ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπροστά έχουν βάλει τις μηχανές οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, άλλοι πιο γρήγορα και άλλοι πιο αργά, για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να έχει σφίξει πλέον τα λουριά έχοντας βάλει αυστηρότερα χρονοδιαγράμματα.
Πριν 2 εβδομάδες οι τρεις CEOs Μιχάλης Τσαμάζ του ΟΤΕ, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος της Nova και Χάρης Μπρουμίδης της Vodafone, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Αλέξανδρος Πατεράκης, βρέθηκαν στο γραφείο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, όπου και αποφασίστηκε να τρέξουν τις επενδύσεις πιο στοχευμένα και με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Η ΔΕΗ του Γιώργου Στάσση, ως τέταρτος παίχτης που ήρθε να προστεθεί στους άλλους τρεις, φιλοδοξεί να παίξει καταλυτικό ρόλο, με το επενδυτικό πλάνο που ανακοίνωσε πρόσφατα να την βάζει δυνατά στο παιχνίδι, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξελιχθεί στον no2 πάροχο, πίσω μόνο από τον ΟΤΕ.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις επενδύσεις, ενώ οι πάροχοι έθεσαν αιτήματα προς την ηγεσία του υπουργείου, ώστε όλοι να μπορέσουν απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν και να ανταποκριθούν στο πρόγραμμά τους.
Πρώτος ο ΟΤΕ
Ο ΟΤΕ παραμένει κυρίαρχος στη διείσδυση οπτικών ινών, με τον επερχόμενο CEO Κώστα Νεμπή να αναμένεται να συνεχίσει τη δραστηριότητα και να βάζει τον πήχη ψηλά, συνεχίζοντας το έργο του Μιχάλη Τσαμάζ.
Ο ΟΤΕ, έχει ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο 3 δις. ευρώ μέχρι το 2027 ενώ πλέον η οπτική ίνα έχει φτάσει σε 1,331 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2023 και έχει εγκαταστήσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH της χώρας.
Ο όμιλος συνεχίζει τη σημαντική του επένδυση σε δίκτυα οπτικών ινών στην Ελλάδα, στοχεύοντας να φτάσει περίπου τα 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις με υποδομή FTTH μέχρι το 2027, ενώ στοχεύει να φτάσει περίπου 1,8 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024.
Τι θα γίνει με τη Nova
Και η Nova συνεχίζει το επενδυτικό πλάνο των 2 δις ευρώ που έχει ανακοινώσει, ωστόσο η διείσδυση σε οπτικές ίνες σύμφωνα με πηγές της αγοράς, προχωράνε με ηπιότερους ρυθμούς συγκριτικά με τον ΟΤΕ.
Η Nova έχει το 2ο μεγαλύτερο δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) στη χώρα, με 300.000 σπίτια και 52.000 κτίρια να έχουν ήδη εγκατάσταση, ενώ έχει πλάνο η οπτική ίνα να έχει φτάσει σε 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, ως το πρώτο τρίμηνο του 2026.
Τα πράγματα ωστόσο έχουν…περιπλεχθεί από την στιγμή που έχει γίνει γνωστή η απόφαση του Νίκου Σταθόπουλου να πουλήσει το ποσοστό του στη United Group, μητρική της Nova. Βέβαια δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα σταματήσουν οι επενδύσεις, ωστόσο σίγουρα τα διοικητικά θέματα έχουν κάποιο αντίκτυπο και στις επενδύσεις που τρέχουν.
Συνεχίζει η Vodafone
Η Vodafone έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και έχει κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, με στόχο την εγκατάσταση 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.
Παράλληλα πρόσφατα, η CEO της Vodafone Group Margherita Della Valle, σε πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε λόγο για νέο πενταετές πλάνο επενδύσεων, που θα ξεπερνάει το 1 δις. ευρώ και θα επικεντρωθεί σε δίκτυα 5G και οπτικής ίνας.
Η «σφήνα» της ΔΕΗ
Η είσοδος της ΔΕΗ στις οπτικές ίνες έχει ταρακουνήσει τους υπόλοιπους παρόχους και ιδιαίτερα τη Nova και τη Vodafone, καθώς έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στη διείσδυση σε περιοχές που έχουν αναλάβει οι άλλες δύο.
Η ΔΕΗ στοχεύει μέχρι το 2025, οι οπτικές ίνες της να φτάσουν σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα δε με το κατασκευαστικό σχέδιο που ανακοίνωσε, πρόκειται να καλύψει περιοχές στις οποίες έχουν αναλάβει να επενδύσουν Vodafone και Nova, οι οποίες όμως προχωρούν με αργούς ρυθμούς τα πλάνα τους.
Η ταχύτητα με την οποία προχωράει η ΔΕΗ αλλά και ο τρόπος με τον οποίο προχωράει, βάζουν δύσκολα στους δύο εναλλακτικούς παρόχους, Vodafone και Nova, που σύντομα θα βλέπουν τη ΔΕΗ να μισθώνει τη δική της οπτική ίνα στις περιοχές που έχουν αναλάβει, θέτοντάς τους εκτός…ανταγωνισμού.
Στόχος της ΔΕΗ FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025. Ενώ στοχεύει να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας.
Επίσης η ΔΕΗ έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι αναπτύσσει εναέρια δίκτυα, κάτι που οι υπόλοιποι τρεις (ΟΤΕ-Nova–Vodafone) δεν έχουν κάνει. Παράλληλα, ενσωματώνοντας δίκτυο οπτικής ίνας στο υπάρχον ενεργειακό δίκτυο, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο με κόστος σημαντικά χαμηλότερο, συγκριτικά με τους υπόλοιπους παρόχου, που αναπτύσσουν υπόγεια δίκτυα, τα οποία έχουν και υψηλότερο κόστος.
Διαβάστε επίσης:
Ψηφιοποίηση Αρχείων Υγείας: Μπήκαν οι υπογραφές για το έργο των €117 εκατ.
Τι ζήτησε ο Παπαστεργίου από Τσαμάζ, Μπρουμίδη, Γεωργιόπουλο και Στάσση
ΟΤΕ: Πρόταση μείωσης τιμών χονδρικής έως και 28%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί