ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περισσότερο επαγγελματικό «χρώμα» αποκτά το management της Τιτάν, σε μια περίοδο σύνθετων απαιτήσεων και συνάμα σημαντικών προκλήσεων για την επόμενη μέρα.
Έπειτα από 26 χρόνια στο διοικητικό πηδάλιο της τσιμεντοβιομηχανίας, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επέλεξε να αποχωρήσει από τη νευραλγική θέση του Προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής του ιστορικού, επιχειρηματικού ομίλου, που σήμερα κατέχει.
Θα τον διαδεχτεί ο Marcel Constantin Cobuz, ο οποίος διαθέτει μακροχρόνια και διεθνή εμπειρία στη βιομηχανία των κατασκευαστικών και δομικών υλικών.
Έχοντας στο ενεργητικό του τη διαχείρηση έργων που συνδέονται με την καινοτομία, το περιβάλλον και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Από τη δική του πλευρά ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος θα μετακινηθεί στο θεσμικό θώκο του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, διαδεχόμενος τον αποχωρούντα Τάκη Αράπολγου.
Αν και ο κύκλος των αλλαγών αυτών δημιούργησε έκπληξη στην αγορά, εν τούτους ο 60χρονος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είχε φροντίσει να δώσει μια είδους πρόγευση.
Τονίζοντας με νόημα στο εισαγωγικό του σημείωμα, που συνόδευε την οικονομική κατάσταση της περσινής χρήσης της Τιτάν: «Καθώς κοιτάζω πίσω, το 2021, νιώθω μια αίσθηση ολοκλήρωσης και υπερηφάνειας…»
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι λογικά θα πρέπει να υπάρξουν νέα δείγματα γραφής σε ότι αφορά τη στρατηγική της τσιμεντοβιομηχανίας.
Στην οποία καταφανώς ο τελικός λόγος ανήκει στους βασικούς μετόχους, μέλη των οικογενειών Κανελλόπουλου-Παπαλεξόπουλου.
Επί της ουσίας το πεδίο των κινήσεων είναι ανοικτό και με στόχευση στην ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει προστιθέμενες αξίας.
Αν σε αυτά περιλαμβάνεται η χρηματιστηριακή αξιοποίηση της αμερικανικής θυγατρικής (με εισαγωγή στη Wall Street) ή ακόμη και το ζήτημα «ταμπού» της πώλησης της τσιμεντοβιομηχανίας, είναι κάτι που θα φανεί στη διαδρομή του χρόνου…
Την ίδια στιγμή, οι διοικητικές αλλαγές προκαλούν ενδιαφέρον και στους επενδυτές, που καιρό τώρα γκρινιάζουν ακατάπαυστα, καθώς βλέπουν τη μετοχή να κατρακυλά. Μεταδίδοντας την αίσθηση της αδιαφορίας από την πλευρά της ηγεσίας της Τιτάν TITC -0,16% 30,90.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο τρίμηνο η μετοχή καταγράφει απώλειες 11,2% ενώ σε ορίζοντα 12μηνου η πτώση φτάνει στο 31%…
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ήταν ο ιθύνων νους της πολυσυζητημένης απόφασης για τη μεταφορά της καταστατικής έδρας της εμβληματικής ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας στο Βέλγιο, και της άσκησης διοίκησης στην Κύπρο.
Τα σχέδια της εξόδου της Τιτάν κοινοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2018 και ενώ βρισκόταν σε αποδρομή η τότε κυβέρνηση Τσίπρα.
Έφυγαν με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη
Για να υλοποιηθούν όμως χρειάστηκαν δύο προτάσεις, με την τελική έγκριση να δίνεται τον Ιούλιο του 2019. Μόλις η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ένα χρόνο αργότερα ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ανέλαβε Πρόεδρος του ΣΕΒ, έχοντας οδηγήσει την Τιτάν στο εξωτερικό, με στόχο η τσιμεντοβιομηχανία να απαλλαγεί από το …κληροδοτημένο «βαρίδι» του ρίσκου της χώρας.
Το οποίο επωμίζονταν όλοι οι άλλοι Έλληνες βιομήχανοι και επιχειρηματίες, μέλη του ΣΕΒ…
Αναμφίβολα ο Όμιλος της Τιτάν έχει ενισχύσει επι ημερών Παπαλεξόπουλου το διεθνοποιημένο, επιχειρηματικό του αποτύπωμα. Δραστηριοποιούμενος τώρα , εκτός από την Ελλάδα, σε περισσότερες από 15χώρες.
Έχοντας εργοστάσια σε 10. Μεταξύ των άλλων και στην Τουρκία, όπου ο Ερντογάν ενορχηστρώνει το τελευταίο διάστημα ένα ρεσιτάλ προκλητικότητας κατά της Ελλάδας.
Ετήσιες αμοιβές 7,33 εκατ. ευρώ για την «ομάδα» των 9
Ανεξαρτήτως αυτών, η επαγγελματική προσφορά των στελεχών της Τιτάν αποτυπώνεται στις ετήσιες αποδοχές τους. Οι οποίες για 9 υψηλόβαθμους στη διοικητική ιεραρχία, φτάνουν συνολικά στα 7,33 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είχε πέρσι μικτές αμοιβές από τη τσιμεντοβιομηχανία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.370.760 ευρώ. Σε αυτές συγκαταλέγονται ο βασικός μισθός ( 514.547 ευρώ), οι αμοιβές από τη συμμετοχή στα συμβούλια, οι συνταξιοδοτική εισφορά, αλλά και τα «μπόνους» των αποζημιώσεων.
Επίσης ο ίδιος κατοχύρωσε πέρσι stock options για 20.833 μετοχές ( στα 11,26 ευρώ το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής).
Η αδελφή του Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, αναπληρώτρια Πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Ομίλου, είχε πέρσι αποδοχές 988.347 ευρώ.
Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μιχάλη Κολακίδη οι μικτές αμοιβές έφτασαν στα 1.048.429 ευρώ.
Έχοντας τη θέση του CEO στην πολύφερνη θυγατρική της Αμερικής ο Βασίλης Ζαρκαλής είχε ετήσιες αποδοχές 1.781.102 ευρώ. Τις περισσότερες από όλους.
Από τα υπόλοιπα στελέχη οι αμοιβές ήταν 623.659 ευρώ για τον Χρήστο Παναγόπουλο, 591.122 ευρώ για τον Γιάννη Πανιάρα, 400.678 για το Λεωνίδα Κανελλόπουλο, 315.524 ευρώ για τον Γιώργο Δικαίο και 215.000 για τον Τάκη Αράπολγου.
Με εργατικό δυναμικό 5.358 ατόμων σε επίπεδο ομίλου, η Τιτάν δαπάνησε πέρσι για μισθούς (και συναφή έξοδα) 294,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι εργοδοτικές εισφορές. Εξαιρουμένων των αμοιβών των 9 στελεχών, ο μέσος όρος των μικτών αποδοχών των εργαζόμενων διαμορφώνεται στα 53.620 ευρώ ετησίως.
Όλα αυτά για την τσιμεντοβιομηχανία που το 1934 ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που καθιέρωσε το δώρο Χριστουγέννων για εργαζόμενους, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα άρχισε να δίνει και δώρο Πάσχα…
Σχεδόν δύο δεκαετίες πριν να νομοθετηθούν στη χώρα οι καταβολές αυτές.
Τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία που πηγάζουν μέσα από τις οικονομικές καταστάσεις δείχνουν ότι οι οικογένειες Κανελλόπουλου- Παπαλεξόπουλου ελέγχουν το 39,12% των μετοχών την Τιτάν, ενώ ποσοστό 10,17% κατέχεται από το Ίδρυμα Κανελλοπουλου.
Βάσει των ποσοστών συμμετοχής οι οικογένειες των βασικών μετόχων έχουν λαμβάνειν στις 5 Ιουλίου, από την αφορολόγητη επιστροφή κεφαλαίου 15,3 εκατ. ευρώ εν συνόλω.
Η μετοχή της Τιτάν εκτός από την αγορά του Euronext (Βρυξέλλες , Παρίσι ) διαπραγματεύεται παράλληλα και στο χρηματιστήριο της Αθήνας όπου κάνει τον μεγαλύτερο τζίρο συναλλαγών.
Σε ότι αφορά τα δύο βρετανικού δικαίου εταιρικά ομόλογα, συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ, που φέρουν «κουπόνια» 2,375% και 2,75%, οι αγορές τα τιμολογούν με αποδόσεις που ξεπερνούν το 5%. Χωρίς να υπάρχει το «βαρίδι» του ελληνικού ρίσκου, αλλά μόνο του διεθνούς…
Διαβάστε επίσης;
Παπαλεξόπουλος: Η Ελλάδα έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός