ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρά τη χαμηλή ζήτηση λόγω αργιών, στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη διαπραγματεύεται σήμερα η χονδρεμπορική τιμή ενέργειας, στην Ελλάδα στα 182 ευρώ/MWh.
Ειδικότερα, για σήμερα Τρίτη η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 182,46 ευρώ/MWh και παρά τη μείωση 7% σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης ημέρας, κρατά τα σκήπτρα ακρίβειας στην Ευρώπη. Αιτία η μειωμένες ικανότητες των δικτύων και η ανοδική τιμή του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές τις τιμές οι μονάδες φυσικού αερίου, λειτουργούν με ζημιά, αφού έχουν προμηθευτεί φυσικό αέριο για τον Ιανουάριο στα 120 ευρώ και όπως αναφέρουν πηγές η τιμή ενέργειας θα έπρεπε να είναι στα 270 ευρώ/ MWh για να μη ζημιώνονται. Ωστόσο, η χαμηλή ζήτηση λόγω αργιών ρίχνει σχετικά τη τιμή, κάτι που υποδηλώνει αυξητικές τάσεις τις επόμενες ημέρες του μήνα, όταν η ζήτηση θα αυξηθεί.
Χθες, η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 226,64 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 105 ευρώ/MWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 3%, το φυσικό αέριο 26,4% τα υδροηλεκτρικά 18,9% οι εισαγωγές 22% και οι ανανεώσιμες 25%.
Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν τις 5,617 MWh και οι εισαγωγές στις 32.442 MWh. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα φθάνει στο 21,9%, ενώ υψηλά στο 20,5% διαμορφώνονται οι εισαγωγές τις οποίες “προσελκύει” η ελληνική αγορά λόγω των υψηλών τιμών της.
Οι αγορές της Ευρώπης που επίσης καταγράφουν άνοδο σε σχέση με χθες παραμένουν φθηνότερες από την ελληνική. Έτσι η Κροατία καταγράφει 154,56 ευρώ/MWh ως μέση χονδρική τιμή για σήμερα, η Σερβία με 175,2 ευρώ/MWh, η Βουλγαρία 149,05 ευρώ/MWh και η Ρουμανία 154,01.
Όλες οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν να παρακολουθούν την τάση στις τιμές του φυσικού αερίου TTF.
Οι τιμές του φυσικού αερίου: Διακυμάνσεις και άνοδος
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη άλλαξαν χθες και πάλι πορεία μετά από την πτώση εννέα ημερών και κινούνται ανοδικά, καθώς οι περιορισμένες ροές από τη Ρωσία αύξησαν και πάλι την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τους επόμενους χειμερινούς μήνες.
Τα futures του ολλανδικού φυσικού αερίου στο ICE του Λονδίνου αν και χθες στην αρχή της ημέρας σημείωσαν μείωση έως και 6,2%, στα 66 ευρώ ανά MWh, ακολούθησε αύξηση έως και 17% στα 82,7 ευρώ την MWh . Στο κλείσιμο της συνεδρίασης την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου η τιμή TTF στο συμβόλαιο Φεβρουαρίου υποχωρούσε στα 66,705 ευρώ/MWh και το συμβόλαιο Μαρτίου ήταν στα 65 ευρώ/MWh.
Στα αίτια αναφέρονται το ότι Ρωσία απέφυγε να κλείσει χώρο στους αγωγούς της για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη κατά τις δημοπρασίες. Επίσης, οι προοπτικές ότι η αυξανόμενη ζήτηση στην Ασία μπορεί να προσελκύσει φορτία LNG στην περιοχή, αφήνοντας την Ευρώπη και πάλι με ελάχιστα καύσιμα, επαναφέρει τη νευρικότητα στις αγορές.
Από την άλλη, οι σχετικά ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες, που εξακολουθούν να επικρατούν στη κεντρική και Βόρειο Ευρώπη έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πτώση των τιμών του αερίου, αλλά καταλυτικές ήταν οι μαζικές αφίξεις φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG) στα ευρωπαϊκά λιμάνια. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 800.000 τόνοι LNG που μετέφεραν 11 τάνκερ με προορισμό την Ασία άλλαξαν “ρότα” και κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη την περίοδο αυτή.
Όμως, η ζήτηση για φυσικό αέριο δεν έχει πέσει μόνον εξ αιτίας του καιρού. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ευρώπης έχουν περιορίσει την παραγωγή τους στα εργοστάσια εξ αιτίας των πολύ υψηλών τιμών. Την περασμένη Τετάρτη η αμερικανική Alcoa ανακοίνωσε ότι διακόπτει την πρωτογενή παραγωγή αλουμινίου στις μονάδες της στο San Ciprian της Ισπανίας για δύο χρόνια εξ αιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προβεί και άλλες μεγάλες βιομηχανίες.