ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χαμηλότερες χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τους καταναλωτές έρχονται από το Σεπτέμβριο με την εισαγωγή νέων μέτρων από το υπουργείο Ενέργειας, για την προώθηση της δυναμικής χρέωσης με το πορτοκαλί τιμολόγιο και με την αλλαγή των ωρών χαμηλής χρέωσης, από τη νύχτα (νυχτερινό τιμολόγιο) στο μεσημέρι όταν λόγω χαμηλής ζήτησης οι τιμές πέφτουν.
Η μεγάλη ανάγκη για τα μέτρα αυτά είναι να εφαρμοστούν από το φθινόπωρο και μετά, καθώς τότε παρατηρούνται (όπως και την άνοιξη) οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας.
Η μεταφορά της ζήτησης στις ώρες της μεγάλης παραγωγής ενέργειας ωφελεί τον καταναλωτή και το σύστημα.
Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στην πολιτική το ΥΠΕΝ για αντιστοίχησης της προσφοράς με τη ζήτηση ενέργειας, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης ενέργειας, που έχει οξυνθεί με την μεγάλη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ τις μεσημεριανές ώρες.
Θα προηγηθεί η μηνιαία καταμέτρηση, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι ρευματοκολοπές και από το Σεπτέμβριο αναμένεται να προσφερθούν στους καταναλωτές τα δυναμικά πορτοκαλί τιμολόγια με διαφορετικές χρεώσεις μέσα στην ημέρα. Λίγο μετά θα εισαχθεί και η αλλαγή στις ώρες χαμηλού κόστους ενέργειας από τη νύχτα στις ώρες χαμηλής ζήτησης.
Πηγές από το υπουργείο αναφέρουν “τώρα το βασικό μας θέμα είναι η δημιουργία ενός ισόρροπου ηλεκτρικού συστήματος. Τον Απρίλιο ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά ξεπέρασαν το 60% δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν ούτε διεθνώς συστήματα με τέτοια ποσοστά διείσδυσης. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα πρέπει να αντιδράσουμε με Dimand response, αποθήκευση και αντιστοίχηση της νέας προσφοράς με ζήτηση, γιατί αλλιώς θα οδηγηθούμε σε μεγάλες περικοπές αρνητικές τιμές και κινδύνους μπλακ άουτ σε περιόδους χαμηλής ζήτησης λόγω εποχικότητας”.
Για να επιτευχθεί ισορροπία στο ηλεκτρικό σύστημα πρωτοβουλίες σε τρεις άξονες: Για διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου, για προώθηση της αποθήκευσης και για ενίσχυση του dimand response με χαμηλότερες τιμές στις ώρες μεγάλης παραγωγής ενέργειας και με την ενεργοποίηση του δυναμικού τιμολογίου.
Σημειώνεται ότι οι παλαιοί μετρητές έχουν δύο ζώνες τιμολόγησης και στόχος είναι να μπορούν και αυτοί να συμβάλουν στην ενίσχυση της ζήτησης τις ώρες της αυξημένης παραγωγής. Ταυτόχρονα όπου μπαίνουν νέοι μετρητές θα είναι εφικτή η δυναμική τιμολόγηση.
Οι παλιοί διζωνικοί μετρητές 1,4 εκ. οι ενεργοί και 300.000 είναι οι μη ενεργοί και αντιστοιχούν στο 10% της ζήτησης. Η υψηλή τάση που αντιστοιχεί στο 10% της ζήτησης έχει ψηφιακούς μετρητές, όπως και επιπλέον ένα 40% -45% της ζήτησης που είναι της μέσης τάσης των μεγάλων καταναλώσεων της χαμηλής τάσης.
Έτσι με τα νέα μέτρα, ένα μεγάλο ποσοστό της ζήτησης κοντά στο 80%, θα μπορούν να μειώσει το κόστος του, αν προσαρμόσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες που είναι χαμηλές οι τιμές. Και θα κερδίζουν όλοι, αφού και οι παραγωγοί αντί να περικόπτεται η ενέργεια που παράγουν θα μπορούν να τη διαθέτουν και οι καταναλωτές θα χρεώνονται λιγότερο αν προσαρμόζουν την κατανάλωσή τους τις ώρες των φθηνότερων τιμών.
Διαβάστε επίσης
Σταθερά τα τιμολόγια ρεύματος τον Μάιο
Μότορ Οιλ: Κέρδη 6,9 εκ. από τα πρατήρια έναντι ζημιών 8,5 εκ. στο περσινό τρίμηνο
Γιατί ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος από το παρελθόν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση