Σε μια αγορά ενέργειας, που προσφέρονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικές χρεώσεις στα μπλε σταθερά τιμολόγια, είναι πολύ μικρά τα περιθώρια τα Διζωνικά τιμολόγια να είναι ελκυστικά και να προσελκύσουν καταναλωτές, ενώ όπως τονίζουν πηγές από την αγορά των Προμηθευτών ενέργειας, είναι αμφίβολο πόσους τελικά αφορούν τα Διζωνικά Τιμολόγια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν δυνατότητα να προσφέρουν τιμολόγια διαφορετικής χρέωσης όλοι οι μετρητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ μόνο 1,5 εκ. από το σύνολο των 7,5 εκ. μετρητών έχουν δυνατότητα διπλής χρέωσης ανάλογα την ώρα της ημέρας. Πόσα από αυτά τα νοικοκυριά που έχουν τη δυνατότητα για διζωνικό τιμολόγιο, θα ενδιαφερθούν να το αποκτήσουν, εξαρτάται τόσο από τις προσφορές των εταιρειών όσο και από τη δυνατότητά τους να κάνουν χρήση ενέργειας τις ώρες χαμηλής χρέωσης.
Σήμερα διπλή τιμή χρέωσης ανάλογα την ώρα προσφέρει μόνο η ΔΕΗ που προσφέρει νυχτερινό τιμολόγιο. Εκτιμάται ότι σταδιακά και οι υπόλοιπο προμηθευτές θα προσφέρουν τιμές για διζωνικά τιμολόγια, αλλά προς το παρόν μελετούν τις δυνατότητές τους και εκφράζουν προβληματισμούς.
- Πόσους τελικά αφορά;
Αρχικός προβληματισμός είναι το πόσους αφορά. Από το 1,5 εκ. μετρητών που έχουν τη δυνατότητα διπλής χρέωσης, το ερώτημα είναι πόσοι θα θεωρήσουν εφικτό με βάση το πρόγραμμά τους να καταναλώνουν ενέργεια δηλαδή να είναι στο σπίτι 2-3μμ ή την ώρα που κοιμούνται 2-5πμ.
Πηγές της αγοράς, έχουν αμφιβολίες, για το αν το κίνητρο της χαμηλής χρέωσης μπορεί να αξιοποιηθεί, από το μεγάλο μέρος των νοικοκυριών που είναι εργαζόμενοι.
Όπως αναφέρουν στο mononews:” Βλέποντας τη χρήση ενέργειας που κάνουν οι πελάτες μας, δεν είναι τυχαίο που η κατανάλωση μειώνεται τις μεσημεριανές ώρες 12-3μμ αφού είναι οι ώρες που σχεδόν όλοι είναι στις εργασίες τους. Επίσης, τις νυχτερινές ώρες 2-5πμ κοιμούνται. Οι συνηθισμένες καταναλώσεις ενέργειας για θέρμανση ή μαγείρεμα απαιτούν, οι καταναλωτές να είναι στο σπίτι και αυτό είναι είτε νωρίς το πρωί ή το απόγευμα. Θεωρούμε πολύ δύσκολο να αλλάξουν αυτές οι ανάγκες γιατί δεν είναι συνήθειες αλλά πρακτικές ανάγκες”.
2. Θα είναι συνολικά ανταγωνιστικό;
Δεύτερη ανησυχία είναι αν η διπλή χρέωση οδηγεί σε χαμηλή τιμή κάποιες ώρες και σε υψηλή κάποιες άλλες, αν θα προσφέρει ένα τελικά συνολικά ανταγωνιστικό τιμολόγιο. Τονίζεται δε, ότι αν οι καταναλωτές το επιλέξουν, και δεν καταφέρουν να μετακινήσουν τις καταναλώσεις τους τις ώρες χαμηλής χρέωσης, αλλά συνεχίσουν να θερμαίνουν το σπίτι τους ή να μαγειρεύουν ώρες υψηλής χρέωσης, ότι μπορεί τελικά να καταλήξουν με συνολικά υψηλότερες χρεώσεις.
3. Πώς θα ανταγωνιστούν τα μπλε
Ίσως το δυσκολότερο πρόβλημα, για τα εμπορικά τμήματα των εταιρειών που μελετούν την τιμολογιακή πολιτική που μπορούν να ακολουθήσουν στα Διζωνικά τιμολόγια, είναι οι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρονται στα 12μηνα τιμολόγια σταθερής χρέωσης. Με αρκετές εταιρείες να προσφέρουν τιμές στην περιοχή των 10 λεπτών/κιλοβατώρα, είναι δύσκολο τα Διζωνικά να προκύψουν τελικά ανταγωνιστικά.
“Σε πρώτη φάση θα περιμένουμε. Όταν εξορθολογιστεί η αγορά των μπλε τιμολογίων, και μπορούμε να βάλουμε μια τιμή που να είναι ανταγωνιστική στα Διζωνικά θα το εξετάσουμε. Σήμερα τα μπλε πωλούνται κάτω του κόστους, και υποκαθιστούν όλα τα άλλα”, τονίζεται από εκπρόσωπο εταιρείας τους κλάδου. Επίσης, τονίζει ότι τα πράσινα τιμολόγια, καθώς είναι τα ακριβότερα, μειώνουν σταθερά το πελατολόγιό τους και ότι το μεγάλο κύμα των καταναλωτών που αλλάζουν τιμολόγια ρεύματος κατευθύνονται στα μπλε σταθερά που σήμερα με τις τιμές τους …κανιβαλίζουν τις άλλες κατηγορίες τιμολογίων.
Ωστόσο, άλλη εταιρεία του κλάδου, που δίνει έμφαση στο σταθερό τιμολόγιο, σημειώνει ότι “για μας είναι σταθερή στρατηγική το μπλε τιμολόγιο και θα τη συνεχίζουμε. Μπορούμε να υποστηρίζουμε τις τιμές που προσφέρουμε γιατί θέλουμε να χτίσουμε ένα σταθερό πελατολόγιο. Αντίθετα, το Διζωνικό, αμφιβάλλω αν μπορεί να αποδειχθεί ελκυστικό για τους καταναλωτές γιατί για τους περισσότερους δεν μπορούν να μετακινήσουν τις ανάγκες θέρμανσης και λειτουργίας του σπιτιού τους”.
Τι αποφάσισε το Υπουργείο
Χθες το Υπουργείο Ενέργειας κατέθεσε τροπολογία για τη μετατροπή των νυχτερινών τιμολογίων σε Διζωνικά, ώστε με την υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει να καθοριστούν διαφορετικές ώρες από τις σημερινές, ως ζώνη χαμηλής χρέωσης. Στόχος του Υπουργείου είναι να δοθεί ένα κίνητρο στους καταναλωτές ώστε να καταναλώνουν ενέργεια τις ώρες που είναι φθηνότερη, ενισχύοντας τη ζήτηση ενέργειας τις ώρες της μεγάλης προσφοράς από φωτοβολταϊκά που είναι το μεσημέρι. Μένει όμως να αποδειχθεί αν θα ανταποκριθούν σε αυτή τη δυνατότητα, εταιρείες και καταναλωτές.
Αυτό που αλλάζει σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείο, και την υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει είναι ότι καθορίζεται χαμηλής χρέωσης η μεσημβρινή ζώνη και η νυχτερινή ζώνη και το ωράριο αυτών θα διαφέρει τον χειμώνα από το καλοκαίρι. Ειδικότερα, τα ωράρια ανά ζώνη και εποχή, τα οποία θα ισχύουν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, διαμορφώνονται ως εξής:
- Χειμερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο:
- Μεσημβρινή ζώνη: 12 μ.μ. – 3 μ.μ.
- Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 5 π.μ.
- Θερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο:
- Μεσημβρινή ζώνη: 11 π.μ. – 3 μ.μ.
- Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 4 π.μ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τροπολογία του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε χθες, με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι ενέργειες που απαιτούνται από Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, τα επιμέρους δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των προμηθευτών και των Καταναλωτών, η διάρκεια ισχύος των καθοριζόμενων χρονικών περιόδων καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό εφαρμογή του μειωμένου τιμολογίου και τη μετάβαση από ισχύον νυχτερινό τιμολόγιο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πλειστηριασμοί: Νέο σφυρί 1 εκατ. για την Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ ΑΕΕ
- Ανατροπή: Γιατί οι επενδυτές χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
- Ο Τραμπ δεν ντρέπεται, διπλή όμως, η ντροπή του Νταβός
- O Εξάρχου και το ράλι της ΑΚΤΟR, γιατί ο Δουζόγλου είναι το bad boy των ακινήτων, οι άμεσες κινήσεις Σταϊκούρα, οι απολύσεις στην ΑΒ, τι τρέχει με Γεραπετρίτη, και η βουλευτής που ψωνίζει από τα Zara