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει σε διακριτή απόσταση από το σημερινό διοικητικό γκρούπ ( με CEO τον Μιχάλη Κολακίδη) ορισμένα από τα στελέχη του παρελθόντος.
Σε κάθε περίπτωση και τουλάχιστον χρηματιστηριακά, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας είναι εκείνη που εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα στις συναλλαγές της Τιτάν. Αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το Euronext …
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια καλή μέρα για την αριστερά
- Τουρισμός: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη φορολογία των ξενοδοχείων
- Γιώργος Οικονόμου: Επιμένει για την «άλωση» της Performance με στόχο την Αλίκη Παληού, η οποία «πυροβολεί» στο αδύνατο σημείο του
- Τι μαγειρεύει ο maître Λιβάνιος, τα ραντεβού του Εξάρχου και το ράλι στην Αττικής, τα μυστικά της ΓΕΚ και τα 19 ευρώ, το beef Σταϊκούρα – Ταχιάου, τι θα στηρίξει ο Μηταράκης, και ο καινοτόμος Ρέμος