Οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της ποζολάνης, και η συμβολή της στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, τόσο στην τσιμεντοβιομηχανία όσο και σε άλλες βιομηχανίες παραγωγής δομικών υλικών, είναι πίσω από την απόφαση της ΤΙΤΑΝ να αποκτήσει το 45% της  Περλίτες Αιγαίου.

Η ζήτηση για την ποζολάνη αυξάνεται καθώς μπορεί να αντικαταστήσει το κλίνκερ στο τελικό προϊόν (τσιμέντο), μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των  παραγόμενων προϊόντων. Στα σχέδια της ΤΙΤΑΝ, που προμηθεύεται ποζολάνη από την Περλίτες Αιγαίου ως πελάτης της,  είναι να επενδύσει σταδιακά στην ανάπτυξη της Περλίτες Αιγαίου ώστε να αυξήσει τις εξαγωγές της.

1

Η φυσική ποζολάνη είναι ένα από τα βασικά συστατικά των ιστορικών κονιαμάτων μαζί με την άσβεστο και το κεραμάλευρο. Χρησιμοποιήθηκε σε μνημεία της αρχαίας Ελλάδας, στο Πάνθεον της Ρώμης, σε Βυζαντινά μνημεία, αλλά και σε νεοκλασικά κτίρια του 19ου αιώνα τα οποία έδωσαν αξιοσημείωτη αντοχή στη φθορά από το χρόνο και τους σεισμούς και διατηρήθηκαν από το πέρασμα των αιώνων μέχρι σήμερα.

Η ποζολάνη είναι ένα ανόργανο υλικό με ιδιότητες παραπλήσιες με αυτές του τσιμέντου και μπορεί να προέρχεται είτε από τη φύση (φυσικές ποζολάνες) είτε από τεχνητές πηγές (σκωρία υψικαμίνων, ιπτάμενη τέφρα, silica fume). Η φυσική ποζολάνη είναι βιομηχανικό ορυκτό ηφαιστειακής προέλευσης (ηφαιστειακοί τόφοι)  και ποζολανικά υλικά είναι η θηραϊκή γη, το κεραμάλευρο και η ελαφρόπετρα.

Τσιμεντοειδή χαμηλού άνθρακα

Στόχος της ΤΙΤΑΝ είναι να εμπλουτίσει την παλέτα των πράσινων, τσιμεντοειδών προϊόντων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και να τα χρησιμοποιεί στην παραγωγή τσιμέντου όχι μόνο στο εργοστάσιό της στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες μονάδες του ομίλου στο εξωτερικό.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Πανιάρας, Γενικός Διευθυντής Δραστηριοτήτων Ευρώπης Ομίλου ΤΙΤΑΝ στο mononews.gr, “η ποζολάνη είναι ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους κλάδους δομικών υλικών πλην της τσιμεντοβιομηχανίας και προβλέπουμε ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια και μπορούμε να ενισχύσουμε τις εξαγωγές της”.

Στρατηγική του ομίλου είναι να  πετύχει τη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος και συγκεκριμένα στη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις δραστηριότητες του Ομίλου κατά 35% έως το 2030 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) και στην αύξηση των πράσινων προϊόντων του χαρτοφυλακίου του κατά ποσοστό άνω του 50%.

Ο κ. Γιάννης Πανιάρας, Γενικός Διευθυντής Δραστηριοτήτων Ευρώπης Ομίλου ΤΙΤΑΝ, σχολίασε: «Με μεγάλη ικανοποίηση γινόμαστε μέτοχοι στην Περλίτες Αιγαίου, από κοινού με την οικογένεια Γοβδελά, χτίζοντας πάνω στην άριστη μακροχρόνια σχέση μας.  Προσβλέπουμε στην ανάπτυξη της κοινής μας δραστηριότητας, αξιοποιώντας τις πολλές δυνατότητες της ποζολάνης από το Γυαλί.»

Ο κ. Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ανέφερε ότι «αυτή η σύμπραξη στηρίζει τις προσπάθειες του Ομίλου μας σε παγκόσμια κλίμακα για τη μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και ενισχύει τη δέσμευση της εταιρίας μας για την ανάπτυξη βιώσιμων, καινοτόμων λύσεων για την κατασκευαστική αγορά».

Ο κ. Θεόδωρος Γοβδελάς, Γενικός Διευθυντής και βασικός μέτοχος της Περλίτες Αιγαίου, δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή ενισχύει την ήδη στενή και μακροχρόνια σχέση μας με τον Τιτάνα και ανοίγει νέους ορίζοντες για το μέλλον της εταιρείας μας.»

Ποια είναι οι Περλίτες Αιγαίου

Η Περλίτες Αιγαίου Α.Ε. ιδρύθηκε το 1994 και δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση περλίτη και ποζολάνης στο Γυαλί του ΝΑ Αιγαίου, όπου και υπάρχουν σημαντικά αποθέματα υψηλής ποιότητας. Η εταιρία διαθέτει πρόσβαση σε λιμενικές εγκαταστάσεις φόρτωσης για τη διακίνηση των προϊόντων της στις παγκόσμιες αγορές, και ειδικότερα τον κατασκευαστικό κλάδο, τον αγροτικό τομέα και τη βιομηχανία λιπασμάτων. Σήμερα έχει παραγωγική δυναμικότητα 250.000 τόνους το χρόνο και έχει εξασφαλίσει δικαιώματα εξόρυξης 11 εκ. τόνων.

Το 55% της εταιρείας παραμένει στην οικογένεια Γοβδελά. Σημειώνεται ότι ο κ. Λεωνίδας Γοβδελάς μέτοχος και πρώην μέλος του Δ.Σ παρείχε δάνειο 800.000 ευρώ προς την εταιρεία “Περλίτες Αιγαίου” για αποπληρωμή οφειλών της εταιρείας  προς την DO VALUE GREECE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Το δάνειο θα εκταμιευτεί στο σύνολο του τη 28.2.2023.

Οι πωλήσεις της εταιρείας το 2021 ανήλθαν σε  1,806 εκ. ευρώ από 1,912 εκ. το 2020 ενώ τα προ φόρων αποτελέσματά της ήταν 7,7 ε. ευρώ το 2021 από 65,7 εκ. ευρώ το 2020. Τα μετά φόρων αποτελέσματα της χρήσης 2021 ήταν ζημιές 1,2 εκατ. ευρώ.