Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Titan: To 2025 η εισαγωγή της Titan America στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν)

Ο CEO του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Titan Cement International επέλεξε τις Citigroup και Goldman Sachs για να δρομολογήσουν την εισαγωγή της θυγατρικής της, Titan America, στο αμερικανικό χρηματιστήριο το επόμενο έτος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η εταιρεία προσέλαβε τις τράπεζες για να προετοιμάσουν την αρχική δημόσια προσφορά την Titan America στη Νέα Υόρκη. Σχεδιάζει να πουλήσει μειοψηφικό μερίδιο μέσω της IPO και να συγκεντρώσει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια, κατά τις πληροφορίες.

Ο στόχος στη σχεδιαζόμενη IPO είναι να ξεπεράσει η αποτίμηση τα 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το ποσοστό της εταιρείας που θα πουληθεί, επισημαίνουν οι πηγές.

Εκπρόσωποι των Titan Cement, Citigroup και Goldman αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Με ανακοίνωση της τον Μάιο η Titan Cement δήλωσε ότι προτίθεται να εισαγάγει την αμερικανική επιχείρηση στο χρηματιστήριο με την πώληση μειοψηφικού μεριδίου. Είχε δηλώσει τότε ότι αναμένει πως η προσφορά θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Η Titan America στην τελευταία της οικονομική έκθεση ανακοίνωσε πωλήσεις περίπου 1,6 δισ. δολαρίων το 2023 και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων στα 319 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η θυγατρική εταιρεία αντιπροσώπευε σχεδόν το 60% των συνολικών πωλήσεων της Titan Cement κατά την περίοδο αυτή.

Η μετοχή της Titan Cement έχει αυξηθεί σχεδόν 80% τον τελευταίο χρόνο, αυξάνοντας την χρηματιστηριακή αξία της περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ (2,8 δισ. δολάρια).

Πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διερευνούν την εισαγωγή των αμερικανικών μονάδων τους στη Νέα Υόρκη, καθώς προσελκύονται από το μεγαλύτερο βάθος των κεφαλαιαγορών, τις υψηλότερες αποτιμήσεις και την ευρύτερη δεξαμενή επενδυτών.

Νωρίτερα φέτος και ο ελβετικός γίγαντας τσιμέντου Holcim AG δήλωσε ότι σχεδιάζει να διαχωρίσει την επιχείρησή του στη Βόρεια Αμερική και να την εισαγάγει στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΙΤΑΝ: Ξεκινά νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους έως και €20 εκ

Τιτάν: Αναβάθμιση σε «BB+» από «BB» από την S&P

Optima Bank για Τιτάν: Οι θετικές προοπτικές και η ΙΡΟ στις ΗΠΑ θα στηρίξουν περαιτέρω τη μετοχή