Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Τιτάν: Στα €148,7 εκατ. τα κέρδη 6μήνου – Αύξηση κατά 34%

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου Τιτάν και Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου Τιτάν και Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι πωλήσεις του Ομίλου Τιτάν αυξήθηκαν κατά 7,6% σε €1.323,0 εκ. με όλους τους γεωγραφικούς τομείς να καταγράφουν άνοδο, ενώ και οι όγκοι ήταν συνολικά υψηλότεροι για όλα τα προϊόντα του Ομίλου.

Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε €281,4 εκ., σημειώνοντας άνοδο 16,7% (20% αναπροσαρμοσμένο για μη επαναλαμβανόμενα έξοδα), χάρη στις σταθερές τιμές και τη βελτιωμένη διαχείριση του κόστους. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 34,1% και διαμορφώθηκαν σε €148,7 εκ.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία:

• Το δεύτερο τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,1% και ανήλθαν σε €699,3 εκ., χάρη στην ισχυρή ζήτηση στις ΗΠΑ και την αυξημένη δραστηριότητα στην Ευρώπη. Τα κέρδη EBITDA για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε €171,6 εκ., καταγράφοντας το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης.

• Η περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός χαμηλού δείκτη καθαρού δανεισμού/EBITDA σε 1,1x.

• Το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο Όμιλος εστίασε σε επενδυτικές δαπάνες με σκοπό την ανάπτυξη, όπως η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, η απόκτηση νέων αποθεμάτων λατομείων και η αύξηση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.

• H εκτέλεση της Στρατηγική Πράσινης Ανάπτυξης για το 2026 συνεχίζεται, με την ολοκλήρωση 4 νέων εξαγορών (bolt-on) το πρώτο εξάμηνο και επιτυγχάνοντας σημαντικές επιδόσεις στην υποκατάσταση εναλλακτικών καυσίμων και κλίνκερ. Η νέα σειρά προϊόντων Titan Edge και Titan Premier έχει ήδη δρομολογηθεί με στόχο τον διπλασιασμό των πωλήσεων βιώσιμων προϊόντων και λύσεων έως το 2026. Τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου άνθρακα στην Ελλάδα και παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου στις ΗΠΑ εισέρχονται στα επόμενα στάδια μελετών.

• Ολοκληρώθηκαν συστήματα βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο (end-to-end RTOs) σε ακόμη δύο εργοστάσια του Ομίλου, με αποτέλεσμα τη περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητας και της κατανάλωσης ενέργειας.

• Ο Όμιλος προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο σχέδιο εισαγωγής των δραστηριοτήτων της Titan America σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας το πρώτο τρίμηνο του 2025.

• Ανακοινώνεται νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους €20 εκ., το οποίο θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, ενώ την 3η Ιουλίου 2024 καταβλήθηκε μέρισμα €0,85 ανά μετοχή.

• Η μετοχή του Ομίλου ΤΙΤΑΝ (TITC) εντάχθηκε στον δείκτη FTSE Russell Large Cap κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 και στον δείκτη FTSE4Good στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024.

• Οι προοπτικές για το έτος εξακολουθούν να είναι θετικές χάρη στην υψηλή ζήτηση και τις ανθεκτικές τιμές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ενώ τα έργα που αποβλέπουν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και στον ψηφιακό μετασχηματισμό ενισχύουν περαιτέρω τη λειτουργική αποδοτικότητα.

Όμιλος TITAN – Ανασκόπηση Α’ εξαμήνου 2024

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι πωλήσεις του Ομίλου ΤΙΤΑΝ αυξήθηκαν κατά 7,6% και διαμορφώθηκαν σε €1.323,0 εκ., με όλους τους γεωγραφικούς τομείς να συμβάλλουν στην άνοδο του κύκλου εργασιών και τους όγκους πωλήσεων να αυξάνονται, με αποτέλεσμα να επιτευχθούν για άλλη μια φορά δυναμικές επιδόσεις.

Οι τιμές του τσιμέντου διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδα και οι διακυμάνσεις σε επίπεδο περιοχών ήταν μικρές, ενώ πραγματοποιήθηκαν επιλεκτικά αυξήσεις τιμών στα αδρανή υλικά και στο έτοιμο σκυρόδεμα.

Η λειτουργική αποδοτικότητα μέσω της υψηλότερης παραγωγικότητας, βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και ενίσχυσης των ψηφιακών διαδικασιών στην παραγωγή, συνέβαλε περαιτέρω στην κερδοφορία του Ομίλου. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε €281,4 εκ., καταγράφοντας αύξηση 16,7% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2023, παρά τη συνεχιζόμενη πίεση συντελεστών του κόστους -όπως είναι το κόστος εργασίας, το κόστος μεταφοράς και οι τιμές των πρώτων υλών- σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και παρά τα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Το περιθώριο κερδοφορίας των τελευταίων δώδεκα μηνών (Ιούλιος 2023-Ιούνιος 2024) αυξήθηκε κατά 22,0%, χάρη και στην βελτιωμένη κερδοφορία του έτοιμου σκυροδέματος και των αδρανών υλικών. Οι κύριες αγορές του Ομίλου συνέχισαν σταθερά την ανοδική τους πορεία, ενώ η αγορά των ΗΠΑ κατέγραψε καλύτερες επιδόσεις, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την παρατεταμένη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα.

Η Ελλάδα ωφελήθηκε από την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση και οι πωλήσεις ενισχύθηκαν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων του Ομίλου, ενώ η Νοτιοανατολική Ευρώπη συνέχισε να κινείται ανοδικά, χάρη στην αυξημένη ζήτηση για τσιμέντο σχεδόν σε όλες τις χώρες.

Η ζήτηση στην αγορά της Τουρκίας παρουσίασε ισχυρή αύξηση, ενώ στην Αίγυπτο παρέμεινε σταθερή. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) αυξήθηκαν και διαμορφώθηκαν σε €148,7 εκ., σημειώνοντας άνοδο 34,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Η θετική δυναμική της ζήτησης στις αγορές του Ομίλου αποτυπώνεται σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, με τις εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου να αυξάνονται σε 8,7εκ. τόνους, καταγράφοντας άνοδο 3% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Επιπλέον, επιτεύχθηκε αύξηση των εξαγωγών τσιμέντου και κλίνκερ. Παρόμοιες ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν και στα υπόλοιπα προϊόντα μας: οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και οι πωλήσεις αδρανών υλικών αυξήθηκαν κατά 3%. Οι πωλήσεις τσιμεντόλιθων και ιπτάμενης τέφρας επίσης αυξήθηκαν σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο Marcel Cobuz, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου δήλωσε ότι «Το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράψαμε εξαιρετικές επιδόσεις, με σαφή επικέντρωση στις εμπορικές δραστηριότητες και επιταχυμένη υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου για το 2026 σε όλες τις αγορές μας. Επιδιώκουμε την υλοποίηση στρατηγικών έργων, δημιουργώντας αξία για όλους του συμ-μετόχους, εστιάζοντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και προάγοντας τον εμπορικό μετασχηματισμό και την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών μας».

Ο Μιχάλης Κολακίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της TCI & Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου δήλωσε ότι «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις δυναμικές επιδόσεις μας μέχρι στιγμής φέτος, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα των ισχυρών πωλήσεων, των βελτιωμένων λειτουργικών επιδόσεων και της αύξησης της κερδοφορίας. Η ενίσχυση των οικονομικών μας μεγεθών, μας δίνει την δυνατότητα για περαιτέρω επενδύσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, καθώς και για συνεχή δημιουργία αξίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι προσπάθειές μας θα δημιουργήσουν περαιτέρω αξία για τους συμ-μετόχους μας το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά».

ΗΠΑ

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην χώρα, η Titan America κατέγραψε και πάλι εξαιρετικές επιδόσεις, με συνεχή αύξηση των πωλήσεων και βελτιωμένα επίπεδα κερδοφορίας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Oι τιμές τσιμέντου αυξήθηκαν, με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με πέρυσι. παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις δεν παρουσίασαν αύξηση λόγω της καθυστερημένης έναρξης ορισμένων έργων εξαιτίας του καιρού, ενώ οι τιμές του έτοιμου σκυροδέματος διατήρησαν τη θετική δυναμική τους.

Τα κόστη παραμένουν αυξημένα σε σχέση με τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την πανδημία, με το κόστος εργασίας, το κόστος μεταφοράς και τις τιμές των πρώτων υλών να κινούνται ανοδικά. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα των τιμών του Ομίλου και οι στοχευμένες πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών για την αποκατάσταση των περιθωρίων κέρδους συνέβαλαν στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας.

Οι επενδύσεις κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι βελτιωμένες επιδόσεις χάρη στη λειτουργία του δεύτερου εκσκαφέα (drag line) στο λατομείο του Pennsuco (Φλόριντα) και το χαμηλότερο κόστος του εισαγόμενου τσιμέντου αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα της Titan America.

Οι παραγγελίες εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και όσες εργασίες δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών ήδη προγραμματίζονται για το υπόλοιπο του έτους. Ο κλάδος των κατοικιών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα λόγω των υψηλότερων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, τα οποία επηρέασαν δυσμενώς την ψυχολογία των αγοραστών, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η δραστηριότητα του κλάδου.

Στις αγορές του Ομίλου η δυναμική διατηρείται σε καλά επίπεδα τόσο σε έργα υποδομών, χάρη στην αυξημένη δραστηριότητα σε έργα οδοποιίας και στην κατασκευή γεφυρών και σηράγγων, όσο και στον κλάδο των βιομηχανικών και εμπορικών ακινήτων, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, ιδιαίτερα στον τομέα των βιομηχανικών.

Σημαντικές επενδύσεις πραγματοποιούνται σε διάφορους κλάδους όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία, στα προηγμένα αμυντικά συστήματα, στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και στα κέντρα δεδομένων σε πολλές πολιτείες της Ανατολικής Ακτής.

Ο Όμιλος εξακολουθεί να επενδύει στα υπόλοιπα προϊόντα που παρέχει όπως το έτοιμο σκυρόδεμα και τα αδρανή υλικά μέσω ενίσχυσης των κινητών μονάδων του και ανανέωσης του στόλου των οχημάτων του με στόχο τη βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων παραγωγής και διανομής και μέσω αγοράς λατομικών αποθεμάτων στη Φλόριντα και στις Μεσοατλαντικές πολιτείες.

Επιπλέον, ο Όμιλος αυξάνει την παραγωγική του δυναμικότητα σε τσιμεντόλιθους με δύο νέες μονάδες υπό κατασκευή, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο εξαγοράς λατομείου άμμου, με το οποίο θα ενισχυθεί η ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου. Οι πωλήσεις της Titan America κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 κατέγραψαν αύξηση 5,3% και διαμορφώθηκαν σε €774,6 εκ. ($836 εκ.), ενώ τα κέρδη EBITDA κατά την ίδια περίοδο διαμορφώθηκαν σε €164,1 εκ. ($177 εκ.), καταγράφοντας αύξηση 21,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

Ελλάδα & Δυτική Ευρώπη

Οι επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν πολύ ισχυρές στην Ελλάδα και οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου, αδρανών υλικών, έτοιμου σκυροδέματος και κονιαμάτων αυξήθηκαν σημαντικά.

Η κατανάλωση προήλθε από τον κλάδο των κατοικιών, από έργα του ιδιωτικού τομέα αλλά και από επενδύσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, οι οποίες χαρακτηρίζουν την περίοδο πριν από το καλοκαίρι -την κύρια τουριστική σεζόν της χώρας. Τα μεγάλα δημόσια έργα υποδομών ακόμη δεν είχαν την αναμενόμενη δυναμική, αναμένεται όμως να λειτουργήσουν θετικά μετά το καλοκαίρι.

Οι τιμές του τσιμέντου διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδα, ενώ υπήρξαν αυξήσεις στα υπόλοιπα προϊόντα, όπως στα αδρανή, στο έτοιμο σκυρόδεμα και στα κονιάματα.

Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και οι χαμηλότερες -σε σχέση με τις υψηλές τιμές του 2023- τιμές των εξαγωγών τσιμέντου προς τις ΗΠΑ περιόρισαν την κερδοφορία της Ελλάδας.

Τα ποσοστά θερμικής υποκατάστασης στο εργοστάσιο του Καμαρίου, μετά τη λειτουργία του προασβεστοποιητή, αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και ξεπέρασαν το 50%, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί κι άλλες συμπληρωματικές επενδύσεις με στόχο την περαιτέρω βελτιστοποίηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, όπως για παράδειγμα με την αύξηση της χρήσης υδρογόνου.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο Όμιλος έθεσε επίσης σε κυκλοφορία το «CEM IV», το νέο ποζολανικό τσιμέντο με πολύ χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα έναντι του «CEM ΙΙ» που χρησιμοποιείται σήμερα και φιλοδοξεί να υποκαταστήσει το 70% των πωλήσεων του «CEM ΙΙ» έως τα τέλη του έτους, αποτελώντας μια σημαντική πρόοδο με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2.

Οι συνολικές πωλήσεις για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 10,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και ανήλθαν σε €218,5εκ., ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €30,9 εκ., έναντι €36,3 εκ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο γεωγραφικός τομέας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σημείωσε ισχυρές επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο, χάρη στη συνεχώς αυξημένη ζήτηση σχεδόν σε όλες τις χώρες της περιοχής. Οι πωλήσεις τσιμέντου σε όλη την περιοχή ενισχύθηκαν από τα ισχυρά θεμελιώδη χαρακτηριστικά των αγορών και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Η δυναμική της περιοχής διατηρήθηκε χάρη στα εισερχόμενα εμβάσματα, τον τουρισμό, τα έργα υποδομών και τις διάφορες ιδιωτικές επενδύσεις. Οι τιμές διατηρήθηκαν σε καλά επίπεδα ενώ συνεχίζουν να είναι πιο χαμηλές σε σχέση με τις πιο ώριμες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.

Η διάρθρωση του κόστους του Ομίλου επίσης συνέχισε να βελτιώνεται, χάρη και στη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη μορφή φωτοβολταϊκών μονάδων στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία καθώς και στην αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων δυνατοτήτων άλεσης του Ομίλου για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η βελτίωση της αποδοτικότητας ήταν επίσης αποτέλεσμα της εφαρμογής συστημάτων βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο (end-to-end RTO) σε δύο εργοστάσια του Ομίλου στην περιοχή, αλλά και της ολοκλήρωσης των επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα στη Βουλγαρία, χάρη στην οποία η χρήση εναλλακτικών καυσίμων ανήλθε σε επίπεδα άνω του 50%. Στη Βόρεια Μακεδονία επίσης, η χρήση εναλλακτικών καυσίμων διπλασιάζεται, αν και το σημείο έναρξης είναι πολύ χαμηλότερο.

Παράλληλα, ο Όμιλος ενισχύει την παρουσία του στις αγορές της περιοχής, διευρύνοντας τα προϊόντα που διαθέτει σε πελάτες έτοιμου σκυροδέματος με την παροχή τεχνικών συμβουλών.

Οι πωλήσεις για τον γεωγραφικό τομέα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 10,4% και ανήλθαν σε €215,4 εκ., ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά €22,8 εκ. και διαμορφώθηκαν στα €82,8 εκ.

Ανατολική Μεσόγειος

Ο γεωγραφικός τομέας της Ανατολικής Μεσογείου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των διαρθρωτικών προσαρμογών και των δύσκολων αποφάσεων για την εφαρμογή μέτρων που αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Στην Αίγυπτο, η άνοδος των επιτοκίων και η υποτίμηση του νομίσματος τον Μάρτιο, σε συνδυασμό με την εκταμίευση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ και την ΕΕ, επέφεραν βελτίωση στο έλλειμμα συναλλάγματος, του πληθωρισμού και σταδιακή εκκίνηση έργων μείζονος κλίμακας, χάρη και στην εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων.

Αν και η κατανάλωση τσιμέντου διατηρήθηκε σταθερή έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, το γεγονός αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικό της υποκείμενης δυναμικής, η οποία ανακάμπτει στην περιοχή, καθώς ξεκινούν νέα ιδιωτικά έργα εμπορικών ακινήτων και κατοικιών. Ενδεικτικά, η συμφωνία για το αξίας 35 δισ. δολαρίων έργο Ras El-Hekma, υπεγράφη τον Φεβρουάριο και προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου γιγαντιαίου αστικού, επιχειρηματικού και τουριστικού κέντρου στη βόρεια ακτή της χώρας, κοντά στο εργοστάσιο του Ομίλου στην Αλεξάνδρεια.

Με φόντο τα αμετάβλητα επίπεδα των εγχώριων πωλήσεων και των τιμών, τα οποία δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της υποτίμησης, ο Όμιλος βελτιστοποίησε τις λειτουργικές επιδόσεις του, αξιοποιώντας τις δυνατότητές του για εξαγωγή τσιμέντου και κλίνκερ στις αγορές της Μεσογείου και βελτιστοποιώντας τα κόστη παραγωγής με τα εργοστάσια του Ομίλου να αυξάνουν τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων σε επίπεδα άνω του 40% στην Αλεξάνδρεια και άνω του 30% στο Beni Suef.

Στην Τουρκία, η κατανάλωση τσιμέντου συνέχισε να σημειώνει σημαντική άνοδο, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στις επιδόσεις του Ομίλου.

Οι τιμές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα ενώ ανακοινώθηκαν περαιτέρω αυξήσεις στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις, η κατασκευαστική δραστηριότητα διατηρήθηκε αμείωτη, χάρη κυρίως στις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τον περσινό σεισμό, ο οποίος δημιούργησε μια σταθερή ροή ζήτησης σε όλη τη χώρα και την ανάγκη αποκατάστασης των υφιστάμενων κτιρίων προκειμένου να αντέξουν σε πιθανές μελλοντικές καταστροφές.

Επίσης, εκτιμάται ότι απαιτούνται 10 εκ. κατοικίες και η Διοίκηση Οικιστικής Ανάπτυξης της Τουρκίας εκπονεί μεγάλης κλίμακας έργα για την κατασκευή κατοικιών σε αρκετές περιοχές, ενώ ανάλογες ιδιωτικές πρωτοβουλίες παρατηρούνται στις πιο εύπορες αστικές περιοχές της χώρας, όπως στον Μαρμαρά.

Μετά την επιτυχή δημιουργία της νέας μονάδας βιομάζας του Ομίλου, η χρήση εναλλακτικών καυσίμων αυξήθηκε στο 35%. Ο Όμιλος συνεχίζει να εστιάζει στον έλεγχο της μεταβλητότητας του κόστους παραγωγής, το οποίο επηρεάζει την κερδοφορία στην περιοχή. Παρά την αρνητική επίδραση της υποτίμησης των νομισμάτων, oι συνολικές πωλήσεις στην περιοχή κατέγραψαν αύξηση 13,3% και διαμορφώθηκαν σε €114,5 εκ., ενώ τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν σε €3,7 εκ., έναντι €9,3 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Βραζιλία (Κοινοπραξία)

Η κατανάλωση τσιμέντου στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 1,5% τους πρώτους έξι μήνες του έτους έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2023, ενώ στα βορειοανατολικά της χώρας, περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η κοινοπραξία του Ομίλου, σημειώθηκε αύξηση 3,8%.

Τα υψηλά επιτόκια, το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα και η μακροοικονομική αβεβαιότητα επηρεάζουν την κατανάλωση τσιμέντου, καθώς και την πολιτική κρατικών επενδύσεων, λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

Η ψυχολογία συνεχίζει να είναι ευμετάβλητη και οι δείκτες εμπιστοσύνης καταγράφουν ανομοιογενή αποτελέσματα λόγω των συσσωρευμένων αναγκών για κατοικίες, υγειονομικών έργων και έργων οδοποιίας, που θα πρέπει σταδιακά να υλοποιηθούν. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 η κοινοπραξία Apodi κατέγραψε πωλήσεις €59,9εκ., έναντι €59,7 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά €2,8 εκ. και διαμορφώθηκαν σε €8,8 εκ.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά

 

Διαβάστε επίσης:

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΤΙΤΑΝ παίρνουν μεγάλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων

Alpha Finance: Ανοδική τροχιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών το δεύτερο εξάμηνο – Ποιες μετοχές ξεχωρίζει

ΤΙΤΑΝ: Νέα βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες – Ποια πλεονεκτήματα προσφέρουν