ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Έχουν περάσει 37 χρόνια από το 1985, όταν και η Τιτάν έκανε την πρώτη της εξαγωγή τσιμέντου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έκτοτε προστέθηκαν κι άλλοι σημαντικοί κρίκοι στην αλυσίδα των εξελίξεων που ακολούθησαν.
Την περίοδο 1988-1992 «κτίστηκε» η παρουσία της τσιμεντοβιομηχανίας στις Ανατολικές ακτές των Η.Π.Α. Με την τότε απαιτούμενη άδεια της τράπεζας της Ελλάδος για εξαγωγή συναλλάγματος, δημιουργήθηκε σταθμός διανομής τσιμέντου και εξαγοράστηκε πλειοψηφικό «πακέτο» μετοχών σε αμερικανική εταιρεία. Το έτος 2000 και έναντι 636 εκατ. δολαρίων αποκτήθηκε η τσιμεντοβιομηχανία Tarmac America, ενώ το 2007 έγινε η εξαγορά της S&W με κόστος 235 εκατ. δολαρίων.
Σήμερα, η αμερικανική θυγατρική (Τιτάν Αmerica) που έχει απορροφήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ επενδυτικά κεφάλαια, αποτελεί ξεκάθαρα το πιο αστραφτερό και συνάμα το πιο βαρύτιμο «ασημικό» για τη διεθνοποιημένη τσιμεντοβιομηχανία της Τιτάν. Ένα «ασημικό» που μπορεί να προσφέρει σημαντικές εναλλακτικές λύσεις για την ιστορική εταιρεία, συμφερόντων των οικογενειών Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου, που πλέον έχει μεταφέρει την καταστατική της έδρα στο Βέλγιο και την άσκηση διοίκησης στην Κύπρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που κερδίζει έδαφος και δείχνει να έχει την πρωτοκαθεδρία στην παρούσα φάση, είναι αυτό της εισόδου της (κατά 100%) αμερικανικής θυγατρικής στη Wall Street. Κατά μια εκδοχή μάλιστα έχουν γίνει οι σχετικές βολιδοσκοπήσεις, χωρίς όμως να πρόκειται για μια ειλημμένη απόφαση. Αφήνοντας μετέωρο το ενδεχόμενο για το εάν εν τέλει και πότε μπορεί να ευδοκιμήσει μια τέτοια κίνηση. Καθώς στην όλη «εξίσωση» μπαίνει πάντα και ο παράγοντας που αφορά τις εκάστοτε συνθήκες , οι οποίες επικρατούν στις αγορές.
Από την πλευρά της εταιρείας δεν έχει γίνει η παραμικρή νύξη για όλα αυτά, αν και τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν προαναγγέλλονται… Στην αντίπερα όχθη, πηγές της αγοράς θεωρούν ότι οι πιθανές εξελίξεις με φόντο την αμερικανική θυγατρική, είναι σε θέση να δώσουν μια εξήγηση για την πολυσυζητημένη πρόθεση της Τιτάν να προχωρήσει σε…απροσδιόριστο βάθος χρόνου, στην( αφορολόγητη) επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Σε μία ή περισσότερες δόσεις, χωρίς χρονικές δεσμεύσεις.
Η Τιτάν America, η Wall Street και τα 2 δισ. της αποτίμησης
Η Τιτάν America με βάση τα στοιχεία της περσινής χρήσης έχει ενεργητικό 1,33 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% του ομίλου της Τιτάν. Το 2021 το μερίδιο της αμερικανικής θυγατρικής στις πωλήσεις του ομίλου ήταν στο 57% ( 983,6 εκατ. ευρώ), ενώ το ίδιο ποσοστιαίο μερίδιο κατείχε και η λειτουργική κερδοφορία που διαμορφώθηκε στα 158 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα πάντως της τελευταίας τριετίας ( 2019-2021) η θυγατρική έχει εισφέρει κατά μέσο όρο το…62% στα λειτουργικά κέρδη του ομίλου και το 58% στις πωλήσεις.
Ορισμένοι θεωρούν ότι αν η Τιτάν America έκανε το βήμα εισόδου στην αγορά της Wall Street θα μπορούσε να πετύχει μια αποτίμηση που να ήταν 13 φορές τα λειτουργικά της κέρδη ( Ebitda). Δηλαδή στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ. Όταν τώρα ολόκληρος ο όμιλος αποτιμάται χρηματιστηριακά στα περίπου 1,1 δισ. ευρώ…
Στην περίπτωση που η δημόσια εγγραφή για την είσοδο στην αγορά της Νέας Υόρκης αφορούσε το 30% της Τιτάν America, αυτό μεταφράζεται σε κεφάλαια 600 εκατ. ευρώ. Και τουλάχιστον δυνητικά, ένα τμήμα από τη ρευστότητα αυτή θα μπορούσε να διοχετευτεί ώς χρηματική διανομή στους μετόχους… Όλα τούτα βέβαια σε καθαρά θεωρητική βάση. Αφού κανένας δεν είναι σε θέση να διαβάσει τις πραγματικές σκέψεις, ούτε και να γνωρίζει επακριβώς τη στρατηγική της Διοίκησης της Τιτάν. Η οποία φυσικά, ενδέχεται να έχει διαφορετικά σχέδια για τον τρόπο που προτίθεται να ανταμείψει τους μετόχους, μελλοντικά.
Η ισχυρή θυγατρική και η «εξίσωση» του χρήματος
Με δύο εργοστάσια στις Η.Π.Α ( Βιρτζίνια και Φλόριντα), 3 τερματικούς σταθμούς διανομής ( σε Νιού Τζέρσεϊ, Νόρφολκ, Τάμπα), 8 λατομεία, 82 μονάδες έτοιμου σκυροδέματος, 7 εργοστάσια τσιμεντόλιθων και 4 μονάδες επεξεργασίας ιπτάμενης τέφρας, η θυγατρική της Τιτάν είδε πέρσι τα περιθώρια της λειτουργικής κερδοφορίας να υποχωρούν στο 16%. Έναντι του 21% που ήταν προ πενταετίας. Παρά τις ανατιμολογήσεις που έγιναν με στόχο να αντισταθμιστούν τα αυξημένα κόστη μεταφορών, καυσίμων και εργασίας.
Η Διοίκηση εκτιμά ότι η στέγαση και οι υποδομές θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη ζήτηση ,στις Η.Π.Α.
Κατά τα άλλα και σε επίπεδο ομίλου, τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν πέρσι κατά 126,55 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 79,88 εκατ. ευρώ. Με τη διοίκηση της εταιρείας να κάνει λόγο για στοχευμένη κίνηση μείωσης των διαθεσίμων σε μετρητά. Και τούτο γιατί συνοδεύτηκε από τον περιορισμό του συνολικού τραπεζικού δανεισμού κατά 98,4 εκατ. ευρώ. Ρίχνοντας κόστος εξυπηρέτησής για τα εναπομείναντα δανειακά βάρη των 792,5 εκατ. ευρώ.
Το 2019 η Τιτάν είχε σχηματίσει αποθεματικό 150 εκατ. ευρώ, με σκοπό να δοθούν στους μετόχους τα επόμενα χρόνια ως επιστροφή κεφαλαίου. Έως τώρα και μαζί με τη νέα χρηματική διανομή των 0,50 ευρώ ανά μετοχή που θα γίνει στις 5 Ιουλίου, το κονδύλιο της επιστροφής στους μετόχους φτάνει στα 88 εκατ. ευρώ. Αφήνοντας ένα υπόλοιπο 62 εκατ. ευρώ. Στα οποία θα προστεθούν κι άλλα 200 εκατ. ευρώ από τη νέα μείωση του μετοχικού κεφαλαίου. Προοριζόμενα κι αυτά για επιστροφή κεφαλαίου, που ουδείς μπορεί να γνωρίζει σε πόσα χρόνια θα ολοκληρωθεί. Εκτός βεβαίως από τη Διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας που μάλλον θα γνωρίζει περισσότερα από ότι οι άλλοι μέτοχοι. Γιατί προφανώς δεν σχεδιάζει κάτι στο βρόντο, ούτε και πετάει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Το υφιστάμενο κεφαλαιακό status της Τιτάν δεν παραπέμπει σε ένα χρονικά γρήγορο και τόσο μεγάλο μπόνους στους μετόχους. Εκτός κι αν προκριθεί η λύση της εισόδου στη Wall Street για την ισχυρή θυγατρική, ή η ενδεχόμενη εκποίηση κάποιας άλλης συμμετοχής.
Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» η μετοχή βρίσκεται στα 13,92 ευρώ. Δηλαδή 27,6% χαμηλότερα από τις 23 Ιουλίου του 2019. Όταν αφού η εταιρεία μετανάστευσε στο Βέλγιο, τα «χαρτιά» της ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση στο Euronext ( Βρυξελλών και Παρισίων) και παράλληλα και στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 23 Ιουλίου του 2019 έως τώρα ο Γενικός Δείκτης είναι 5,7% ψηλότερα.
Το τι φταίει για την… ανορθογραφία με τη μετοχή της Τιτάν, αλλά το τι θα γίνει στη συνέχεια θα φανεί από την ίδια τη ροή των εξελίξεων.
Διαβάστε επίσης:
ΤΙΤΑΝ: Παρουσίασε ετήσια έκθεση απολογισμού του 2021- Η πορεία επίτευξης των στόχων ESG για το 2025
Το χρήμα που «κάηκε» στην Τιτάν και ο ρόλος Παπαλεξόπουλου στην πορεία της τσιμεντοβιομηχανίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike