ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μάλλον στα…κρύα του λουτρού θα πρέπει να έμειναν οι επενδυτές της Τιτάν, μετά από τη χθεσινή δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου, εφετινού τριμήνου. Γιατί σε αντιδιαστολή με την αξιοσημείωτη αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 22,6% , δύο άλλα κομβικής σημασίας οικονομικά μεγέθη έκαναν βουτιά.
Η λειτουργική κερδοφορία της τσιμεντοβιομηχανίας προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ( EBITDA) υποχώρησε κατά 17,3% και διαμορφώθηκε στα 46,4 εκατ. ευρώ. Μειωμένη κατά 9,7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο, περσινό χρονικό διάστημα. Ως απόρροια των ισχυρών πιέσεων που δημιουργούν τα αυξημένα κόστη, τα οποία προέρχονται από την αλματώδη άνοδο στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, καθώς επίσης και στα ναύλα των μεταφορών.
Ακόμη πιο δυσμενής ήταν η εικόνα στα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας που περιορίστηκαν στα μόλις 1,3 εκατ. ευρώ. Καταγράφοντας πτώση…91,4% σε σχέση με τα 15,3 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2021.
Όσον κι αν οι επιδόσεις αυτές (λόγω εποχικότητας) δεν θεωρούνται αντιπροσωπευτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς, εν τούτοις δεν παύουν να ασκούν μια αρνητική φόρτιση στους επενδυτές. Τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι έχουν δεχτεί και τη χρηματιστηριακή ψυχρολουσία, από την απαξίωση της μετοχής.
Στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις το «χαρτί» της Τιτάν έχει μόνο 3 ανοδικές μέρες, με αποτέλεσμα η τιμή από τα 14,30 ευρώ να έχει προσγειωθεί στα 11,88. Χάνοντας το 16,9% της αξίας του. Μόνο χθες οι απώλειες ήταν 4,81%, αλλά μέσα σε ένα γενικότερα αρνητικό κλίμα στην αγορά.
Σε χρονικό ορίζοντα 6μηνου η πτώση της μετοχής είναι 18,1% , ενώ σε 12μηνη βάση μετράει ζημιές 28,4%. Με την κεφαλαιοποίηση της Τιτάν, συμφερόντων των οικογενειών Κανελλόπουλου- Παπαλεξόπουλου να έχει κατρακυλήσει και να βρίσκεται τώρα στα 930,5 εκατ. ευρώ.
Πού «χτυπήθηκαν» τα μεγέθη και τι λέει η Διοίκηση
Στα συνοδευτικά των αποτελεσμάτων σχόλια, η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας λέει ότι έχει προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών που εφαρμόστηκαν τους πρώτους μήνες του χρόνου και αντισταθμίζουν σταδιακά την άνοδο στα ενεργειακά και τα άλλα κόστη. Λέει ακόμη ότι στις περισσότερες αγορές έχουν ανακοινωθεί ήδη περαιτέρω αυξήσεις τιμών, οι
οποίες εφαρμόζονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.
Μένει βέβαια να διαπιστωθεί το πώς θα αρχίσουν να επιδρούν οι αυξήσεις αυτές στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, αρχής γενομένης από το μικτό περιθώριο κέρδους. Κάτι το οποίο αναμένεται να φανεί στα επόμενα τρίμηνα της εφετινής χρήσης.
Στο πρώτο τρίμηνο πάντως οι πωλήσεις των 454,6 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων σχεδόν το 59% προήλθε από τη μεγάλη θυγατρική στις ΗΠΑ) άφησαν μικτά κέρδη 59,3 εκατ. ευρώ. Με το περιθώριο του μικτού κέρδους να πέφτει στο 13% από το 18% για το σύνολο της χρήσης του 2020 και 19,2% του 2019.
Τα εφετινά μικτά κέρδη, ροκανίστηκαν σημαντικά στη συνέχεια από τα κατά 20% αυξημένα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης ( που πήγαν στα 48,8 εκατ. ευρώ) από τα χρηματοοικονομικά κόστη ( 8,4 εκατ. ευρώ) αλλά και από τις συναλλαγματικές διαφορές (- 2,9 εκατ. ευρώ) που προέκυψαν κατά κύριο λόγο από την υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας.
Όσον αφορά στις ελεύθερες ταμειακές ροές υπήρξαν λόγω εποχικότητας εκροές ύψους 34,5εκατ. ευρώ. Εξαιτίας του χαμηλότερου EBITDA , των υψηλότερων επενδυτικών δαπανών (38,9 εκατ.) αλλά και των αυξημένων αναγκών για κεφάλαια κίνησης ύψους 50,6 εκατ. ευρώ.
Τα δάνεια της τσιμεντοβιομηχανίας από τα 792,4 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη της περσινής χρονιάς ανέβηκαν στα 827,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Τα ταμειακά διαθέσιμα από τα 79,9 εκατ. υποχώρησαν στα 70,4 εκατ ευρώ. Με τον καθαρό δανεισμό να είναι τώρα στα 756,7 εκατ. έναντι των 712,5 εκατ. ευρώ στο ξεκίνημα της χρονιάς.
Κατά την άποψη της Τιτάν ,σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές των δραστηριοτήτων της ,οι πιέσεις από πλευράς κόστους εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν. Όμως «ο Όμιλος θα
συνεχίσει να ανταπεξέρχεται αναπροσαρμόζοντας ανάλογα τις τιμές των προϊόντων του, προκειμένου να θωρακίσει και να βελτιώσει τις επιδόσεις του». Το πώς θα αντιδράσουν οι απογοητευμένοι επενδυτές απέναντι σε όλα αυτά είναι ένα ανοικτό ερώτημα…
Διαβάστε επίσης: