ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το διπλό πρόσωπο του Ιανού, φαίνεται να έχει «ενσωματώσει» η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Καθώς η επιχειρηματική της συμπεριφορά δεν συνάδει με τη χρηματιστηριακή, που εμφανώς δεν έχει την ίδια ικμάδα.
Ενώ λοιπόν στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας τα οικονομικά μεγέθη «τρέχουν» κινούμενα προοδευτικά σε επίπεδα ρεκόρ, η μετοχή αγκομαχά, αδυνατεί να ακολουθήσει και μένει πίσω. Αφήνοντας μια μάλλον στυφή γεύση απογοήτευσης στους επενδυτές. Οι οποίοι θα περίμεναν καλύτερη ανταμοιβή, για τον μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις τοποθετήσεις τους.
Ήταν 23 Ιουλίου του 2019 όταν στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας ξεκίνησε η (παράλληλη) διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Τitan Cement International. Εταιρείας που κατέστη η μητρική του ομίλου Τιτάν, έπειτα από την επιτυχή έκβαση της δημόσιας πρότασης ανταλλαγής, που είχε κάνει στους μετόχους. Σε εκείνη την πρώτη συνεδρίαση του καινούργιου χρηματιστηριακού κύκλου, η μετοχή έκλεισε στα 19,33 ευρώ. Με την κεφαλαιοποίηση της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας, που από τον Οκτώβριο του 2018 μετέφερε την καταστατική της έδρα στο Βέλγιο και την διοικητική στην Κύπρο, να διαμορφώνεται στα 1,516 δισ. ευρώ. Βάσει του τωρινού αριθμού των μετοχών.
Χθες το «χαρτί» της Τιτάν έκλεισε στα 14,62 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να είναι στα 1,145 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια σε διάστημα 3 ετών και 8 μηνών, η μετοχή έχει χάσει το 24,37% της αξίας της, ενώ οι απώλειες με όρους κεφαλαιοποίησης ανέρχονται στα 369 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο ακριβώς διάστημα ο Γενικός Δείκτης του αθηναϊκού χρηματιστηρίου έχει ενισχυθεί κατά 21% αφού από τις 869,64 μονάδες της 23ης Ιουλίου του 2019, έφτασε χθες να είναι στις 1.052,43.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η εικόνα του Τιτάνα μοιάζει να είναι ο πλήρως ανεστραμμένος καθρέφτης των αποδόσεων της ελληνικής αγοράς, όπως προκύπτει από τις επιδόσεις του βασικού και πιο αναγνωρίσιμου χρηματιστηριακού δείκτη.
Εκτός όμως από αυτόν, υπάρχει και ο δείκτης συνολικής απόδοσης που μετρά και την επανεπένδυση μερισμάτων. Στην περίπτωση αυτή και με αφετηρία πάντα την 23η Ιουλίου του 2019, η έως τώρα απόδοση ανεβαίνει στο 31,9%.
Υπολογιζόμενες και στην Τιτάν οι χρηματικές διανομές (συνολικού ύψους 1,1 ευρώ ανά μετοχή) προστιθέμενες στην τρέχουσα αξία της μετοχής ( 14,62 ευρώ) ανεβάζουν το τελικό αποτέλεσμα στα 15,72 ευρώ. Ακόμη κι έτσι όμως η συνολική απόδοση παραμένει ζημιογόνα, καθώς οι επενδυτές που πήραν τις νέες μετοχές την πρώτη διαπραγμάτευσής τους μετράνε απώλειες 18,67% σε 44 μήνες…
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς η μετοχή του Τιτάνα κινείται με άνοδο 21,2%. Υπεραποδίδοντας έναντι του Γενικού Δείκτης που μέσα στο 2023 έχει κέρδη 13,19%.
Η αδυναμία της μετοχής και οι «βολές» των επενδυτών
Η σε βάθος χρόνου αδυναμία της μετοχής να ευθυγραμμιστεί με την πορεία της αγοράς, έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τα οικονομικά μεγέθη της τσιμεντοβιομηχανίας. Είναι ενδεικτικό ότι το 2019 τα καθαρά κέρδη της Τιτάν μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν 50,905 εκατ. ευρώ. Υποχώρησαν πρόσκαιρα στα 1,126 εκατ. το 2020, για να ανέβουν στα 91,923 εκατ. ευρώ το 2022. Για να αναρριχηθούν στην περσινή, ετήσια χρήση στα 109, 7 εκατ. ευρώ. Υπερδιπλάσια σε σχέση με τα προ τετραετίας καθαρά κέρδη, χωρίς όμως να κάνουν τη μετοχή να κινηθεί σε ένα παραπλήσιο μήκος κύματος.
Όταν περί τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου είχε δοθεί μια ισχυρή πρόγευση για τα θετικά αποτελέσματα της περσινής χρήσης, η μετοχή του Τιτάνα είχε αντιδράσει ανοδικά φτάνοντας μέχρι τα 16 ευρώ. Από όμως ξεκίνησε η κάτω βόλτα.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η χρηματιστηριακή δυστοκία της Τιτάν ανάγεται στο γεγονός ότι οι τσιμεντοβιομηχανίες διεθνώς θεωρούνται «εκτός μόδας». Εξ αιτίας των αιωρούμενων ανησυχιών για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εφαρμογή των κριτηρίων ESG, με αιχμή το καθαρότερο περιβάλλον. Κάτι που όμως στην περίπτωση της Τιτάν δείχνει να είναι ελεγχόμενο, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Ένα τμήμα των δυσαρεστημένων επενδυτών γκρινιάζει και θεωρεί ότι η μετοχή «κρατιέται αναιτίως ή και τεχνηέντως χαμηλά». Με τις βολές να εκτοξεύονται και προς τα μέλη της διοίκησης «που θα έπρεπε να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον για τη χρηματιστηριακή πορεία της εταιρείας».
Οι τιμές-στόχοι και τα οικονομικά μεγέθη
Σχετικά πρόσφατα δύο χρηματιστηριακές, η «Χρυσοχοΐδης» και η Οptima έδωσαν τιμές στόχους για τη μετοχή στα 18 και 18,4 ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή έως…25,9% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Λόγω των μεγάλων επενδύσεων ο καθαρός δανεισμός της Τιτάν ανέβηκε στα τέλη της περσινής χρονιάς στα 797,3 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στις 2,4 φορές τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda). Ο Όμιλος έχει χαμηλή έκθεση σε επιτοκιακό κίνδυνο, καθώς περισσότερο από το 80% του δανεισμού του είναι είτε σε σταθερά επιτόκια είτε με κάλυψη του επιτοκιακού κόστους με μακροπρόθεσμες πράξεις αντιστάθμισης. Επίσης, δεν έχει σημαντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης στους επόμενους 18 μήνες. Την ίδια η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, αντιστοιχεί σε 10,4 φορές τα καθαρά κέρδη της περσινής χρήσης.
Στο πλαίσιο της ανταμοιβής των μετόχων η Τιτάν ξεκίνησε από την 1η Μαρτίου ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, αξίας 10 εκατ. ευρώ. Σε συνέχεια των παλαιότερων, μέσω των οποίων έχουν αγοραστεί 3,57 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχούν στο 4,55% του συνόλου. Χωρίς αυτό το «μαξιλάρι ασφαλείας» η μετοχή μάλλον θα ήταν σε δυσκολότερη θέση.
Το χρήμα στις οικογένειες Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου
Όπως και να ’χει όμως η αγορά ιδίων μετοχών αυξάνει τις χρηματικές διανομές προς τους υφιστάμενους μετόχους, που τώρα θα κινηθούν στα επίπεδα των 44,9 εκατ. ευρώ. Καθώς έχει αποφασιστεί να διανεμηθούν 0,60 ευρώ ανά μετοχή, εξαιρουμένων των ιδίων.
Ελέγχοντας το 37,03% της εταιρείας οι οικογένειες Κανελλόπουλου- Παπαλεξόπουλου θα καρπωθούν τα 16,6 εκατ. ευρώ ώς μερίδιο από την επικείμενη χρηματική διανομή. Άλλα 4,53 εκατ. ευρώ θα λάβει το Ίδρυμα Κανελλόπουλου που κατέχει το 10,09% της Τιτάν.
Σήμερα η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Euronext των Βρυξελλών και του Παρισιού, αλλά μακράν οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Όπου στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς γίνεται το 83% της συνολικής, συναλλακτικής δραστηριότητας. Έναντι του 88% που ήταν το 2022…
Διαβάστε επίσης
Τιτάν: Μισόλογα για το μέρισμα στους θεσμικούς
TITAN: Γιατί απέκτησε το 45% της Περλίτες Αιγαίου- Το μυστικό της ποζολάνης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί