Στις κρίσιμες πρώτες ύλες για την ενεργειακή μετάβαση προτείνει πλέον η Ευρώπη  το αλουμίνιο και το βωξίτη, τα οποία εντάχθηκαν στη λίστα του Critical Raw Materials Act μαζί με το λίθιο και το χαλκό. Στην πρόταση αυτή που διαμορφώθηκε την Παρασκευή από το Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις χώρες της ΕΕ, θα πρέπει να συμφωνήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως τον Οκτώβριο και το τελικό  κείμενο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών, που είναι υπό διαμόρφωση στην Ευρώπη φέτος, αποτελεί κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία της μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στην παραγωγή προϊόντων καθαρής τεχνολογίας και στην πρόσβαση στις απαραίτητες πρώτες ύλες.

1

Ειδικότερα,  την Παρασκευή οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθεσαν το αλουμίνιο στον κατάλογο των βασικών ορυκτών και συμφώνησαν να αυξήσουν τους προτεινόμενους στόχους για την ανακύκλωση και την επεξεργασία των πρώτων υλών που απαιτούνται για την πράσινη μετάβασή της.

Σύμφωνα με το Critical Raw Materials Act οι πρώτες ύλες που περιλαμβάνονται στα κρίσιμα υλικά δεν θα πρέπει να παράγονται  περισσότερο από 65% σε μια τρίτη χώρα. Στο αρχικό σχέδιο του Μαρτίου η εξόρυξη από την ΕΕ των 16 “στρατηγικών πρώτων υλών”, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου και του χαλκού, θα πρέπει να αυξηθεί στο 10% της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ έως το 2030, η ανακύκλωση της ΕΕ στο 15% και η επεξεργασία της ΕΕ στο 40%.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Παρασκευή ότι οι στόχοι για την ανακύκλωση και την επεξεργασία θα πρέπει να αυξηθούν στο 20% και στο 50% αντίστοιχα.

Το  Critical Raw Materials Act επίσης, προβλέπει απλούστερη διαδικασία αδειοδότησης για έργα ζωτικής σημασίας πρώτων υλών, παρακολούθηση για τον μετριασμό πιθανών κινδύνων εφοδιασμού, αυξημένη ανακύκλωση και διαφοροποίηση των εισαγωγών.

Επιτυχία της Eurometaux και του Ευάγγελου Μυτιληναίου

Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Eurometaux  έναντι της αρχικής απόφασης της Κομισιόν που δεν είχε εντάξει το αλουμίνιο στη λίστα των κρίσιμων μετάλλων για την ενεργειακή μετάβασης.

Παράλληλα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιτυχία υπό την προεδρεία του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος πρωτοστάστησε των προσπαθειών της Eurometaux σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκθέτοντας κατά τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα αναλυτικά τη σημασία του αλουμινίου για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος με οξύτατες δημόσιες παρεμβάσεις κινητοποίησε ευρωπαϊκό οικοδόμημα, θέτοντας προ των ευθυνών του το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ωθώντας στην ένταξη του αλουμινίου Critical Raw Materials Act.

 Ο επικεφαλής της εταιρείας Μυτιληναίος σε συνέντευξή του στο Politico την περασμένη Άνοιξη είχε αναδείξει την σπουδαιότητα του θέματος, λέγοντας ότι η ΕΕ παράγει το πιο καθαρό αλουμίνιο στον κόσμο. Είχε μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η απώλεια παραγωγής ενός τόνου αλουμινίου στην Γηραιά Ήπειρο, μεταφράζεται σε παραγωγή στην Κίνα ή την Ινδονησία με πενταπλάσιο αποτύπωμα.

Είχε τονίσει ότι το αλουμίνιο και ο ψευδάργυρος θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο στρατηγικών πρώτων υλών της Επιτροπής που θα επωφεληθούν από ταχύτερη αδειοδότηση και πρόσθετη χρηματοδότηση, χαρακτηρίζοντας το θέμα «πιθανώς το πιο σημαντικό». Εξέφρασε, δε, τη λύπη του για το γεγονός ότι η Επιτροπή «δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα για να στηρίξει αυτές τις ενεργοβόρες βιομηχανίες» τους τελευταίους 18 μήνες. Ως αποτέλεσμα, «οι μισές από αυτές τις βιομηχανίες έχουν κλείσει» και είναι «θέμα χρόνου» για πολλές άλλες εταιρείες.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η απώλεια ενός τόνου παραγωγικής ικανότητας αλουμινίου στην Ευρώπη που παράγει το «πιο καθαρό αλουμίνιο στον κόσμο» σημαίνει ότι «θα παραχθεί στην Κίνα ή την Ινδονησία, με πενταπλάσιο αποτύπωμα (άνθρακα)».