Αλλαγές στις τιμές κοστολόγησης στα μισθωμένα δίκτυα του ΟΤΕ προωθεί μέσω δημόσιας διαβούλευσης η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Με αυτόν τον τρόπο τροποποιεί ουσιαστικά το μοντέλο υπολογισμού των τιμών των μισθωμένων γραμμών χονδρικής, ανοίγοντας παράθυρο στους παρόχους για ανατιμήσεις στα συμβόλαια τηλεπικοινωνιών.

1

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τρόπος υπολογισμού των τιμών για τις υπηρεσίες που αγοράζουν οι άλλοι πάροχοι από τον ΟΤΕ, ο οποίος αποτελεί τον πάροχο με σημαντική ισχύ στη σχετική αγορά, θα υπολογίζεται πλέον με βάση το κόστος. Οι αλλαγές αφορούν τις τιμές και για δίκτυα υψηλών και υπερυψηλών ταχυτήτων.

Το κόστος σε υλικά και υποδομές καθορίζεται με βάσει τις διεθνείς εξελίξεις, όπως αυξήσεις στην ενέργεια και στον πληθωρισμό. Έτσι το νέο μοντέλο θα προβλέπει ότι τα κόστη με τα οποία αναμένεται να επιβαρυνθεί ο ΟΤΕ τα επόμενα χρόνια (εργασίες, οπτικές ίνες, υποδομές), θα προσφέρει το δίκτυο και τις υπηρεσίες του σε ανάλογες τιμές και στους υπόλοιπους παρόχους (Nova-Vodafone κλπ) που «μισθώνουν» το δίκτυό του.

Το γεγονός αυτό ωστόσο δημιουργεί ζήτημα και στον τελικό χρήστη, καθώς όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς αν οι υπόλοιποι πάροχοι «αγοράζουν» ακριβότερα από τον ΟΤΕ, που βάσει εκείνου θα αλλάξει το μοντέλο κοστολόγησης χονδρικής, οι αυξήσεις στα κόστη ενδέχεται να μετακυλήσουν και στους καταναλωτές.

Πώς θα διαμορφωθεί το μοντέλο

Στις παραμέτρους εισόδου του μοντέλου προβλέπεται η χρονοσειρά του πληθωρισμού βάσει των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, τα στοιχεία κόστους των δικτυακών στοιχείων και της εξέλιξής τους, τα στοιχεία για το πλήθος, τους ενεργούς συνδρομητές και τον εξοπλισμό για κάθε Αστικό Κέντρο και τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις μελλοντικής ζήτησης.

Όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών σταθερής πρόσβασης κλήθηκαν να παραδώσουν ιστορικά στοιχεία για το πλήθος και την κίνηση των σχετικών υπηρεσιών, τα οποία συγκεντρώθηκαν και επεξεργάστηκαν στις επιμέρους υπηρεσίες της ΕΕΤΤ, ώστε να αξιοποιηθούν στην επιλογή μοντέλων πρόβλεψης και στη δημιουργία προβλέψεων.

Για την εκτίμηση της πρόβλεψης για κάθε μια εκ των υπηρεσιών που μοντελοποιούνται, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως τα στοιχεία των ετών 2017 έως 2022 που διατέθηκαν από τον ΟΤΕ, καθώς και οι εκτιμήσεις του για τα έτη 2023 έως 2026, που θεωρήθηκαν ως εκτιμήσεις χαμηλής αβεβαιότητας, δεδομένου ότι βασίστηκαν στα υπάρχοντα συμβόλαια του παρόχου.

Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις των υπολοίπων παρόχων αξιοποιήθηκαν στην διασταύρωση και εντοπισμό τυχόν τάσεων για τη μελλοντική εξέλιξη του συνόλου της αγοράς ή των επιμέρους υπηρεσιών.

Η ζήτηση υπηρεσιών

Σύμφωνα με το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, τα διαθέσιμα δεδομένα ομαδοποιούνται σε τρείς κατηγορίες.

Ο πρώτος αφορά το πλήθος των κυκλωμάτων πρόσβασης Ethernet ανά μέσο (χαλκός, οπτική ίνα, ασυρματικό) και η χωρητικότητα, ο δεύτερος είναι το πλήθος των κυκλωμάτων μισθωμένων γραμμών Ethernet (LL EVCs) ανά ονομαστική χωρητικότητα και ανά ζώνη απόστασης και ο τρίτος Το πλήθος και η κίνηση των ισοδύναμων κυκλωμάτων που εξυπηρετούν την κίνηση των ευρυζωνικών υπηρεσιών NGA (Next Generation Access – οπτικές ίνες) του ΟΤΕ ανά ζώνη απόστασης.

Η προσέγγιση που ακολουθείται για κάθε μια από τις τρεις κατηγορίες που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι διαφορετική. Το χρονικό διάστημα δεδομένων εκτείνεται από το 2017 έως το 2026, με το διάστημα 2017 – 2022 να περιλαμβάνει πραγματικά δεδομένα και το διάστημα 2023-2026 να περιλαμβάνει εκτιμήσεις, που παρείχε ο κυρίαρχος πάροχος, δηλαδή ο ΟΤΕ.

Όπως αναφέρεται, η διαφορά στις τιμές δεν είναι μεγάλη, ωστόσο τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξει, λόγω αντικατάστασης, κυρίως των καλωδίων χαλκού από οπτικές ίνες.

Τι είναι οι μισθωμένες γραμμές

Οι Μισθωμένες Γραμμές (ΜΓ) είναι κυκλώματα μόνιμης, αποκλειστικής και συνήθως συμμετρικής χωρητικότητας, που επιτρέπουν διαφανή μετάδοση φωνής και δεδομένων, μεταξύ των ακραίων σημείων τους. Οι ΜΓ χονδρικής χρησιμοποιούνται από τους παρόχους είτε για να καλύψουν ίδιες ανάγκες κατά την υλοποίηση του δικτύου τους είτε για να προσφέρουν υπηρεσίες σε λιανικούς (εταιρικούς) πελάτες.

Ανάλογα με την τεχνολογία τους, οι ΜΓ χονδρικής μπορεί να είναι αναλογικές, παραδοσιακές ψηφιακές (SDH, PDH) ή Ethernet. Επίσης, χωρίζονται με βάση τη χωρητικότητά τους και το φυσικό μέσο μετάδοσης (οπτική ίνα, χαλκός ή ασύρματο μέσο). Ανάλογα με το είδος της ανάγκης που εξυπηρετούν, χωρίζονται σε τερματικά τμήματα ΜΓ και ζευκτικά τμήματα ΜΓ.

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Τσαμάζ: Τι σηματοδοτεί η απορρόφηση της Cosmote

Έως και 9% οι αυξήσεις στα συμβόλαια τηλεφωνίας