ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά από 33 χρόνια επιχειρηματικής παρουσίας στη χρηματιστηριακή αγορά, ως Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, μπαίνουν τίτλοι τέλους για την Πήγασος, συμφερόντων του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου υπάρχει και η πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης ενεργειακής εταιρείας Ελινόιλ.
Τους τελευταίους μήνες είχαν βγει στην αγορά παζαρεύοντας το μέλλον της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, εκπρόσωποι του 84χρονου εφοπλιστή. Εναντίον του οποίου έχουν κινηθεί δικαστικά οι δύο αδελφές και οι ο γαμπρός του, κατηγορώντας τον για… αφαίμαξη 325,5 εκατ. ευρώ από κοινούς λογαριασμούς.
Ο κύκλος των διαβουλεύσεων με επαγγελματίες της αγοράς έφτασε πλέον στην ολοκλήρωσή του, με τη χρηματιστηριακή εταιρεία Δεπόλας να είναι εκείνη που συμφώνησε στην εξαγορά των χαρτοφυλακίων των πελατών της Πήγασος. Εκείνο που απομένει τώρα είναι η έγκριση της «κλειδωμένης» συμφωνίας από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.
Επί του παρόντος δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα οικονομικά δεδομένα του deal, αν και πηγές της αγοράς υπολογίζουν την αξία των μεταφερόμενων χαρτοφυλακίων στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ. Ενδεχομένως και κάτω από αυτά, σταθμίζοντας το ενδεχόμενο διαρροής πελάτων στο τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η εμβέλεια της Πήγασος στην αγορά ήταν πολύ μικρή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία συναλλαγών του εφετινού 5μηνου, κατείχε την 24η θέση ανάμεσα σε 38 ενεργές χρηματιστηριακές εταιρείες. Με το μερίδιό της να είναι μόλις στο 0,15% από πράξεις σε μετοχές.
Χωρίς να έχει ακόμη δημοσιεύσει τα αποτελέσματα χρήσης του 2022, η Πήγασος χρηματιστηριακή είναι μια ζημιογόνα εταιρεία. Καθώς στις δύο προηγούμενες χρήσεις (του 2021 και του 2020) το σύνολο των ζημιών που αποτυπώθηκαν στην τελική γραμμή του ισολογισμού ήταν 713.693 ευρώ.
Η χρηματιστηριακή στηριζόταν οικονομικά από τον Σπύρο Καρνέση, ο οποίος στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου είχε εισφέρει 400.000 ευρώ. Με την καθαρή θέση της χρηματιστηριακής να διαμορφώνεται στα 723.147 ευρώ.
Η μεταβίβαση στη Δεπόλας και τα ακίνητα
Στον αντίποδα η Δεπόλας που παίρνει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Πήγασος είναι μια κερδοφόρα εταιρεία. Η οποία στις δύο τελευταίες χρήσεις (του 2022 και του 2021) έχει παράξει καθαρά κέρδη 1,6 εκατ. ευρώ. Με τα ίδια κεφάλαιά της να ανέρχονται σε περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ από πλευράς συναλλαγών στο εφετινό πεντάμηνο βρίσκεται στην 10η θέση, με μερίδιο αγοράς 2,94%.
Μετά από τη μεταβίβαση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, ο Σπύρος Καρνέσης έχει μπροστά του δύο επιλογές για το μέλλον της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, η οποία είχε μέχρι πρόσφατα 15 άτομα προσωπικό. Για τη συντριπτική πλειονότητα έχουν λυθεί οι συμβάσεις ή μετακινήθηκαν αλλού επαγγελματικά.
Τα ενδεχόμενα λοιπόν είναι είτε να οδηγηθεί η χρηματιστηριακή σε λύση και εκκαθάριση, είτε να συνεχίσει ως ανώνυμη εταιρεία σε άλλο πεδίο δραστηριοτήτων.
Πριν από λίγο καιρό και στο πλαίσιο των ανακατατάξεων λόγω αποχωρήσεων, στο Δ.Σ της Πήγασος μπήκαν τα δύο από τα τρία παιδιά του Σπύρου Καρνέση, ο Νίκος και η Ελευθερία.
Σε προγενέστερο διάστημα λύθηκε και το ζήτημα των ακινήτων της χρηματιστηριακής. Πρόκειται για δύο γραφεία, συνολικής επιφάνειας 302 τετραγωνικών, που βρίσκονται στο 3ο και το 6ο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Βαλαωρίτου, στο κέντρο της Αθήνας. Τα εν λόγω ακίνητα συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν έναντι 1,2 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΑΛΙΣΤΑ εμπορική και επενδυτική. Συμφερόντων και αυτή του Σπύρου Καρνέση, μέσω της κυπριακής Dexiotis investments.
Δικαστικός εμφύλιος για 325,5 εκατ. ευρώ
H εταιρεία ΑΛΙΣΤΑ δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό χρήσης του 2021 και γι αυτό είναι σε αναστολή καταχώρησης στο ΓΕΜΗ. Η τελευταία καταχωρημένη χρήση είναι αυτή του 2020, την οποία συνυπογράφει ως Αντιπρόεδρος τότε, η αδελφή του Δέσποινα Καρνέση-Βλασάκη.
Εκείνη, μαζί με το σύζυγό της Αντώνη και την αδελφή της Μαρία, όλοι τους σε προχωρημένη ηλικία, έχουν στραφεί κατά του Σπύρου Καρνέση με αγωγή που κατέθεσαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά.
Όπως ισχυρίζονται στην αγωγή «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ο Σπύρος Καρνέσης πήρε στα τέλη της περσινής χρονιάς από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία και τα ιδιοποιήθηκε. Πρόκειται για μετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία.
Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστηρίζουν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά. Συνυπολογίζοντας στο μερίδιο που ζητούν να τους επιστραφεί και τα αναλογούντα, μη διανεμηθέντα μερίσματα.
Καθώς ήδη έχει υπάρξει και ανταλλαγή εξωδίκων ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέλη της οικογένειας, ο Σπύρος Καρνέσης φέρεται να υποστηρίζει ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πώς η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοί του, που απλώς ο ίδιος ευεργετούσε…
Ανεξαρτήτως αυτών και στο «μέτωπο» της Πήγασος ΑΕΠΕΥ φαίνεται πώς θα πρέπει να έχει επιλυθεί και το ομολογιακό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που έπειτα από συνεχείς παρατάσεις είχε οριστεί να πληρωθεί πέρσι.
Με περιουσιακά στοιχεία που υπολογίζονται στο ένα δις ευρώ, αποφάσισε να βάλει τέλος στη δραστηριότητα της χρηματιστηριακής. Είτε γιατί δεν ήθελε να χρηματοδοτεί άλλο τις ζημιές της, είτε για λόγους στρατηγικών επιλογών που μόνο εκείνος είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα.
Διαβάστε επίσης
Έλληνας εφοπλιστής φλερτάρει με την εξαγορά της ενεργειακής Ελινόιλ του Σπύρου Καρνέση
──────────────────
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Φινλανδία: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία άνευ όρων
- Τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία: Το προφίλ του Σαουδάραβα γιατρού που έσπειρε τον θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά
- Τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023 σε Ελλάδα και Ιταλία
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών