Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Intrakat: Πώς έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική στην Ελλάδα

Αλέξανδρος Εξάρχου, CEO της Intrakat

Αλέξανδρος Εξάρχου, CEO της Intrakat

Το πράσινο φως έδωσε και επίσημα χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat.

Πλέον η εισηγμένη με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αλέξανδρο Εξάρχου μπαίνει σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά, η οποία είναι αποτέλεσμα των κινήσεων των νέων μετόχων και της διοίκησης που ανέλαβε από τον περσινό Ιούλιο.

Με την εξαγορά αυτή η Intrakat αναρριχάται στο Νο. 2 των μεγάλων κατασκευαστών τουλάχιστον όσον αφορά το συνολικό ανεκτέλεστο έργων της, ενώ αποκτά μία σταθερή βάση στη βαλκανική κατασκευαστική αγορά και ενισχύει σημαντικά το προσωπικό και τον εξοπλισμό της.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την Intrakat, η οποία πετυχαίνει τους στόχους της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό συμβαίνει, καθώς το ποσό αυτό θα κατευθύνονταν προς εξαγορές τεχνικών εταιρειών σε Ελλάδα και εξωτερικό με στόχο την «αγορά» ανεκτέλεστου και εμπειρίας.

Πώς φτάσαμε στην εξαγορά της ΑΚΤΩΡ

Το ότι η Intrakat είχε δείξει το ενδιαφέρον της για τον κατασκευαστικό βραχίονα του Ομίλου Ελλάκτωρ ήταν γνωστό από τα τέλη του 2022 ενώ είχε ως αντίπαλο το δίδυμο το επιχειρηματιών Δημήτρη Κούτρα και Κύπρου Τσέντα.

Μάλιστα, οι δύο τελευταίοι είχαν εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον Όμιλο Ελλάκτωρ από τα τέλη του Ιανουαρίου, αλλά αυτές διακόπηκαν στις αρχές Μαρτίου.

Δε χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός και η Intrakat ήρθε σε επαφή με τον Ελλάκτωρ και στα τέλη του ίδιου μήνα επισφραγίστηκε η συμφωνία των δύο πλευρών, ενώ το μόνο που απέμενε ήταν το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πρακτικά, αυτό δόθηκε στις 18 Οκτωβρίου, όταν η Επιτροπή εξέδωσε θετική εισήγηση για την εξαγορά, η οποία επισφραγίστηκε με την έγκριση από τη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου.

Η αρχιτεκτονική του deal των 214 εκατ. Ευρώ

Το ποσό που θα δώσει συνολικά η Intrakat για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ ανέρχεται στα 214 εκατ. Ευρώ και «σπάει» σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι 100 εκατ. Ευρώ και πρέπει να καταβληθεί άμεσα στον Όμιλο Ελλάκτωρ. Μάλιστα με την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς η Intrakat έχει υποβάλει ήδη το ποσό των 20 εκατ. Ευρώ προς την Ελλάκτωρ.

Τα υπόλοιπα 114 εκατ. Ευρώ θα δοθούν εντός των επόμενων 19 μηνών και θα προέρχονται από τα ταμεία της ΑΚΤΩΡ. Το ποσό αυτό θα είναι εγγυημένο από την Intrakat.

Όσον αφορά τους πόρους για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, η Intrakat θα διαθέσει τα 50 από τα 100 εκατ. Ευρώ της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης θα διαθέσει επτά εκατ. Ευρώ από την προηγούμενη ΑΜΚ του 2022, και τα υπόλοιπα 43 εκατ. Ευρώ θα προέλθουν από εξασφαλισμένο δανεισμό.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η ΑΚΤΩΡ θα ενταχθεί αρχικά ως θυγατρική στον όμιλο της Intrakat. Μάλιστα η Intrakat θα καλείται πρώτη για να δώσει προσφορές για κατασκευαστικά έργα που θα αναλαμβάνει ο Όμιλος Ελλάκτωρ. Γίνεται, επομένως, λόγος για ένα δικαίωμα πρώτης προτίμησης.

Πώς αλλάζει πίστα η Intrakat

Με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ η Intrakat πλασάρεται δυναμικά στις τάξεις των μεγάλων εγχώριων εισηγμένων κατασκευαστικών εταιρειών, καθώς θα γίνει το νο.2 στη σχετική κατάταξη.

Αυτό θα συμβεί καθώς το ανεκτέλεστο έργων της εισηγμένης θα ανέλθει περίπου στα 5 δισ. Ευρώ και θα υπολείπεται μισού δισ. Ευρώ από τον πρώτο εκ των Big 5 που είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η Intrakat αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά με προσωπικό, εξοπλισμό και τεχνογνωσία για να υλοποιήσει τα έργα που έχει αναλάβει. Πρόσφατα έχει επικρατήσει σε τρία κτιριακά ΣΔΙΤ, τα οποία είναι το νέο πράσινο κτίριο της γενικής γραμματείας υποδομών,και οι φοιτητικές εστίες των Πανεπιστημίων Κρήτης και Θεσσαλίας.

Επιπλέον, αναμένεται να ξεκινήσει ή να συμμετάσχει σε νέα έργα, τα οποία έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ είτε μόνη της ή ως μέρος κοινοπραξίας. Τα πιο σημαντικά εξ αυτών είναι το Ηράκλειο-Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα (ΒΟΑΚ) που έχει αναλάβει να κατασκευάσει η ΑΚΤΩΡ καθώς και το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, το οποίο θα κατασκευάσει η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-Mytilineos.

Εκτός, όμως, από τα νέα έργα και το εργατικό προσωπικό, η Intrakat θα διεισδύσει στα Βαλκάνια και πιο συγκεκριμένα στην αγορά της Ρουμανίας. Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη της διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ο Αλέξανδρος Εξάρχου, είχε αναφέρει ότι στόχος της εισηγμένης ήταν εξαγορές εταιρειών στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Η ανακοίνωση για την έγκριση του deal Intrakat-ΑΚΤΩΡ

Ο Σωκράτης Κόκκαλης, το success story της Intralot και τα ονόματα όλων των επιχειρηματιών που πήραν μετοχές

Εθνική Τράπεζα: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το book building – Όλο το παρασκήνιο