• Business

    Τηλεπικοινωνίες: Το 5G SA το νέο πεδίο ανταγωνισμού των μεγάλων παρόχων

    Κώστας Νεμπής (ΟΤΕ) – Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone) – Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (Nova)


    Οι μεγάλοι πάροχοι ΟΤΕ-Νova-Vodafone έχουν ανακοινώσει μεγάλα ποσά σε επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών και 5G. Στα οποία και αναμένουν να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια, βοηθώντας την Ελλάδα να περάσει στις υπερυψηλές ταχύτητες.

    Παράλληλα τρέχουν και την ανάπτυξη της νέας γενιάς 5G, του 5G Stand Alone, με την Cosmote να έχει προς το παρόν τα πρωτεία, αφού είναι η μόνη που το έχει θέσει ήδη σε εμπορική διάθεση, με τους άλλους δύο παρόχους να ακολουθούν από το νέο έτος.

    Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η αξιοποίηση της τεχνολογίας του 5G ακόμα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που θα προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές να αγοράσουν συσκευές 5G και να αποκτήσει μεγαλύτερη διείσδυση η νέα τεχνολογία στην αγορά. Κάτι που όμως με την διάθεση του Stand Alone αναμένεται να αλλάξει.

    Πού βρίσκονται Nova-Vodafone

    Το 5G SA χαρακτηρίζεται και ως το πραγματικό 5G, δεδομένου ότι προσφέρει πολύ υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων (άνω του 1 Gbps), χαμηλότερη απόκριση και τη δυνατότητα για το αποκαλούμενο network slicing που ανοίγει το δρόμο για μία σειρά από καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες.

    Όπως είπε πρόσφατα από το Advanced Telecoms & IoT Summit 2024 ο Μανώλης Γρηγοράκης, Chief Technology Officer της Nova ο αριθμός των σταθμών που υποστηρίζουν υπηρεσίες 5G θα διπλασιαστεί το επόμενο διάστημα, ενώ αναφερόμενος στο 5G Stand Alone είπε ότι έχει ολοκληρωθεί πιλωτικά και θα είναι εμπορικά διαθέσιμο από το 2025.

    «Το έχουμε ολοκληρώσει πιλοτικά, έχουμε ένα δίκτυο που θα είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου και μέσα στο 2025 θα έχουμε το δίκτυο έτοιμο για εμπορική χρήση. Συμμετέχουμε και στο ευρωπαϊκό έργο για τους 5G διαδρόμους στη Β. Ελλάδα. Έχουμε αναλάβει επίσης και τους τομείς της Υγείας που συνδυάζεται με το 5G SA».

    Από το ίδιο συνέδριο, ο Αργύρης Δαρζέντας, Engineering Engagement Executive, Vodafone Greece τόνισε ότι η πληθυσμιακή κάλυψη του 5G είναι πάνω από το 91% και πρόκειται να κλείσει στο τέλος του χρόνου στο 94%. Ενώ ανέφερε πως ήδη η εταιρεία προσφέρει SA δίκτυα σε πελάτες σε κλειστά δίκτυα, με τα πλάνα να είναι μέσα στο 2025 να δοθεί σε εμπορική χρήση το 5G SA δίκτυό της.

    Το 5G της Cosmote

    H Cosmote είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που έφερε το Stand Alone.

    H κάλυψη της Cosmote στο 5G είναι στο 99% διαθέτοντας το SA δίκτυο από τον Ιούνιο, και πάνω από 90% κάλυψη στα 3,5 Ghz, με το δίκτυο της εταιρείας να καταγράφει κορυφαίες ταχύτητες.

    Το COSMOTE 5G+ προσφέρει συνολικά καλύτερη εμπειρία συνδεσιμότητας, με σταδιακά ακόμα υψηλότερη ταχύτητα download και upload, ταχύτερη απόκριση (latency) και καλύτερη διαχείριση της μπαταρίας στις κινητές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο.

    Διαβάστε επίσης:

    Κώστας Νεμπής: Το πλάνο ανάπτυξης και οι στόχοι για τον ΟΤΕ του 2030

    Παπαστεργίου: «Τραβάει το αυτί» στους παρόχους για τις τιμές στις τηλεπικοινωνίες

    Νεμπής (ΟΤΕ): Ανάπτυξη με οδηγό FTTH – Αυτοί είναι οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ