• Business

    Τιτάν: Στα €110,9 εκατ. τα κέρδη το α’ εξάμηνο του 2023 – Αύξηση κατά 145,2%

    • NewsRoom
    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, TITAN CEMENT

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, TITAN CEMENT


    Σε 1,229 δισ. ανήλθαν οι πωλήσεις του α’ εξαμήνου του 2023 για την Τιτάν, σημειώνοντας αύξηση 18.7%, χάρη στα ισχυρά επίπεδα εγχώριας ζήτησης σε όλο το εύρος των βασικών αγορών και προϊόντων και τα ενισχυμένα επίπεδα τιμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

    Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα €241,2 εκ. (+77%) χάρη στην αύξηση των πωλήσεων και στη βελτιωμένη διαχείριση του κόστους.

    Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε €110,9 εκ., χάρη στην αύξηση του EBITDA. Ο δείκτης Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA ανήλθε σε 1,7x. Νέα αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας BB+ από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch.

    Οι πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε €641 εκ., καταγράφοντας αύξηση 10,3%, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε €134,0 εκ. (+49,2%).

    Όμιλος ΤΙΤΑΝ – Ανασκόπηση Α’ εξαμήνου 2023

    Ο Όμιλος κατέγραψε δύο ισχυρά τρίμηνα το 2023 με τις ενοποιημένες πωλήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2023 να ξεπερνούν τα €1,2 δισ. και να διαμορφώνονται σε €1.229 εκ., σημειώνοντας αύξηση 18,7% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022.

    Τα ισχυρά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν χάρη στα αυξημένα επίπεδα εγχώριας ζήτησης για τα περισσότερα προϊόντα μας στις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Οι αυξήσεις των τιμών που εφαρμόστηκαν το 2022 σε όλες τις περιοχές, σε συνδυασμό με στοχευμένες αυξήσεις τιμών σε επιλεγμένες αγορές στις αρχές του 2023 –οι οποίες αποσκοπούσαν στον μετριασμό των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και στην αποκατάσταση των περιθωρίων κέρδους– συνέβαλαν στη θετική πορεία των εσόδων.

    Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα €241,2 εκ., συγκριτικά με €136,3 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, καταγράφοντας αύξηση ύψους 77% καιτα περιθώρια κερδοφορίας αυξήθηκαν, καθώς οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια βελτιώνουν σταδιακά στοιχεία του κόστους.

    Παράλληλα, το ενεργειακό μείγμα βελτιώνεται χάρη στην αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, ενώ τα επίπεδα ενεργειακού κόστους εξομαλύνονται, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

    Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου το τελευταίο δωδεκάμηνο (Ιούλιος 2022- Ιούνιος 2023) διαμορφώθηκαν σε €436 εκ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) τους πρώτους έξι μήνες του 2023 υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τα €110,9 εκ., συγκριτικά με €45,2 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2022.

    Οι τάσεις και οι οικονομικές συνθήκες στις πολιτείες των ΗΠΑ όπου δραστηριοποιούμαστε παραμένουν ευνοϊκές για τον κατασκευαστικό κλάδο, ενισχύοντας τη ζήτηση και τις τιμές.

    Στην Ελλάδα η ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται, ενώ οι τάσεις της αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένουν θετικές από την αρχή του έτους έως σήμερα. Η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά στην Τουρκία, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρώς στην Αίγυπτο.

    Οι τάσεις των πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων μας καταδεικνύουν βελτιωμένα επίπεδα ζήτησης με τις εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου να αυξάνονται κατά 3%, ενώ οι πωλήσεις των αδρανών υλικών και των προϊόντων έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 6% και 3% αντίστοιχα έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

    Ο Marcel Cobuz, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου δήλωσε: «Πετύχαμε ένα εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο, με ενισχυμένες τιμές οι οποίες αντιστάθμισαν τα υψηλά κόστη και αυξημένες πωλήσεις προϊόντων χαμηλού άνθρακα με ποσοστό 25% σε έργα υποδομών και άλλων σημαντικών έργων του κατασκευαστικού κλάδου. Bρισκόμαστε σε τροχιά για μια χρονιά ρεκόρ ανάπτυξης και επιτάχυνσης του χρονοδιαγράμματος για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και του ψηφιακού μετασχηματισμού».

    Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κολακίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της TCI & Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου δήλωσε: «Συνεχίζουμε την μείωση δανειακής επιβάρυνσης επιτυγχάνοντας δείκτη Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA 1,7x και εστιάζοντας σε στοχευμένη διάθεση κεφαλαίων για αναπτυξιακές επενδύσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

    ΗΠΑ

    Η δυναμική στις ΗΠΑ, μια από τις κύριες αγορές του Ομίλου, αποτυπώθηκε στις πολύ ισχυρές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο. Η επίδραση διαφόρων παραγόντων συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην ευρωστία της αγοράς όσο και στην ανθεκτικότητα της ζήτησης. Η οικονομική ανάπτυξη, η εσωτερική μετανάστευση, τα υψηλά επίπεδα απασχόλησης και η αύξηση των μισθών στις αγορές δραστηριοποίησής μας κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής στηρίζουν την ισχυρή ζήτηση της αγοράς κατοικίας και την ανάπτυξη της αγοράς εμπορικών ακινήτων.

    Παράλληλα, τα αυξημένα ποσά κρατικών επενδύσεων δίνουν ώθηση στα δημόσια έργα. Τα αποθέματα κατοικιών παραμένουν χαμηλά στις κύριες αγορές μας, λόγω της αυξημένης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς, ενώ τα προς εκτέλεση έργα για μεγάλης κλίμακας εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα είναι αυξημένα.

    Ταυτόχρονα, έχουν διαμορφωθεί ευνοϊκές τάσεις χάρη στον επαναπατρισμό παραγωγικών μονάδων (onshoring), στην επέκταση χώρων αποθήκευσης (warehouses) και στη δημιουργία κέντρων δεδομένων (datacenters).

    Στον δημόσιο τομέα, τα πολιτειακά υπουργεία μεταφορών έχουν ξεκινήσει να αξιοποιούν τα κεφάλαια του Νόμου Επενδύσεων σε Υποδομές και Θέσεις Εργασίας (Infrastructure Investment and Jobs Act/IIJA).

    Οι αναθέσεις συμβάσεων στον τομέα των μεταφορών έχουν εντατικοποιηθεί, καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ στην αξία των αναθέσεων και έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για αδρανή υλικά, τσιμέντο και δευτερογενή προϊόντα, ενισχύοντας παράλληλα την κερδοφορία.

    Η αύξηση της κερδοφορίας δεν προήλθε μόνο από τον αποτελεσματική πολιτική τιμολόγησης, αλλά και από τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας που επιτεύχθηκε μέσω στρατηγικών επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και στην εφοδιαστική αλυσίδα σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του Ομίλου στις ΗΠΑ. Τον Ιούλιο
    τέθηκε σε λειτουργία η αποθηκευτική εγκατάσταση 67.500 τόνων στον σταθμό εισαγωγών στην Τάμπα της Φλόριντα, ενισχύοντας τις δυνατότητες διανομής και εισαγωγής τσιμέντου και υλικών με παρεμφερείς ιδιότητες, όπως η ιπτάμενη τέφρα και η σκωρία, αλλά και αδρανών υλικών.

    Η δεύτερη ανάλογη επένδυση στο Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο, συμπληρώνοντας και διευρύνοντας το δίκτυο διακίνησης του Ομίλου στις Μεσοατλαντικές Πολιτείες.

    Τους πρώτους έξι μήνες του 2023, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση 24,5% και διαμορφώθηκαν στα €735,5 εκ. (23,3% αύξηση σε δολάρια ΗΠΑ), ενώ τα κέρδη EBITDA έφθασαν τα €135,5 εκ., σημειώνοντας άλμα 115,3% έναντι €63 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2022.

    Ελλάδα & Δυτική Ευρώπη

    Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα διατήρησε την ισχυρή ανοδική τάση της και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους παραμένοντας σε επίπεδα άνω του αντίστοιχου μέσου όρου της Ευρωζώνης.

    Η κατασκευαστική δραστηριότητα ενισχύθηκε, χάρη στα δημόσια έργα στρατηγικής σημασίας στην ηπειρωτική χώρα, στα μικρότερης κλίμακας δημόσια έργα της περιφέρειας και στις επενδύσεις σε κατασκευές σχετιζόμενες με τον τουριστικό κλάδο, εν αναμονή ισχυρών εποχιακών επιδόσεων.

    Επιπλέον, η κατασκευαστική δραστηριότητα στον κλάδο κατοικιών στις αστικές περιοχές συνεχίζει να αυξάνεται. Ο Όμιλος ενίσχυσε σημαντικά τις εγχώριες πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων του, αξιοποιώντας τις καθετοποιημένες δραστηριότητές του σε ολόκληρη τη χώρα. Ενώ τα κόστη ενέργειας, παραγωγής και διανομής, καθώς και λοιπά λειτουργικά κόστη παρέμειναν αυξημένα, ο Όμιλος ωφελήθηκε από τις αυξημένες πωλήσεις, από τη διαχείριση του κόστους χάρη σε υλοποιημένες επενδύσεις και από τις αυξήσεις των τιμών που είχαν ήδη πραγματοποιηθεί, επιτυγχάνοντας βελτίωση της κερδοφορίας.

    Το δεύτερο τρίμηνο ολοκληρώθηκε με επιτυχία επένδυση ύψους €26 εκ. στο εργοστάσιο τσιμέντου του Ομίλου στο Καμάρι, κοντά στην Αθήνα, έργο ορόσημο στο πλαίσιο του προγράμματος του Ομίλου για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η επένδυση αφορά την εγκατάσταση προασβεστοποιητή προηγμένης τεχνολογίας, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε πλήρη λειτουργία, με εκτιμώμενο χρόνο απόσβεσης πολύ μικρότερο από πέντε έτη. Η ενσωμάτωση του νέου προασβεστοποιητή επιτρέπει στον Όμιλο να διευρύνει την γκάμα τσιμέντων μειωμένου άνθρακα, με επίτευξη ετήσιας μείωσης των εκπομπών CO2 κατά περίπου 150.000 τόνους.

    Το δεύτερο τρίμηνο ο Όμιλος εγκαινίασε επίσης μια νέα προηγμένη μονάδα έτοιμου σκυροδέματος στο σημαντικό έργο αστικής ανάπτυξης «The Ellinikon», η οποία θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα πράσινων προϊόντων έτοιμου σκυροδέματος.

    Χάρη στα κατά κύριο λόγο αυξημένα επίπεδα ζήτησης, οι συνολικές πωλήσεις στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 21,3% και έφτασαν τα €197,3 εκ., έναντι €162,7 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά €16,4 εκ. και έφτασαν τα €36,3 εκ.

    Νοτιοανατολική Ευρώπη

    Ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός σε όλες τις χώρες της περιοχής, επηρεάζοντας αρνητικά την κατανάλωση λόγω της συμπίεσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Ωστόσο, η ζήτηση για τσιμέντο σημείωσε αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, χάρη σε διάφορους επιμέρους παράγοντες ανάλογα με τη χώρα, όπως οι δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομών που σχετίζονται με τις μεταφορές, σε έργα υποδομών κοινής ωφέλειας, καθώς και σε μικρά έργα του ιδιωτικού τομέα.

    Επιπλέον, η ζήτηση για κατοικίες διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα στις χώρες με αυξημένες εισροές μεταναστευτικών εμβασμάτων και με έσοδα από τον τουρισμό. Χάρη στις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη και που είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της λειτουργικής αποδοτικότητας, καθώς επέτρεψαν στον Όμιλο να αυξήσει τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και να μειώσει το κόστος, αλλά και στις σταθερές τιμές από την αρχή του έτους, τα περιθώρια κερδοφορίας βελτιώθηκαν.

    Σε ότι αφορά τις διάφορες κατηγορίες προϊόντων, τα τσιμέντα μειωμένου CO2 έχουν καθιερωθεί ως πρότυπο σε όλες τις χώρες και τα αυξημένα ποσοστά διείσδυσης τους μειώνουν τον δείκτη κλίνκερ-τσιμέντου στην περιοχή.

    Οι συνολικές πωλήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 15,7%, στα €195,1 εκ., ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 37,0%, στα €60 εκ.

    Ανατολική Μεσόγειος

    Οι επιδόσεις στην περιοχή το πρώτο εξάμηνο του έτους αντανακλούν την αντίθετη πορεία των δύο χωρών καθώς οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν επιδεινώθηκαν από το ασταθές παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον.

    Στην Τουρκία οι επιδόσεις βελτιώθηκαν με ισχυρή αύξηση των πωλήσεων και υγιή επίπεδα κερδοφορίας. Ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία στις αρχές του έτους οδήγησε σε εντατική ανοικοδόμηση, ενώ πολλά από τα τρία εκατομμύρια άτομα που εκτιμάται ότι εκτοπίστηκαν εξαιτίας της καταστροφής έχουν μετατοπιστεί σε άλλες περιοχές της χώρας, δημιουργώντας άνοδο στη ζήτηση κατοικιών και υποδομών.

    Οι εκτεταμένες εργασίες ανοικοδόμησης και στατικής ενίσχυσης υφιστάμενων κτιρίων έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης τσιμέντου. Οι πωλήσεις μας αντανακλούν την ανάπτυξη που σημειώθηκε στη χώρα, ενώ οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα.

    Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ο Όμιλος εγκαινίασε την μονάδα επεξεργασίας βιομάζας στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου, γεγονός που θα του επιτρέψει να διπλασιάσει τα ποσοστά θερμικής υποκατάστασης στο 40% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Το έργο αποτελεί ορόσημο για τον Όμιλο αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, καθώς είναι το πρώτο του είδους του στη βιομηχανία τσιμέντου στην Τουρκία.

    Στην Αίγυπτο οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ασκούν πιέσεις στην αιγυπτιακή λίρα, ενισχύοντας τον κίνδυνο νέων υποτιμήσεων του νομίσματος, υψηλότερου πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων.

    Η κυβέρνηση έχει αναστείλει τις επενδυτικές δαπάνες για έργα που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει και έχει περιορίσει τον ρυθμό στα υπό εξέλιξη έργα. Οι συνθήκες αυτές αντικατοπτρίζονται στις πτωτικές πωλήσεις τσιμέντου που παρατηρούνται μέχρι στιγμής φέτος, ενώ η εκτίναξη του μεταβλητού κόστους είχε αντίκτυπο στην
    κερδοφορία.

    Παρά τις προκλήσεις, ο Όμιλος κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά θερμικής υποκατάστασης σε επίπεδα άνω του 40% στο εργοστάσιο της Αλεξάνδρειας, ενώ παρόμοιες επενδύσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στο εργοστάσιο του Beni Suef.

    Οι συνολικές πωλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφτασαν τα €101 εκ., σημειώνοντας πτώση 10,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι (ωστόσο, σε εγχώριο νόμισμα αυξήθηκαν κατά 45%).

    Παρά τη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος, τα κέρδη EBITDA έφτασαν τα €9,3 εκ., έναντι €9,6 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2022.

    Βραζιλία (Κοινοπραξία)

    Η κατανάλωση τσιμέντου στη Βραζιλία το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκε κατά 1,6%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022. Στα βορειοανατολικά της χώρας, την περιοχή όπου δραστηριοποιείται η κοινοπραξία μας, σημειώθηκε μικρή αύξηση ύψους 0,3%.

    Οι βασικοί παράγοντες στην κατανάλωση τσιμέντου συνεχίζουν να επιβραδύνονται εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων, του χαμηλότερου διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς και της καθυστέρησης υλοποίησης του προγράμματος δημόσιας στέγασης.

    Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, οι δείκτες εμπιστοσύνης παρουσιάζουν διακυμάνσεις λόγω της πρόσφατης μείωσης του πληθωρισμού και της αύξησης του κατώτατου μισθού που εφαρμόστηκε τον Μάιο.

    Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Apodi κατέγραψε αυξημένες πωλήσεις ύψους €59,7 εκ., έναντι €50,5 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν σε €6,0 εκ., έναντι €3,6 εκ. την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Χρηματοδότηση και Επενδύσεις

    Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για τους πρώτους έξι μήνες του έτους ανήλθαν σε €77 εκ., σε σύγκριση με καθαρές εκροές €49,0 εκ. το ίδιο διάστημα του 2022, κυρίως ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των κερδών EBITDA κατά €104,9 εκ.

    Οι επενδυτικές δαπάνες του Ομίλου διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν σε €117,3 εκ., χάρη στις μακροπρόθεσμες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε όλες τις κύριες αγορές του Ομίλου.

    Το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών δαπανών αφορούσε τις ΗΠΑ, όπου διατέθηκαν κεφάλαια για έργα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση του κόστους. Στην Ελλάδα σημαντικά κεφάλαια διοχετεύθηκαν σε έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη περαιτέρω χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως η κατασκευή του ασβεστοποιητή στο εργοστάσιο τσιμέντου στο Καμάρι που πρόσφατα ολοκληρώθηκε.

    Χάρη στα βελτιωμένα επίπεδα των κερδών EBITDA και του καθαρού δανεισμού, ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA μειώθηκε σημαντικά σε 1,7x. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 μειώθηκε κατά €35,8 εκ. σε σύγκριση με το τέλος του 2022 και διαμορφώθηκε σε €761,5 εκ.

    O διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch ξεκίνησε να καλύπτει την TCI αξιολογώντας την πιστοληπτική της ικανότητα με ΒΒ+.

    Επιπρόσθετα αξιολόγησε με την ίδια πιστοληπτική ικανότητα ΒΒ+ τα υφιστάμενα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από την Titan Global Finance plc.

    Ο Όμιλος συνεχίζει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 και έως το τέλος του Ιουνίου 2023 είχε αγοράσει συνολικά 261.623 μετοχές έναντι €4,1 εκ. Την ίδια ημερομηνία, ο Όμιλος κατείχε ίδιες μετοχές που αντιπροσώπευαν το 4,54% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου.

    Στις 11 Μαΐου 2023 η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων ενέκρινε τη διανομή μικτού μερίσματος ύψους €0,60 ανά μετοχή σε όλους τους μετόχους της εταιρίας που ήταν εγγεγραμμένοι ως μέτοχοι της εταιρείας στις 29 Ιουνίου 2023. Το ποσό καταβλήθηκε στις 5 Ιουλίου 2023.

    Οικονομικά Αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου του 2023

    Ακολουθώντας την τάση του πρώτου τριμήνου, οι πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Η ζήτηση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, χάρη στη γεωγραφική παρουσία του Ομίλου.

    Επιπλέον, χάρη στις αυξήσεις τιμών που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του 2022 και στις αρχές του έτους αλλά και στην βελτιωμένη διαχείριση του κόστους καθώς όλο και περισσότερες επενδύσεις μας ολοκληρώνονται σταδιακά, οι πωλήσεις αυξήθηκαν και τα περιθώρια κερδοφορίας βελτιώθηκαν σε όλες σχεδόν τις αγορές.

    Κατά συνέπεια, οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου το δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν σε €641 εκ., σημειώνοντας αύξηση 10,3% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

    Σχεδόν όλες οι αγορές κατέγραψαν υψηλή διψήφια αύξηση των λειτουργικών κερδών EBITDA, αντλώντας ώθηση από τις αυξανόμενες πωλήσεις και την καλύτερη διαχείριση του κόστους. Η κερδοφορία του Ομίλου (EBITDA) παρέμεινε ανοδική για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο και αυξήθηκε στα €134 εκ., καταγράφοντας αύξηση 49,2% έναντι του δευτέρου τριμήνου του 2022.

    Τα καθαρά κέρδη τριμήνου μετά από φόρους έφτασαν τα €66,6 εκ., συγκριτικά με €43,9 εκ. το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

    Ψηφιακός Μετασχηματισμός

    Στη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του έτους, ο ‘Όμιλος ΤΙΤΑΝ συνέχισε να αξιοποιεί τις δυνατότητες των ψηφιακών λύσεων για να μετασχηματίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, από τον προμηθευτή ως τον πελάτη.

    Σε επίπεδο παραγωγής, ο Όμιλος συνέχισε την ανάπτυξη των λύσεων βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο (RTO) που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για τις γραμμές παραγωγής τσιμέντου, εγκαθιστώντας RTO σε περαιτέρω μονάδες του στις ΗΠΑ, στην Αλβανία και στην Ελλάδα.

    Χάρη στον υψηλό συντελεστή απόδοσης που επιτεύχθηκε στις νέες εγκαταστάσεις, η χρήση των RTO οδήγησε σε σημαντική αύξηση της παραγωγικής αποδοτικότητας και σε εξοικονόμηση ενέργειας. Ο Όμιλος στοχεύει στην εγκατάσταση RTO σε όλες τις κύριες μονάδες του έως το 2025.

    Επιπλέον, ο ‘Όμιλος ΤΙΤΑΝ συνέχισε την εγκατάσταση του συστήματος πρόβλεψης βλαβών που βασίζεται σε ψηφιακή τεχνολογία και σε άλλα εργοστάσια και σήμερα εννέα εργοστάσια του Ομίλου είναι εξοπλισμένα με το συγκεκριμένο σύστημα. Στόχος είναι η κάλυψη όλων των εργοστασίων του Ομίλου έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

    Η συγκεκριμένη λύση αιχμής μεγιστοποιεί τη λειτουργική αποδοτικότητα και την αξιοπιστία του εργοστασίου, αντλώντας οφέλη από τα μειωμένα κόστη επισκευής και συντήρησης και τον μικρότερο χρόνο διακοπής λειτουργίας. Περαιτέρω πιλοτικές εφαρμογές πραγματοποιούνται σε διάφορες αγορές στον τομέα της εξυπηρέτησης του πελάτη και βελτιστοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Επισκόπηση επιδόσεων σχετικών με την κλιματική αλλαγή και την καινοτομία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε το πρωτοποριακό έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα, «IFESTOS» του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, για προετοιμασία συμφωνίας χρηματοδότησης και επιδότησης.

    Η επιλογή αυτή έγινε στο πλαίσιο της τρίτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για έργα μεγάλης κλίμακας από το ΤαμείοΚαινοτομίας της ΕΕ. Το εν λόγω έργο, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, θα προωθήσει περαιτέρω την υλοποίηση του προγράμματος μείωσης εκπομπών CO2 του Ομίλου, θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση του κλάδου και θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση τεχνολογιών δέσμευσης εκπομπών άνθρακα σε ολόκληρη την ήπειρο.

    Το «IFESTOS» προβλέπει την κατασκευή μονάδας δέσμευσης εκπομπών άνθρακα μεγάλης κλίμακας στο εργοστάσιο του Τιτάνα στο Καμάρι Βοιωτίας, κοντά στην Αθήνα. Η εγκατάσταση αυτή θα επιτρέψει τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά την παραγωγή τσιμέντου και την προσφορά καινοτόμων, πράσινων δομικών υλικών στις αγορές μας.

    Ο ΤΙΤΑΝ θα παράγει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου μηδενικών εκπομπών άνθρακα ετησίως για να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες για πράσινες κατασκευές στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και πέραν αυτής. Το IFESTOS ήταν μεταξύ των 8 έργων που επιλέχθηκαν, από τις 98 αιτήσεις που υποβλήθηκαν συνολικά στην κατηγορία του πανευρωπαϊκά.

    Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, εντατικοποιώντας περαιτέρω τις προσπάθειες μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, πέτυχε να περιορίσει τις καθαρές ειδικές εκπομπές CO2 κατά περίπου 3% το πρώτο εξάμηνο του 2023, συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, χάρη στη χαμηλή συμμετοχή κλίνκερ στο τσιμέντο – λιγότερο από 77%- και την υψηλή χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

    Επιπλέον, το ποσοστό των πράσινων προϊόντων και λύσεων που προσφέρουμε στους πελάτες μας έχει περαιτέρω εξελιχθεί και έχει ανέλθει σε περισσότερο από το 24% της συνολικής παραγωγής τσιμέντου του Ομίλου.

    Ο Όμιλος αναβαθμίζει, επίσης, την αναπτυξιακή στρατηγική του στα τσιμεντοειδή υλικά, καθώς μέσω της εξαγοράς μεριδίου στην «ΠΕΡΛΙΤΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ» εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε ποζολάνη.

    Με τη νέα πρωτοβουλία Venture Capital, ο ΤΙΤΑΝ επιδιώκει να προωθήσει την καινοτομία στο οικοσύστημα των κατασκευών. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για έγκαιρη πρόσβαση σε πρωτοποριακές τεχνολογίες που έχουν τη δυναμική να αλλάξουν τα δεδομένα, ο ΤΙΤΑΝ επένδυσε στη Zacua Ventures, μια διεθνή εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων στα πρώτα της βήματα, η οποία επικεντρώνεται στις βιώσιμες κατασκευές και στο οικιστικό περιβάλλον.

    Επιπλέον, ο ΤΙΤΑΝ ενίσχυσε την επένδυσή του στη Rondo Energy, πρωτοπόρο εταιρία στις λύσεις αξιοποίησης βιομηχανικής θερμότητας μηδενικών εκπομπών άνθρακα με έδρα τις ΗΠΑ.

    Τέλος, στο πλαίσιο της εταιρικής βαθμολόγησης ISS ESG, ο ΤΙΤΑΝ έλαβε την ανώτερη βαθμολογία «Prime», γεγονός που αντανακλά την αξιολόγησή του ως εταιρίας με ισχυρές επιδόσεις στη διαχείριση ευκαιριών και κινδύνων που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση καθώς και με πολύ υψηλά επίπεδα διαφάνειας, τοποθετώντας τον Όμιλο στο ανώτατο δεκατημόριο των επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου. Επιπλέον, ως αναγνώριση του ηγετικού ρόλου μας σε θέματα εταιρικής διαφάνειας και περιβαλλοντικών επιδόσεων, τον Ιούνιο ο Όμιλος κατέκτησε την υψηλότερη περιβαλλοντική βαθμολογία «1» στο πλαίσιο της αξιολόγησης ISS ESG, γεγονός που υπογραμμίζει τη διαχρονική δέσμευσή μας στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Παράλληλα, στην Ελλάδα, ο ΤΙΤΑΝ ταξινομήθηκε στην ανώτατη κατηγορία Platinum του δείκτη διαφάνειας Forbes ESG Transparency Index. Η επιτυχία αυτή τοποθετεί τον Τιτάνα στις κορυφαίες εταιρίες ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες εταιρίες στην Ελλάδα.

    Προοπτικές

    Οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες άρχισαν να βελτιώνονται, υποβοηθούμενες από την κάμψη των τιμών ενέργειας και τη συνακόλουθη βελτίωση του επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος.

    Ωστόσο, η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη καθώς οι συνέπειες της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής γίνονται ολοένα και πιο αισθητές. Ο πληθωρισμός ενδέχεται να αποδειχθεί πιο επίμονος και ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομική δραστηριότητα είναι πιθανό να συνεχίσει να πλήττει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

    Η αγορά του τσιμέντου στις ΗΠΑ παραμένει υπό περιορισμένη προσφορά και ο κλάδος αναμένει έναν ισχυρό κύκλο τα επόμενα χρόνια, χάρη στον επαναπατρισμό επιχειρήσεων, τα πακέτα οικονομικής στήριξης και άλλες διαρθρωτικές επενδύσεις. Οι κατασκευές κατοικιών στον ιδιωτικό τομέα στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά κατοικιών και τον αυξανόμενο πληθυσμό λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης, ακολουθούν αυξητική πορεία. Παράλληλα, οι κατασκευές εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων του ιδιωτικού τομέα θα ενισχύσουν περαιτέρω τη ζήτηση δομικών υλικών τόσο το 2023 όσο και τα επόμενα χρόνια.

    Ταυτόχρονα, τα κεφάλαια κρατικής στήριξης συνεχίζονται και οι προϋπολογισμοί είναι υγιείς. Επιπλέον, τα κεφάλαια του Νόμου Επενδύσεων σε Υποδομές και Θέσεις Εργασίας (IIJA) έχουν ήδη διατεθεί ή διατίθενται μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Αυτού του είδους οι διαρθρωτικές και δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται ότι θα διατηρήσουν τον κύκλο της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα σε ανάπτυξη πέραν του 2024.

    Η ευνοϊκή θέση του Ομίλου σε αγορές υψηλής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις βελτιώσεις της αποδοτικότητας που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσω των αναπτυξιακών επενδύσεων κυρίως στους τομείς των logistics και του ψηφιακού μετασχηματισμού, αποτελούν τη βάση που θα επιτρέψει στον Όμιλο να αξιοποιήσει την αναμενόμενη ανάπτυξη.

    Στην Ελλάδα το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών σηματοδοτεί τη συνέχιση της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής. Ο κλάδος κατοικίας στις αστικές περιοχές βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί σημαντικά επενδυτικά έργα τόσο με χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, όσο και από ιδιωτικά κεφάλαια. Η αναμενόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων παρέχει στήριξη στους τομείς των υποδομών και των δομικών υλικών παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό κόστους.

    Παράλληλα, οι υποστηρικτικές συνθήκες στην αγορά εργασίας και η πτώση των τιμών της ενέργειας αναμένεται να ενισχύσουν την κατανάλωση. Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ακόμη μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Επιπλέον, σημαντικές τάσεις όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των ΑΠΕ προβλέπεται να διαρκέσουν πολλά χρόνια, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για καθαρότερη ενέργεια και των ανησυχιών για ενεργειακή ασφάλεια.

    Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη οι ιδιωτικές και κρατικές επενδύσεις αναμένεται ότι θα αποτελέσουν τον βασικό μοχλό ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, με τις δημόσιες επενδύσεις να κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα συμβάλουν επίσης στη συνολική ανάπτυξη, σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενου πληθωρισμού και αυξημένης αβεβαιότητας. Ο Όμιλος εκτιμά ότι θα διατηρήσει βελτιωμένες επιδόσεις και αποδόσεις στην περιοχή χάρη στα οφέλη που παρέχει η ευρεία και ηγετική του παρουσία στην αγορά, στις λειτουργικές συνέργειες μεταξύ των εργοστασίων του και στις επενδύσεις που θα επιτύχουν βελτιωμένο ενεργειακό μείγμα και μειωμένο κόστος.

    Η ζήτηση στην Τουρκία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, λόγω της εκτεταμένης ανοικοδόμησης που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς και της επαναξιολόγησης των υφιστάμενων κατασκευών εξαιτίας του πρόσφατου σεισμού. Βραχυπρόθεσμα, οι δημοτικές εκλογές του επόμενου έτους οδηγούν σε μικρής κλίμακας κρατικές επενδύσεις σε διάφορες επιμέρους αγορές της χώρας, υποστηρίζοντας περαιτέρω τη ζήτηση για τσιμέντο.

    Η προοπτική για την αιγυπτιακή αγορά και την ευρύτερη οικονομία της Αιγύπτου εξαρτώνται από τη θεσμική πρόοδο που θα σημειωθεί στην προσπάθεια μεταρρύθμισης της οικονομίας, η οποία θα μειώσει το κρατικό δημοσιονομικό χρέος και θα βοηθήσει να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των δανειστών στη χώρα.

    Στο μεταξύ, η αναμενόμενη διατήρηση του κανονισμού ρύθμισης της αγοράς αναμένεται να παράσχει αναγκαία βοήθεια ώστε η βιομηχανία τσιμέντου να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες μακροοικονομικές αντιξοότητες.

    Η προοπτική για τη Βραζιλία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο και ο ρυθμός ανάπτυξης κατά πάσα πιθανότητα θα επιταχυνθεί προς τα τέλη του έτους καθώς αρκετές οικονομικές δυσκολίες θα αρχίσουν να υποχωρούν.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται τόνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και αναθέρμανση της κατασκευαστικής δραστηριότητας χάρη στις κυβερνητικές πολιτικές και τις μειώσεις των επιτοκίων, που αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

    Ο Όμιλος καταγράφει υψηλότερα επίπεδα πωλήσεων και κερδοφορίας από τις αρχές του 2022, καταδεικνύοντας την σημασία της παρουσίας του σε συγκεκριμένες περιοχές με ανάπτυξη και του εύρους των προϊόντων που διαθέτει, καθώς και των δυνατοτήτων της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων του. Επιπλέον, ο Όμιλος επιταχύνει τα έργα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλες τις επιμέρους περιοχές, διαθέτοντας περισσότερους τύπους τσιμέντου χαμηλής περιεκτικότητας σε κλίνκερ, ενώ τα έργα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και διανομής, αυξάνουν την παραγωγική αποδοτικότητα και τη μείωση των δαπανών. Παραμένουμε ευέλικτοι και σε εγρήγορση και δρούμε προληπτικά, ενώ συνεχίζουμε να εστιάζουμε στον πελάτη και στους ανθρώπους μας, διατηρώντας τις αναπτυξιακές επενδύσεις και στοχεύοντας σε ευρεία βιώσιμη ανάπτυξη.

    Διαβάστε επίσης:

    Mytilineos: Στα €268 εκατ. τα κέρδη το α’ εξάμηνο – Επιβεβαίωση mononews

    TITAN: Mεγάλης κλίμακας έργο δέσμευσης CO2 επιλέχθηκε από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ

    Safe Bulkers (Πόλυς Β. Χατζηιωάννου): Μειωμένα έσοδα και κέρδη στο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ