ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην τελική ευθεία μπαίνει αυτήν την εβδομάδα η τιτλοποίηση «μαμούθ», ύψους 9,5 δισ. ευρώ, που πραγματοποιεί η Eurobank. Πρόκειται για την πρώτη αλλά και τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από την έναρξη της κρίσης και μετά, η οποία θα αποτελέσει και crash test για τις διαθέσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων που έχουν ανακοινώσει οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Τριπλό στοίχημα
Το στοίχημα της Eurobank είναι τριπλό και προβλέπει την υποβολή τριών προσφορών την Τετάρτη για
– την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar, που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια αξίας 2 δισ. ευρώ και για το οποίο αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές,
– την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, που περιλαμβάνει κυρίως επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ και για το οποίο η τράπεζα αναμένει την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών και
– την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, της FPS, για την οποία αναμένεται επίσης η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.
Το τριπλό στοίχημα της Eurobank είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου συγχώνευσης με την Grivalia που αποσκοπεί σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στα 10,1 δισ. φέτος και του αντίστοιχου δείκτη στο 16% από 37% στο τέλος του 2018, με προοπτική την περαιτέρω υποχώρηση στο 8,8% του συνόλου των χορηγήσεων στο τέλος του 2021.
Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση του ομίλου Eurobank, η πώληση της FPS θα «τρέξει» συνδυαστικά με την τιτλοποίηση του πακέτου Cairo, δηλαδή όποιος υποβάλει προσφορά για το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των 7,5 δισ. ευρώ μπορεί να διεκδικήσει και την εταιρεία διαχείρισης.
Με βάση αυτόν το σχεδιασμό, οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να καταθέσουν προσφορά ξεχωριστά για το project Pillar και ξεχωριστά για το project Cairo ή συνολικά για όλο το project των 9,5 δισ. ευρώ.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει η διοίκηση της τράπεζας, αυτός που δεν θα υποβάλει προσφορά για το Cairo δεν θα μπορεί να διεκδικήσει και την FPS, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να διερευνήσει τις διαθέσεις των επενδυτών σε σχέση με τις προσφερόμενες τιμές στη μία και στην άλλη περίπτωση.
Η σπουδαιότητα και των δύο συναλλαγών είναι προφανής, στο βαθμό που πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση που επιχειρεί ελληνική τράπεζα τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.
Επιπλέον πρόκειται και για τη μεγαλύτερη συναλλαγή που έχει επιχειρηθεί από ελληνική τράπεζα και τα χαρακτηριστικά της θα επηρεάσουν επίσης τις συναλλαγές που έχουν δρομολογήσει και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και το 2020.
Το γεγονός ότι στην εν λόγω διαδικασία ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, όπως είναι η Pimco, η Fortress, η Cerved, η Intrum ή η B2 Holding, είναι ενδεικτικό της σπουδαιότητας που έχει η εν λόγω συναλλαγή, η βαρύτητα της οποίας δεν εξαντλείται μόνο στη διαχείριση των εν λόγω δανείων, αλλά και των ακινήτων που τα συνοδεύουν στο βαθμό που πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις.
Η τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων δεν θα είναι αναίμακτη και αναμένεται να επιφέρει ζημιά στην τράπεζα, την οποία θα καλύψει μέσα από την ενσωμάτωση της Grivalia και την κεφαλαιακή ενίσχυση των 907 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας 210 μονάδες βάσης και ανεβάζοντας το βασικό δείκτη Common Equity Tier I (CET I) στο 13,8%.
Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί η ζημιά από την πώληση του mezzanine τίτλου σε τιμή χαμηλότερη από την αξία αυτών των δανείων και συγκεκριμένα από την τιτλοποίηση του Pillar, η οποία εκτιμάται έως 180 εκατ. ευρώ, καθώς και η ζημιά από την τιτλοποίηση του πακέτου Cairo που εκτιμάται στο 1,2 δισ. ευρώ.
Το επιπλέον τμήμα της ζημιάς, δηλαδή αυτό πέραν των 907 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχει δημιουργήσει ο όμιλος της Eurobank, της FPS.
Δύο διακριτά business units
Στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού του ομίλου προβλέπεται η δημιουργία δύο διακριτών business units, δηλαδή η νέα Eurobank και τα SPVs, στα οποία θα μεταφερθούν οι ομολογίες πρώτης διαβάθμισης που θα εκδοθούν μέσω των δυο τιτλοποιήσεων.
Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης η συμμετοχή της Fairfax Financial Holdings Limited στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank θα αυξηθεί από 18,4% σε 33% περίπου.