ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες τις εξελίξεις γύρω από το BREXIT.
Παρ’ ότι κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πώς ακριβώς θα γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για συντεταγμένη έξοδο.
Ακόμη μεγαλύτερος θεωρείται ο κίνδυνος για τις εξαγωγές «ελληνικού γιαουρτιού», που δεν προστατεύεται από τόσο ισχυρούς κανόνες στην βρετανική αγορά, όπως αυτούς που διέπουν τα προϊόντα ΠΟΠ.
Όπως λέει στο mononews.gr, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Γιώργος Αποστολόπουλος, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι τοπικές μονάδες θα σπεύσουν να εμπλακούν ακόμη περισσότερο στην παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού, αφού ενδέχεται να πάψει να υφίσταται το καθεστώς προστασίας που απολαμβάνει σήμερα η ονομασία του προϊόντος, χάρη στην απόφαση που εξασφάλισε η ΦΑΓΕ πριν από μερικά χρόνια, στην περίφημη διαμάχη με την Chobani του Τούρκου Hamdi Ulukaya.
Και αυτό γιατί η απόφαση αυτή βασίστηκε σε ευρωπαϊκή νομολογία.
«Αυτή τη στιγμή, οι ξένες βιομηχανίες που παράγουν και διαθέτουν ελληνικό γιαούρτι στην Αγγλία, το αναγράφουν ως greek style yogurt. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τις εμπορικές ονομασίες, μπορούν κάλλιστα την επόμενη ενός άτακτου BREXIT να το ονομάσουν greek yogurt», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα, η υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος θα καταστήσει αυτόματα πολύ πιο ανταγωνιστικά τα τοπικά προϊόντα σε σχέση με τα εισαγόμενα.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για τη δυναμική και την παρουσία που έχουν αποκτήσει στη Γηραιά Αλβιώνα μεγάλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, όπως η Κρι Κρι, που τροφοδοτούν τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Κανείς, όπως λέει ο κ. Αποστολόπουλος δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα και οι εμπορικές συμφωνίες του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. Για αυτό και η διατήρηση του καθεστώτος προστασίας που διέπει τα ευρωπαϊκά προϊόντα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Βρετανία και την ΕΕ.
Ήδη, ο ΣΕΒΓΑΠ έχει έρθει σε επαφή με την Πρεσβεία της Αγγλίας, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις της αγγλικής κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον των προϊόντων ΠΟΠ. Μάλιστα, έλαβε διαβεβαιώσεις πως σκοπεύουν να διατηρήσουν το καθεστώς ΠΟΠ και την επόμενη μέρα και πως η διαδικασία κατοχύρωσης θα είναι απλή. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες παραγωγοί προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και βρίσκονται σε επιφυλακή για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καζακστάν: Σώθηκαν όσοι κάθονταν στην ουρά του αεροσκάφους – Σύγκρουση με πουλιά προκάλεσε την πτώση
- Χάρης Δούκας: «Να βοηθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας και να χαρίσουμε το δώρο της προσφοράς»
- Συρία: Οι νέες αρχές είπαν ότι έκαψαν ένα εκατομμύριο χάπια captagon
- Δένδιας: Ευχήθηκε από την την οριογραμμή της Ελλάδας στον Έβρο