• Business

    Τιτάν: Τα μεγάλα «πακέτα» πώλησης και τα 1,16 δις του μετοχικού πλούτου των οικογενειών Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος - Ανδρέας Κανελλόπουλος - Αλεξάνδρας Παπαλεξοπούλου - Νέλλος Κανελλόπουλος

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος – Ανδρέας Κανελλόπουλος – Αλεξάνδρας Παπαλεξοπούλου – Νέλλος Κανελλόπουλος


    Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ ήταν ο Ανδρέας Ζάκος. Ο οποίος αιχμαλωτίστηκε από τις βρετανικές δυνάμεις και εκτελέστηκε τον Αύγουστο του 1956, σε ηλικία 25 ετών. Προς τιμήν του, το ονοματεπώνυμό του έχει δοθεί σε έναν δρόμο, στον Δήμο Έγκωμης της επαρχίας Λευκωσίας.

    Εκεί, στην οδό Ανδρέα Ζάκου, έχει μεταφερθεί και βρίσκεται σήμερα η έδρα της εταιρείας ΕΔΥΒΕΜ. Πρόκειται για την Ελληνικά Δομικά Υλικά, Βιομηχανική, Εμπορική και Μεταφορική εταιρεία. Η οποία, με τον μακρόσυρτο αυτό τίτλο, συστάθηκε πρίν από 14 χρόνια, εκφράζοντας τα κοινά συμφέροντα των οικογενειών Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου. Βασικών μετόχων της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν και συνάμα εκπροσώπων του αποκαλούμενου «παλαιού χρήματος» των βιομηχάνων.

    Από την κυπριακή αυτή εταιρεία προήλθε η πρόσφατη πώληση, σε δύο δόσεις, του 0,51% της Τιτάν, που εκτιμάται ότι απέφερε περίπου 12 εκατ. ευρώ…

    Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω στον Ιούλιο του 2019 και ενώ για πρώτη φορά τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγούσε τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, η Τιτάν, μετά από… 107 χρόνια παρουσίας στο χρηματιστήριο της Αθήνας, μετέφερε την καταστατική της έδρα στο Βέλγιο και αυτήν της Διοίκησης στην Κύπρο. Επιζητώντας να απεμπλακεί από το ρίσκο της χώρας και να έχει καλύτερους όρους πρόσβασης σε δανειακά κεφάλαια.

    Ως Τιτάν Cement International πλέον, είναι μια διπλής διαπραγμάτευσης (dual list) εταιρεία. Πρωτογενώς στο Euronext των Βρυξελλών (και του Παρισιού) και παράλληλα στην αγορά της Αθήνας. Απ’ όπου εξακολουθεί να ‘’πηγάζει’’ τώρα το 78% της αξίας των συναλλαγών…

    Στις 23 Ιουλίου του 2019 και στην πρεμιέρα της ως dual list εταιρεία, η μετοχή της Τιτάν Cement ήταν στα 19,33 ευρώ. Με την αποτίμηση της τσιμεντοβιομηχανίας να διαμορφώνεται σε 1,52 δις ευρώ και τον Γενικό Δείκτη να είναι τότε στις 869,64 μονάδες.

    Λίγο αργότερα, στις 28 Αυγούστου του 2019, όταν και έγινε η πλήρης ενσωμάτωση του αριθμού των μετοχών (μέσω της εισφοράς σε είδος) η χρηματιστηριακή αξία της Τιτάν ήταν 1,49 δις ευρώ. Δηλαδή στα 18,08 ευρώ ανά μετοχή.

    Ακολούθησε στις 23 Ιουνίου του 2021 άλλη μια εταιρική μεταβολή, με τη διαγραφή ιδίων μετοχών. Έχοντας ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των κυκλοφορούντων μετοχών να περιοριστεί (σε 78.325.4745) και να διατηρείται ίδιος μέχρι σήμερα.

    Την ημέρα που έγινε η μεταβολή, η μετοχή της Τιτάν ήταν στα 16,6 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 1,3 δις ευρώ.

    Στις 6 Ιουνίου της περσινής χρονιάς και παρά την ισχυρή άνοδο που είχε καταγράψει η χρηματιστηριακή αγορά και η συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών, η μετοχή της Τιτάν παρέμενε καθηλωμένη στα ( απογοητευτικά για τους επενδυτές) επίπεδα των 16,46 ευρώ.

    Το ράλι ανόδου και η πώληση 400.000 μετοχών

    Το σκηνικό όμως άλλαξε άρδην στη συνέχεια, καθώς με…βατήρα τα ενισχυμένα οικονομικά αποτελέσματα της τσιμεντοβιομηχανίας, η μετοχή εκτινάχτηκε στα 21,45 ευρώ στα τέλη του 2023. Ενώ το συνεχιζόμενο ράλι ανόδου την έχει φέρει τώρα στα 30,5 ευρώ και την αποτίμηση της εταιρείας σε 2,338 δις ευρώ.

    Δηλαδή 42,2% πάνω από εκείνη όπου ήταν στην αρχή της εφετινής χρονιάς και 85,3% πιο ψηλά, σε χρονικό ορίζοντα 12μηνου.

    Η θεαματική άνοδος των αποδόσεων, ενισχύει ασφαλώς τους…πειρασμούς για την κατοχύρωση κερδών. Προφανώς κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την ΕΔΥΒΕΜ των οικογενειών Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου, που προχώρησε σε πώληση 400.000 μετοχών της Τιτάν.

    Με βάση τα στοιχεία του μετοχολογίου, η ΕΔΥΒΕΜ κατείχε (στις 19 Δεκεμβρίου του 2023) 12.119.862 μετοχές της τσιμεντοβιομηχανίας, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 15,47%.

    Τον περασμένο Μάιο, ανακοινώθηκε η μεταβίβαση με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, 250.000 μετοχών της Τιτάν. Η υποχρέωση της γνωστοποίησης προέκυψε γιατί το ποσοστό της ΕΔΥΒΕΜ έπεσε κάτω του 15%, καθώς διαμορφώθηκε σε 14,96%. Με το υπόλοιπο που έμεινε στο χαρτοφυλάκιό της να απαριθμεί 11.719.862 μετοχές.

    Γεγονός που σημαίνει ότι πρίν από τη δημοσιοποίηση της συναλλαγής, είχε γίνει και άλλη πώληση, επί πλέον 150.000 μετοχών της Τιτάν. Χωρίς την υποχρέωση ανακοίνωσης, αφού το ποσοστό της ΕΔΥΒΕΜ είχε παραμείνει άνω του 15%.

    Στις 16 του μηνός του περασμένου Μαίου, όταν έγινε η πώληση των 250.000 μετοχών, το ‘’χαρτί’’ της Τιτάν είχε κλείσει στα 30,9 ευρώ. Με συνέπεια να υποθέτει κάποιος βάσιμα, ότι το αντίτιμο της πώλησης μπορεί να ήταν περί τα 7,7 εκατ. ευρώ. Η εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση, δεν συνοδεύεται από την τιμή παραχώρησης των μετοχών, οι οποίες προφανώς θα κατέληξαν σε κάποιο ή κάποια funds.

    Εικάζεται ότι και η προηγηθείσα πώληση των 150.000 μετοχών, θα πρέπει να έγινε σε πολύ κοντινή χρονική απόσταση. Αν αυτό έχει συμβεί και έφ’ όσον το τίμημα κινήθηκε στην περιοχή των 30 ευρώ ανά μετοχή, θα πρέπει να εισπράχθηκαν περί τα 4,5 εκατ. ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση και για τη συνολική παραχώρηση των 400.000 μετοχών της Τιτάν, οι βασικοί μέτοχοι θα πρέπει να αποκόμισαν ρευστότητα της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ. Ενδεχομένως και λίγο πάνω ή κάτω από αυτά τα επίπεδα. Με το ποσό των εσόδων να κατανέμονται ανάλογα με τη συμμετοχή που έχουν τα μέλη των δύο οικογενειών στην κυπριακή ΕΔΥΒΈΜ. Κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο.

    Πώς κατανέμεται ο μετοχικός πλούτος

    Αντίθετα, εκείνο που γνωστοποιείται είναι ότι το μετοχικό ‘’γκρουπ’’ που δρα συντονισμένα για λογαριασμό των οικογενειών Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου κατέχει τώρα το 48,89% της Τιτάν. Αποτυπωμένο σε 38.293.643 μετοχές, η τρέχουσα αγοραία αξία των οποίων αγγίζει τα 1,168 δις ευρώ. Έναντι των 630,3 εκατ. ευρώ, που άξιζε ο ίδιος αυτός αριθμός μετοχών πριν από έναν χρόνο…

    Το παζλ της κατανομής του μετοχικού κεφαλαίου στην Τιτάν, έχει την ακόλουθη διάρθρωση:

    Στον 84χρονο σήμερα Ανδρέα Κανελλόπουλο που επί 20 χρόνια κατείχε το τιμόνι του Προέδρου στην τσιμεντοβιομηχανία, αντιστοιχούν 76.484 μετοχές. Ενώ ο γιός του Λεωνίδας, που κατέχει θέση εκτελεστικού διευθυντή, ελέγχει άλλες 8.707.422 μετοχές, μαζί με αυτές που είναι στη δικών του συμφερόντων εταιρεία Trust Neptune.

    Συνολικά, πατέρας και γιός έχουν ποσοστό συμμετοχής 11,21% που τιμολογείται τώρα χρηματιστηριακά σε 267,9 εκατ. ευρώ.

    Στο μετοχικό σχήμα συγκαταλέγονται και τα τρία παιδιά του αείμνηστου διοικητικού ηγέτη Θόδωρου Παπαλεξόπουλου, συζύγου της αδελφής του Ανδρέα Κανελλόπουλου, Μαριλένης.

    Ο σημερινός Πρόεδρος της Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, 61 ετών, έχει στο δικό του χαρτοφυλάκιο και σε αυτό της εταιρείας του Delta Trust 3.444.737 μετοχές. Οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,40% και η αξία τους είναι 105,06 εκατ. ευρώ.

    Η αδελφή του Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ της Τιτάν, έχει μαζί με την εταιρεία της Alpha Trust 3.329.666 μετοχές. Ήτοι το 4,25% της τσιμεντοβιομηχανίας, το οποίο μεταφράζεται σε 101,55 εκατ. ευρώ.

    Η τρίτη των αδελφών, Ελένη Παπαλεξοπούλου, κατέχει μαζί με την εταιρείας της Lamda Trust 1.605.267 μετοχές ( το 2,05%) αξίας 48,96 εκατ. ευρώ.

    Παιδιά του αείμνηστου Άγγελου Κανελλόπουλου, που είχε διατελέσει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τιτάν, είναι ο Νέλλος και ο Παύλος Κανελλόπουλος. Οι οποίοι κατέχουν αντίστοιχα 772.066 και 545.801 μετοχές. Ποσοστό που ανέρχεται αθροιστικά σε 1,09% και αποτιμάται σε 40,19 εκατ. ευρώ εν συνόλω.

    Ο τρίτος των αδελφών Τάκης Κανελλόπουλος (ανίψια όλοι τους του Ανδρέα Κανελλόπουλου) υπήρξε στο παρελθόν εκτελεστικός διευθυντής και μέλος στο Δ.Σ της Τιτάν, αλλά έχει προ ετών μηδενίσει τη μετοχική του θέση στην εταιρεία. Ακολουθώντας αυτόνομη επιχειρηματική πορεία, όντας μεταξύ των άλλων βασικός μέτοχος και Πρόεδρος στην 3Κ Επενδυτική.

    Στο χαρτοφυλάκιο του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, που έχει ως Πρόεδρο τον Νέλλο Κανελλόπουλο, υπάρχουν 8.092.338 μετοχές. Αντιστοιχούν σε ποσοστό 10,33% με την τρέχουσα αγοραία αξία τους να είναι 246,8 εκατ. ευρώ.

    Σε ότι αφορά την ΕΔΥΒΕΜ, το δικό της μετοχικό μερίδιο μετά από την πρόσφατη πώληση (14,96%) έχει χρηματιστηριακή αξία 357,45 εκατ. ευρώ.

    Στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις 8 Ιουνίου του 2021 η ΕΔΕΒΕΜ ήταν και πάλι πωλητής στην Τιτάν, εκχωρώντας επίσης με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή 337.400 μετοχή. Τότε η τιμή της μετοχής ήταν στα 17,3 ευρώ, με το εκτιμώμενο τίμημα να ανέρχεται σε περίπου 5,8 εκατ. ευρώ.

    Τον περασμένο Απρίλιο η Τιτάν μεταβίβασε 268.098 ίδιες μετοχές σε στελέχη της εταιρείας στο πλαίσιο της πολιτικής αμοιβών της εταιρείας. Μετοχές που αποτιμώνται τώρα σε 8,17 εκατ. ευρώ.

    Προφανώς ορισμένα στελέχη και μέτοχοι της τσιμεντοβιομηχανίας που εμφανίζονται με ενισχυμένες θέσεις, έλαβαν μετοχικά μπόνους.

    Όπως και να’ χει το «γκρούπ» των βασικών μετόχων θα μοιραστεί στις αρχές Ιουλίου και 32,5 εκατ. ευρώ από το μέρισμα ( 0,85 ευρώ πρό φόρου ανά μετοχή)  που τους αναλογεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs και J.P. Morgan: Τι αλλάζει στις ελληνικές τράπεζες μετά την έγκριση του SSM για τα μερίσματα
    Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε για τις επόμενες κινήσεις μας στα επιτόκια
    Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα της ΝΔ με 16,4 Μονάδες – «Κλειδί» η αδιευκρίνιστη ψήφος
     



    ΣΧΟΛΙΑ